Publisert 20. november 2012:

Knallgod blåbær-ostekake

En barndomsvenn

For en stund tilbake fylte min barndomsvenn Jarle 46 år og da hadde jeg lyst til å overraske med en kake. Siden det hadde vært godt med blåbær i hagen i år og jeg hadde noe på lur i fryseren, passet det perfekt med en blåbær-ostekake. Jeg kjenner meg privilegert som er så heldig å ha en barndomsvenn. Det er noe ekstra spesielt ved det. Vi har så mange felles minner om alt vi fant på i barndommen, som f.eks. lange fisketurer, hyttebygging, kobbersamling, lek og fanteri. Nå er vi begge middelaldrende menn og vi treffes til stadighet. Bl.a. med lange treningsturer i områder vi har minner fra. Jeg må si at for meg så er det meget spesielt å gå og mimre sammen om ting vi gjorde og steder vi var på for 35-40 år siden.

 Blåbær-ostekrem og havrekjeksbunn

Ingredienser:  4 dl coli* av blåbær (*frosne, tinte blåbær kjøres i blender), 330 gr philadelphia, 160 gr sukker, 3 dl fløte, 9 plater gelatin, 200 gr Bixit havrekjeks, 80-100 gr smør.
Fremgangsmåte:  Legg gelatinplater i kaldt vann. Ha sukkeret i blåbærcolien og rør til sukkeret er oppløst. Rør sammen philadelphia. Press ut vannet av gelatinplatene og smelt disse i en spiseskje vann. Rør gelatinen inn i blåbærcolien. Rør så blåbærcolien inn i philadelphia-osten med en slikkepott. Pisk fløte til lett krem og vend den forsiktig inn i blåbær-ostemassen. Jeg liker når denne moussen ikke er helt blandet, slik at den blir litt marmorert.

Knus 200 gr Bixit havrekjeks i en food processor med av/på-teknikk. Smelt 80-100 gr smør til den har blitt lett gyllen og bland hurtig inn kjekssmulene. Trykk så dette ut i en springform på 24-26 cm som er dekt med bakepapir. Sett kaldt og hell moussen over. Prøv å få den så slett form som mulig. Det er viktig når man vil ha en så tynn gele som mulig på toppen. Sett til kjøling. Den har satt seg etter ca. 2-3 timer. Dette kan også gjøres i fryser og da tar det ca. 30 min.

Blåbærgele-topping
Ha frosne blåbær i en bolle og sett i vannbad en times tid for å trekke ut klar og aromatisk saft av bærene.  Ha 1,5 dl saft av blåbærene i en kjele, tilsett 50 gr sukker og varm opp. Tilsett 2 oppbløtede gelatinplater og rør rundt til platene er smeltet. Avkjøl dette nesten til den setter seg og hell over når ostekaken har satt seg. Det skal være et tynt lag. Sett kaken tilbake på kjøl.

Kaken er pyntet med kjøpte blåbær, rips og litt dessertgrønt. Her kan du jo variere ut i fra tilgang og ønske.

Dette er en fantastisk god ostekake med rik smak av blåbær. Siden jeg verken liker Digestive- eller Kornmokjeks, bruker jeg havrekjeks som gir mye mer smak og passer perfekt til ostekaker i alle varianter.

Det jeg liker best av alt er å lage kaker og jeg elsker å glede andre med kakene.

Foto: Charls

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

21 svar til Knallgod blåbær-ostekake

 1. Hei Charls!

  Lekker kake, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  Hilsen Magne i VG

 2. MissMette sier:

  Hei Charls
  Du lager bare så mye godt! Denne ostekaken så bare himmels deilig ut :) Jeg har aldri prøvd å lage den med havrekjeks – denne skal jeg notere meg ned og prøve en gang. Klem fra Mette

 3. Vibeke Allum sier:

  For en fantastisk fin matblogg. Herlige bilder, gleder meg til å teste ut noen oppskrifter :-)

  Vibeke

 4. Bea sier:

  Hei, jeg elsker å lage ostekake i ulike varanter og har fått mye kred for variasjonene. Din kake blir den neste på listen, den ser helt fantastisk ut og faller sikkert i smak hos de fleste. Takk for oppskriften :)

 5. Ragnhild sier:

  Ad blåbærgeletoppingen:
  Ca hvor mye frosne blåbær skal til for å avgi 1,5 dl blåbærsaft?
  Og med «i vannbad», – mener du da kokende?

  Er veldig glad i både ostekake og blåbær, – denne ser lovende ut!

  • Charls sier:

   Takker for tilbakemelding,du trenger ca 400 gr blåbær, ha de i en bolle som du setter i en kjele med vann som holder 70-80 grader og venter til bærene har sylter seg sil av.

 6. Hanna sier:

  Kjempe fin matblogg.
  Denne kaka ser helt fantastik ut og jeg har lyst til å prøve den. Lurer på om det er mulig å lage den og ha den i kjøleskapet til dagen etterpå?

  • Charls sier:

   Tusen Tusen takk, det går helt utmerket og spare kaken i kjøleskap til neste dag men vent med pyntingen og hysk dekke til kaken så du ikke får kjøl smak på den. Lykke til…:)

 7. Frøydis Fortun sier:

  Denne kaken ser nydelig ut. Når det er problem med laktose og hvetemel hva finnes av alternativer til kremost og kjeks?

  • Charls sier:

   Hei synd du har disse problemene med intoleranse, er ikke sikker på om det finnes og kjøpe glutenfrie kjeks men jeg tror det finnes oppskrifter på nettet noen du kan lage selv og knuse. Når vi kommer til kremost må jeg si jeg er usikker hva som kan hvere ett alternativ, men det finnes noen soya produkter i handelen som jeg tror kunne fungere.Lykke til…:)

 8. Benedicte sier:

  Hei! Fin oppskrift! Lurte på om det er 9 gelatinplater totalt, eller om det er 7 plater i moussen, og 2 i geleen? Kom ikke helt frem i beskrivelsen. Denne skal jeg prøve:-)

 9. Heidi sier:

  Fikk servert denne blåbær ostekaken hos noen venner i helga, og den er bare kjempegod!!! Kommer til å lage den selv etterhvert. Anbefales på det varmeste :-) )

  Forøvrig veldig fin blogg og superfine bilder!

 10. Tine sier:

  Denne ble supergod og så veldig lekker ut:) mild og god med nydelig blåbærsmak. Skal bakes igjen ved en fin anledning:)

  Takk for oppskrift og koselig blogg:)

  • Charls sier:

   Så koselig at kaken falt i smak, jeg synes det er så kult med tilbakemeldinger av folk som har prøvd oppskriftene mine. Takk skal du ha..:)

 11. Kjetil sier:

  Hei! Et tips dersom noe har problemer med at kjeksbunnen setter seg fast i bakepapir/form eller dere som lager rett på fat med kakeform rundt;
  Dryss et tynt lag med sukker i bunnen av formen før dere presser kjeks og smør ned:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>