Publisert 25. november 2012:

Hjemmelaget grov julepølse

 Julen nærmer seg med stormskritt. Det er vel ingen tid på året som går fortere en tiden rett før jul. Det er mye som skal planlegges, lages, bakes og handles inn. Selv om tiden er travel synes jeg det er gøy å bruke litt tid på å lage noe av den tradisjonelle julematen fra bunnen av, f.eks. julepølse. Her er min versjon av den klassiske julepølsen, litt grovere og litt bedre. Mange vil nok tenke at det tar fryktelig lang tid å lage pølser hjemme, men det tok ca. 2 timer å lage 18 stk pølser (ca. 15 cm lange) med en enkel kjøkkenmaskin med kjøttkvern.

Oppskrift på grove julepølser

Dette trenger du til ca. 18 pølser: 2,5 kg ekstra fet medisterdeig, 400 gr løk, 4 dl h-melk, 2 ss potetmel, ca 4 ts allehånde, salt og nykvernet sortpepper.

Slik gjør du: Mal 50 % av medisterdeigen i kjøttkverna med medium hull på kverna og mal så løken på samme måten. Bland dette sammen med resterende medisterdeig.  Bland så inn salt til deigen er mettet. Ha i melk, rikelig med sortpepper og allehånde, og bland dette meget godt sammen. Tenk hygiene - bruk hansker. Kok opp en kjele med litt vann og lag noen små smakeboller. Trekk disse i vannet noen minutter for å se om du er innenfor med aromater og salt.

Tre den skylte, klargjorte tarmen på pølsetappen og så er det bare å begynne å mate. Hemmeligheten ligger i å ikke få inn luft i pølsene, samt ikke å fylle dem for mye. De skal være faste, men med mykhet. Bruk tvinnemetoden for pølser for å dele opp i størrelser, eller husholdshyssing. La pølsene trekke i lettsaltet vann på 75-80 grader i 10-15 min til de har blitt faste. Ta opp og avkjøl. Kan fryses.

 Når 50 % av medisterdeigen blir kvernet mellomfint og 50 % er grovt synes jeg pølsene får perfekt konsistens.

 Ferdig kvernet medisterdeig klar for aromater.

 Skylte, rengjorte naturtarmer klar for å bli fylt.

 Fra tarm til pølse.

Ferdig krydret, smidig og lett medisterdeig.

 Med god hjelp av kona begynner dette å ligne pølser.

Metervare…

100% hjemmelaget.

De rå pølsene får trekke i lettsaltet vann.

Juleklassiker laget med stor dose kjærlighet.

 Dette er den retten hvor jeg synes julepølse smaker aller best. Med gode mandelpoteter, grov ertepurè, lettkokte gulrøtter og hvit saus smaksatt med muskatnøtt.

Takker min kone for fantastisk hjelp!

Foto: Charls

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

4 svar til Hjemmelaget grov julepølse

  1. Lene sier:

    Ja takk. Kom innom meg med de,så skal de få ben å gå på… Ser lekkert ut.

  2. Piracetam sier:

    Noe av det jeg virkelig hadde lyst til å lage av det hele lammet jeg kjøpte var lammepølser. Jeg jobbet tidligere med en fantastisk kokk fra Østerrike som har lært meg å lage hjemmelagede pølser, og som har lært meg å sette pris på gode, hjemmelagede pølser. Ifølge han er noe av hemligheten at farsen til pølsene må få tid til å godgjøre seg. Helst over natten. Da får du pølser med mye, god smak, samt at deigen blir lettere å jobbe med.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>