Publisert 23. juli 2012:

Bare sild og potet…

 Er min favoritt fattigmannskost, for sild og potet var fattigmanskost fra ca 1800 til litt inn på 1900 tallet. Silda fantes i enorme mengder og ble saltet ned i tønner, og også ofte solgt direkte fra tønnene til «fattigfranser» som fattig folk ble kalt. Man kan si det slik tror jeg silda holdt Norge i gang som oljen gjør i dag, og var også med på at det ble befolkningsøkning, så mangt et liv har vært reddet fra tidlig død takket være silda. Siden sild hadde stor næring og mye vitaminer og omega 3, så sammen med poteter og korn fikk folk i seg mye av den energien og næringen de trengte for det knall harde livet. Silda var så verdifull for Norge at det ble gjort  endringer i frostatingsloven en gang på 1100 tallet, helligdager og søndager ble fristilt om det kom store silde stimer inn til kysten.

På 70 tallet holdt silda på å bli totalt utryddet, noen trodde faktisk den var helt utryddet. Mange tiår med uregulert overfiske med enorme trålere hadde tatt knekken på bestanden. Men silda klarte seg og forekommer i enorme mengder i dag. Silda og silde produkter har gått fra og være en fattigmat til høyt respektert tradisjonsmat, selv om den blir mye spist på litt andre måter og har en bedre kvalitet i dag, så er sild billig kvalitet mat som blir oppskattet av folk flest og store kjøkken sjefer verden over.

Når vi kommer til mine silde-vaner spiser jeg mest innlagt sild i form av sursild, sennepsild, tomatsild, karrisild og sist men ikke minst matjessild som jeg bare elsker. Og du trenger ikke mye for å lage et fantastisk silde måltid med noen nye poteter, litt innlagt sild (matjessild) eller spekesild, to drag smør med ostehøvelen og ett par stilker dill.  En kald øl og en krydret snaps hører også med.

 Da er det bare og takke «fattigmannens venn» silda for at nordmenn hadde mat på bordet.

«Det er mye kos i fattigmanns mat»

Foto: Charls

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

2 svar til Bare sild og potet…

  1. Maj-Britt sier:

    Nammm! Og helt enig: Matjessild er himmelsk.

  2. Elizabeth sier:

    Enig! Silda må vi ta godt vare på, og jeg så forøvrig en helt fantastisk dokumentar på NRK nylig om sildas vandring langs norskekysten. Nydelige bilder :-) Har Matjessild i kjøleskapet som skal få følge av nypotet snart . Takk :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>