Publisert 29. august 2012:

Villbringebær- og mascarponeostekake med dillbunn

 Dette er en kake jeg har drømt om å lage noen år nå. Siden det var bra med villbringebær i år og jeg tok meg tid til å plukke mye, så var jo utgangspunktet til stede. I denne ostekaken er noe av den tradisjonelle kremosten byttet ut med med den noe lettere mascarpone. Det gjorde jeg fordi jeg ville ha en kake med en lettere ostesmak slik at de fantastiske villbringebærene kunne komme mer til sin rett. I tillegg har ostekaken fått et bakverk/bunn aromatisert med dill. Jeg har blitt en stor fan av dill i desserter og kaker. Dill sammen med villbringebær/bringebær er bare noe som må oppleves. For å dra inn enda et element som passer til dill og bringebær har jeg laget en fantastisk sitronkrem. Og alle vet vel at kombinasjonen dill og sitron er magi.

 Slik laget jeg kaken:

Dill-aromatisert kakebunn
Ingredienser:
50 gr smør, 2 egg, 1,5 dl sukker, 3 dl mel, 1,5 ts bakepulver, 1 dl fløte, 1,5 potte frisk dill.
 Fremgangsmåte: Kjør all dill fint i en foodprocessor. Unngå å få med for grove stilker. Ha i sukkeret og kjør dillen godt inn i sukkeret. Sett smør på smelting, sett til avkjøling. Kjør dillsukker og egg til eggedosis. Sikt mel og bakepulver og bland dette i eggedosisen. Tilsett smøret og fløten. Ha bakepapir i bunn av en 26 cm springform og hell i kakerøren. Stek på 170 grader i ca. 20-25 minutter. Ta ut og avkjøl.

Villbringebær-ostekrem
Ingredienser:  4 dl coli* av villbringebær (*frosne villbringebær kjøres i blender og siles i fin-sil), 250 gr mascarpone, 160 gr sukker, 3 dl fløte, 9 plater gelatin, 80 gr philadelphia.
Fremgangsmåte:  Legg gelatinplater i kaldt vann. Ha sukkeret i bringebærcolien og rør til sukkeret er oppløst. Rør sammen philadelphia og mascarpone. Press ut vannet av gelatinplatene og smelt disse i en spiseskje vann. Rør gelatinen inn i bringebærcolien. Rør så bringebærcolien inn i ostemassen med en slikkepott. Pisk fløte til lett krem og vend den forsiktig inn i bringebær/ostemassen. Jeg liker når denne moussen ikke er helt blandet, slik at den blir litt marmorert. Legg dillbunnen i sentrum av en springform på 28 cm som er dekt med bakepapir. Hell mousse over. Prøv å få en så slett form som mulig. Det er viktig når man vil ha en så tynn gele som mulig på toppen. Sett til kjøling. Den har satt seg etter ca. 2-3 timer. Dette kan også gjøres i fryser og da tar det ca. 30 min.

Villbringebærgele/topping
Ha frosne villbringebær i en bolle og sett i vannbad en times tid for å trekke ut klar og aromatisk saft av bærene.  Ha 1,5 dl saft bringebærene i en kjele, tilsett 50 gr sukker og varm opp. Tilsett 2 oppbløtede gelatinplater og rør rundt til platene er smeltet. Avkjøl dette nesten til den setter seg og hell over ostekaken. Det skal være et tynt lag. Sett kaken tilbake på kjøl.

Sitronkrem
Ingredienser: 1 dl sitronsaft, 1 plate gelatin, skall fra 1 sitron, 125 gr usaltet smør, 1 dl sukker, 4 egg.
Fremgangsmåte: Legg gelatin i kaldt vann. Kok saften og skallet fra sitronen med smøret og 1/2 dl sukker. Rør resten av sukkeret sammen med eggene. Tilsett eggeblandingen når sitronsaften koker og varm dette opp under kraftig omrøring til 84 grader. Trekk kjelen til siden og rør inn gelatinen. Sil kremen og sett den på kjøl. Oppskriften på sitronkremen er fra boken Desserter med stil av Daniel Roos. Anbefaler boken på det varmeste. Dette er kanskje verdens beste dessertbok.

 Her må jeg nesten si at jeg har lykkes. Jeg hadde en drøm om å få til denne spesielle kaken, som ikke bare ble spesiell, men utrolig smaksrik, balansert og vakker. Dette er det jeg kaller en innertier av de sjeldne. Denne er jeg meget stolt av å ha laget.

Anbefales på det varmeste av min datter Julia, min kone Maria og kokken selv.

Foto: Charls

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

2 svar til Villbringebær- og mascarponeostekake med dillbunn

  1. Dolly Patmore sier:

    My friend has given me a small bottle of vinnbringebaer sirop please tell me how do I cook with it? Thank you

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>