Publisert 29. november 2012:

Karamellpudding med gløggkaviar

Karamellpudding er vel nesten dessertklassikeren over alle og den er selvfølgelig obligatorisk hos meg i julen. Selv om den er klassisk synes jeg at man kan leke litt med utseendet og smak. Jeg bare elsker å skape nye, moderne uttrykk på dessertene. Både i smak, tekstur og utseende. Denne gangen inget unntak. Her har jeg tatt for meg karamellpuddingen som den er og skal være, og laget gløggkaviar og karamellespuma smaksatt med varme julekrydderier til og pyntet med glasert valnøtt. Det kan hende det blir noen flere juleklassikere med ny vri på bloggen før jul. I mellomtiden kan du ta en titt på de jeg laget julen 2011: Juledessert No. 1, Juledessert No. 2, Juledessert No. 3.

Hjemmelaget karamellpudding

Ingredienser: 8 store egg, 180 gr sukker, 1/2 tahiti vaniljestang (eller 1 stk vanlig),  8 dl h-melk og 2 dl fløte (eller bare melk om du ønsker en lettere variant). 300 gr sukker til karamell.

Fremgangsmåte: Lag godt brunet karamell med 300 gr sukker i en kjele. Hell i en form som har en 3-4 cm høyde og rommer ca. 1 1/2 liter. Varm sukker, vanilje, fløte og melk til kokepunktet. Hell fløtemelken i de sammenpiskede eggene og visp dette godt sammen. Sil og hell i formen. Stekes i vannbad i 2 til 2 1/2 timer på ca. 120 grader. Rist litt i formen for å se om karamellpuddingen har satt seg. Når puddingen er ferdig stekt settes den på kjøl til den er helt avkjølt. Stans ut ønsket form. Det kan være en fordel å lage karamellpuddingen dagen før.

Gløggkaviar

Ingredienser: 1/2 liter god smaksrik gløgg, 7 gr agar agar (en annen type gelatin, fåes på nett og Asia-butikker), 1 liter maisolje.

Fremgangsmåte: Hell oljen i en form så det blir ca. 3 cm dypt. Sett den på frys så den blir så kald som den kan bli før den skifter farge. Kok opp gløggen med agar agar og la det småkoke 3-4 minutter. Avkjøl til ca. 40-50 grader. Sug opp gløggen i en pipette og drypp små drypp i oljen. Da dannes direkte små runde dråper som ligner på rogn. Under prosessen så kan det hende at gløggen stivner, da er det bare å varme den opp igjen og fortsette. Når du er ferdig fisker du opp kaviaren og legger på et klede for å suge opp resterende olje.

Krydderkaramell-espuma 

Ingredienser: 1 dl god krydderkaramell, 11 eggehviter.

Fremgangsmåte: Bland karamellen med eggehviter. Hell dette på en halvliters espumaflaske. Tilsett 3-4 stk luftpatroner. Rist skikkelig på flasken og sett kaldt i 2-3 timer. Rist godt på flasken før bruk.

 Dette var morsomt å lage og en fryd å spise. Må si meg fornøyd med smakskombinasjoner og uttrykk. En god blanding av julesmaker i moderne setting.

Foto: Charls

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

6 svar til Karamellpudding med gløggkaviar

 1. Mumselibabba sier:

  Oi, dette så spennende ut for en dessertentusiast som meg! Liker sprelske varianter på klassikere.Spesielt gløggkaviaren er noe utenom det vanlige. Skal definitivt sjekke ut de andre juledessertoppskriftene dine. Har ikke kokkelert med agar agar tidligere. Har du noen andre oppskrifter hvor du bruker det? Smaker det noe? Hilsen: http://mumselibabba.matprat.no/

  • Charls sier:

   Takker agar agar smaker ingen ting, eller jeg tror det smaker ingen ting men har jo ikke smakt på det alene, Men i retter har det ingen innvirkning på smak. Agar agar er et gelatin, men som har litt andre egenskaper en vanlig gelatin :)

 2. Dette så utrolig godt ut, Runar! ;-) Nå skal jeg fyre opp espuma-flaska til helgen ;-)

 3. Linea sier:

  Åhh, så utrolig godt ut onkel :) utrolig talenter! Stolt altså ;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>