Publisert 15. november 2012:

1001 hvitløk

En hvitløk er ikke bare en hvitløk

Det finnes faktisk over tusen sorter. For meg er hvitløk et fantastisk og uunnværlig aromat og har blitt en av de råvarene jeg bare må ha tilgjengelig. Jeg vil ikke kalle hvitløk en grønnsak, som rå er hvitløk nærmest uspiselig, men den kan bakes og da har man plutselig forvandlet den fra uspiselig til fantastisk velsmakende. Hvitløk blir brukt til å aromatisere kjøtt, fisk, skalldyr, kraft, suppe, marinering, brassering, kalde sauser og sist men ikke minst den klassiske og unike hvitløksmajonesen, aioli. Hvitløk har også helsebringende effekter, forebygger hjerte og karsykdommer, senker kolesterolet, styrker immunforsvaret, bekjemper infeksjoner og forebygger kreft/alzheimers. Allicinet, som er hvitløkens aromat/duft, blir dannet når hvitløken knuses eller rives, denne prosessen skjer kun når det er luft til stede.

Hvert år de siste 50 årene, er hvitløk den «grønnsaken» som har økt mest prosentvis i forbruk på verdensbasis.

Hvitløk er en av de første plantene menneskene dyrka, for ca. 10.000 år siden.

Jeg har veldig mange fine minner med mat smaksatt av hvitløk, men de største er fra Göteborg fra slutten av 80 tallet. Da det fantes en portugisisk restaurant ved navnet Casa Portuguesa, som hadde noen fantastiske store kongereker som var marinert i Piri-piri, sitron og hvitløk, for senere å bli slengt på kullgrill, smaken var helt magisk, og det meste av lommepengene mine ble lagt igjen i kassa på denne restauranten.

Hvitløksblomst

Det finnes mange slags hvitløk, og den vi finner i butikken blomstrer ikke, mens mange andre typer blomstrer, danner ikke frø, men får bitte små hvitløk kalt bulbiller (toppløk). Den egentlige hvitløken dannes alltid under jorda.

Rocanbole

Toppløk fra Rocanbole. Den regnes som for å være gourmet hvitløken over alle. 

Elefanthvitløk

Elefanthvitløk som er en kjempestor type men er egentlig ikke en hvitløk, den er nærmere i slekt med purre, men den later som den er en hvitløk. Hvorfor er uvisst  men det kan tenkes at det er på grunn av att  få insekter eller dyr som spiser hvitløk. Elefanthvitløken kan man karakterisere mer som en grønnsak, den er mye mildere enn vanlig hvitløk og egner seg utmerket til baking.

Porselenshvitløk

Porselenstypen av hvitløk har kjennetegn ved at den bare har 4-6 fedd og er noe lettere å skrelle enn den vanlige hvitløken vi har fra daglighandelen.  Denne hvitløken har en rikere aroma.

Artisjokk 

Denne har fått navnet sitt på måten fedda har blitt ordna på, minner om slik artisjokkens kronblader er bygget opp. Artisjokk typen er ekstra holdbar og er den hvitløken som er mest lønnsom å dyrke, den gir størst avling.

Prakteksemplar av porselenshvitløken, denne passer utmerket for avling i norsk klima.

Det er ikke tvil om at en hvitløk også kan være vakker.

 Små eksemplarer av ettfeddshvitløk (kinesisk). Ett resultat av dårlig vekst vilkår eller at det er plantet veldig små hvitløk.

Garlic up your life!

Foto: Charls

Innlegget er laget med support av hvitløksdyrker: Tom Harald Eckell

 

 

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

3 svar til 1001 hvitløk

  1. foralldel sier:

    Fantastiske innlegg! Veldig spennende lesing :D

  2. Charls sier:

    [...] havet, litt nord for Marrakech i Marokko. Den har jeg fått av min kunnskapsrike venn, gartner og hvitløksdyrker Tom Harald [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>