Publisert 9. oktober 2012:

Västerbottenost-paj

Første gang jeg smakte Västerbottenost-pai var på en midtsommar-feiring ved en fantastisk sommarstuga i det vakre svenske innlandet. Mitt første møte var ikke direkte en åpenbaring. Det tok tid for meg å venne meg til både Västerbottenosten og paien, men da jeg fikk taket på osten kom forelskelsen direkte. Siden har den aldri gått bort. For meg er Västerbottenost verdens beste hardost. Jeg synes til og med den er bedre en de klassiske, kjente parmesan og pecorino. Västerbottenost får man kjøpt i nabolandet Sverige eller på Ikea Food.

Oppskrift på Västerbottenost-pai

Paideig: 3 dl hvetemel, 1/2 ts salt, 125 g smør, 1 st egg

Kutt smøret i terninger og ha de i en food processor. Hell i mel og salt og kjør hurtig sammen til smøret er kjørt inn i melet. Ha i egget og kjør hurtig sammen til det danner en deigklump. Pakk deigen inn i plast og sett kaldt i 30 minutter. Trykk deigen ut i en smørt springform på 20-22 cm i diameter. Prøv å få høye kanter som er tynne på tuppen. Prikk bunnen med en gaffel og sett på frys i ca. 5-10 minutter. Sett ovnen på 200 grader. Forstek paien i 10-12 minutter.

Fyll: 3 egg, 300 g revet Västerbottenost, 2,5 dl matfløte, 1 dl H-melk, evt. salt og svartpepper.

Ha eggene i en bolle og bland i fløte og melk. Tilsett osten og smak evt. til med salt og pepper. Hell blandingen i paiskallet og stek i ovnen i 25-30 minutter eller til paien har satt seg og fått gyllen overflate. Server med god grønn salat og cottage cheese blandet med et par spiseskjeer pesto.

 Denne fantastiske paioppskriften kommer fra Lill Rosin’s svenske kjøkken.

Foto: Charls

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>