Publisert 2. august 2012:

Kantareller i sesong

Omelett fylt med kantarell og Västerbottenost.

 Kantarellsesongen begynte tidlig i år. Det synes i alle fall jeg. Aldri har jeg funnet sopp så tidlig før.  Tror det blir et rikt soppår, i alle fall når det gjelder kantareller/traktkantareller. Jeg håper på et rikt, etterlengtet steinsoppår. Det jeg synes er spesielt med kantarellen er at den er omtrent som poteten – kan brukes til alt. Da mener jeg kjøtt, fisk, pai, pizza, saus, suppe, tørket, syltet, stuet, kremet, omelett og det skulle ikke forundre meg om det var mulig å lage noe godt til dessert av den også…

Min datter og jeg har noen utvalgte kantarellsteder som vi reiser tilbake til år etter år for å høste av soppen. Etter denne turen bestemte jeg meg for å gjøre noe enkelt av soppen. Så hvis du er heldig og finner kantareller eller vil kjøpe noen, er det veldig enkelt og godt å røre sammen en fylt omelett. Egg har man jo som regel alltid hjemme.

Dette trenger du for en fylt omelett som rekker til 2 personer:
5 hele egg, 2 ss matfløte (eller 2 ss vann), 3 ss vann, 100-150 gr stekt kantarell, 50 gr revet Västerbottenost (svensk, smaksrik ost) eller annen god ost, litt finkuttet gressløk, 1 klatt smør til steking, salt og pepper.

Slik gjør du: Stek soppen i litt rapsolje og smør. Ha på salt og pepper. Trekk til siden og bland i gressløk. Ha soppen på kjøkkenpapir for å fjerne overflødig smør/fett. Sett en panne på middels god temperatur. Pisk sammen egg, fløte og vann. Smak til med salt og pepper. Ha smøret i pannen – det skal frese. Hell i omelettblandingen og trekk røren hurtig inn mot midten, for så å slippe det siste flytende ut til sidene. Legg på den stekte soppen på den ene siden av omeletten og strø over osten. Vipp den tomme siden over siden med sopp. Senk temperaturen og la den steke ytterligere et par minutter.

Server med f.eks. grillet brød og en tomat- og avokadosalat som er enkel å lage. Del bare noen småtomater og avokoado i biter og bland med litt olivenolje, salt, pepper og sitron.

Jeg synes det er kjekt å ha et spiskammers i skogen.

 Matglede.

Her passer vel best det svenske ordtaket: Lita inte på en mager kock.

 Det begynner å bli en tradisjon at min datter og jeg plukker sopp sammen, tar fine bilder og lager god mat.

 En liten neve med skogens gull.

 Da er det bare å takke moder jord for gavene du sjenker.

Jeg liker ikke veldig godt å skryte av min egen mat, men denne omeletten ble fantastisk god. Smaken av kantareller sammen med Västerbottenost og den fløyelsmyke omeletten var en magisk kombinasjon.

Da er det bare å høste!

Foto: Julia og Charls

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

7 svar til Kantareller i sesong

 1. Jonas sier:

  Jeg kan melde om mye kantarell på vestlandet også. Har du noen gode tips for lagring/behandling for seinere bruk?

  • Charls sier:

   Synes det meste av soppen skal spises fersk, men jeg tørker også en del for bruk til smaksetting vinterstid, derimot synes jeg er sylting en fin greie for noen sopp typer deriblant kantarell. Du bare freser så tørr sopp som mulig i litt olivenolje for og få ut så mye vann som mulig av soppen, hel siden på rikelig med god olivenolje skivet hvitløk, skivet småløk rosmarin, sitonskall, sitronsaft salt og pepper og la dette koke inn (det skal ikke ta farve stekeskorpe) dette kan vakumeres eller ha i kokte oppvarmet norgesglass, holbarheten er mange uker ved god hygiene riktig utført sylting. Lykke til Matglad hilsen Charls.

 2. Åsne-Marit sier:

  Det er herlig når kantarellene kommer! Flott å kunne hente råvarene i skogen!

 3. Bård sier:

  Fin oppskrift som må prøves!
  Kunne tenkt meg og plukket litt selv, har du tips til steder i Skiensområdet? Usikker på hvordan jeg skal gå frem for å finne noen egnede plasser da jeg ikke kjenner noen som plukker sopp.

 4. Charls sier:

  [...] jeg har skrevet tidligere på bloggen kan kantarell også syltes for lengre holdbarhet og kan brukes utover høsten. Jeg [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>