Publisert 11. september 2012:

United colors of tomatoes

En tomat er ikke bare en tomat 

Det er et stort mangfold i tomater. På Århus Andelslandbruk har vi i år ca. 30 ulike sorter. Det er store såkalte bifftomater med mye kjøttfylde (med vekt som kan vippe opp mot kiloen pr. tomat), gule og røde små villtomater, svarte tomater, gule tomater, plommetomater osv. Black cherry, fireworks, Ida gold, Katja, Malakhitovaya Shkatulka, Kent Wheatleys, Nyagous, Orange blossom, Red pearl, Salishaw cafe, Sibirjak for å nevne noen navn… Det er ikke bare utseendet de er ulike på, det er mye ulike  smaksnyanser i hver enkelt tomat. Tekstur er også med på å gi ett særpreg i hver enkelt tomat. Vi er ikke vant med stort mangfold i tomater her i Norge og det er ikke mange årene siden vi hadde kun en tomat i handelen. Nå er det forandringer å se og det har dukket opp nye, gode og smaksrike sorter.

Litt tomathistorie og bruksområde

Tomaten stammer fra Sør-Amerika og kom til Europa på 1500-tallet. De beste tomatene skal visst komme fra Sibir. Tomater har vært og er en svært viktig ingrediens i mange nasjoners kjøkken. Jeg som kokk og matelsker har svært vanskelig for å tenke meg et kjøkken uten tilgang på tomat, fordi den er så brukervennlig og har så stor plass i mange gode og populære retter. Jeg bruker den i stort omfang. Både ferske, hermetiske, tomatpurè, soltørkede og i form av ketchup (ja. jeg bruker det). Tenk på alle matrettene der tomat er en selvfølge: boulliabaisse, pizza, spaghetti bolognese, baccalao, lasagne, osv. Listen kunne vært uendelig lang. Til og med i drinker har tomaten fått sin plass og  blitt en klassiker: Bloody Mary og Virgin Mary. Jøss, dessert har jeg ikke nevnt. Hvorfor finnes det ikke dessert med tomat? Det er jo ikke en grønnsak, det er faktisk et bær… Botanisk sett.

Næringsmessig inneholder tomater mye c- og a-vitaminer, samt noe mineraler. De er svært kalorifattige og er en god kilde til antioksidanter (lykopene). Tomater inneholder 90% vann.

 Fantastisk tomatsalat med økologiske tomater fra Århus andelslandbruk. Jeg har brukt ca. 15 ulike økologiske tomater, delt dem opp i forskjellige biter og dandert på et fat slik at det ser innbydende ut.

Knallgod vinaigrette til tomater:
Kok inn 4 ss meget god balsamicoeddik sammen med 1 ts brunt sukker til det er redusert 50 %. Finkutt 1 stk sjalottløk. Når balsamicoen er redusert har du i den finkuttede løken. La den ligge i den varme balsamicoen til den er avkjølt. Bland dette med 2 ss epleeddik/eplecidereddik, 2-3 klyper knust oregano og 7-8 ss god olivenolje. Ha dette over noen minutter før servering. Dryss over litt fingersalt, evt. nykvernet svartpepper. Mengdeberegnet til en tomatsalat til 6-8 personer.

 Vi spiser også med øynene – her har også øynene fått sitt så det holder.

Takk til Tom Harald Eckell & Tove Hoppestad for support!

Foto: Charls

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

2 svar til United colors of tomatoes

  1. Åsne-Marit sier:

    Ååååhh! Det ser helt nydelig ut! Og smaker sikkert fantastisk! :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>