Publisert 17. april 2012:

Ganske så «jalla» hverdagsmat!

 Men kanon godt er det, selv om jeg synes det er en smule jalla etter 2o12 standard, denne retten har fulgt meg i ca 40 år så jeg kjenner den som min egen lomme. Jeg tror det er mange som var barn/unge på 60-70 tallet husker veldig godt klassikeren spaghetti med kjøttdeig. Denne retten hadde vel oppstått i Norge i forbindelse med nordmenns reiser og nye landsmenn, retten ble på en måte en ekstremt forenklet (fornorsket) variant av spaghetti bolognese.

Jeg var heldig og vokse opp med en mor som var flink på kjøkkenet, og jeg er så takknemlig for at hun tillot meg og få ufoldet min interesse for matlagingen, allerede i meget ung alder fikk jeg være med på kjøkkenet. Mye av den tradisjonelle maten eller husmannskosten som jeg liker og kalle det har jeg lært av min mor og av (Ingerid)* denne retten lærte jeg også av min mor, men i 70 talls versjonen. Min har nemlig fått en rekke foradringer de siste 30 åra, men masse ketchup er ennå gjellende. Denne retten bestod av stekt kjøtteg med løk, kokt spagetti og en haug med ketchup, en klatt margarin (smør var bare til fest på den tiden). Min 2012 versjon av retten har litt andre ingredienser, kjøttdeig er byttet ut med smaksfulle røkte kjøttpølser og i tillegg har retten fått etter mine barns smak: mais. Og etter min skivet stekt sjampinjong, (da jeg en dag hadde kjøpt på meg for mye sopp). Sikkert mange av leserne av bloggen lurer på hvordan jeg i alle dager kan kalle mat «jalla», det er med den enorme mengden ketchup å gjøre. Og alt det rare vi hadde ketchup på, på 60-70 tallet.     * Ingerid Espelig Hovig.

 Dette trenger du til 4-6 pers:  300-400 gr røkte kjøttpølser, ca 200 gr gul løk, 1/2 boks mais, 3-4 st sjampinjonger, 300 gram spaghetti, 6 ss ketchup, 2 ss smør, 1 ss tomatpure, salt og nymalt sortpepper.

Slik gjør jeg retten:  Del pølsene i to og så i to på langs, fjern skinnet/tarmen og del pølsene i passe tykke skiver, del  løken grovt,  og skive soppen. Stek pølsene til de er passe brunet, tilsett løken og stek videre til løken er blank, tilsett mais og stek yteliggene et par min, ha i tomatpuré  fres dette 1 min, ha i ketchup og 1/2 dl vann, kok dette inn. Ha dette i en bolle og hold det varmt. Sett spaghettien til koking. Stek soppen gylden, salt og pepre soppen,  ha den i pølseblandingen og bland dette . Når spaghettien er ferdig kokt blander du alt sammen i en kjele og tilsetter smøret, smak til med eventuelt mer ketchup, salt og rikelig med nykvernet sortpepper.

 Jeg synes ketchup er godt jeg, men i matlagingen blir det en smule «jalla», men «jalla» kan også være godt.

 Jeg bruker tørket spaghetti laget av 100 % durumhvete av god kvalitet til denne retten.

 Tomatene på bildet er bare med for fotografen, og for å kamuflere den dårlige samvittigheten.Denne retten har aldri vært servert med tomater.

 Når du lager denne ganske så «jalla» spaghetti retten må du sørge for og lage nok, den er nemlig bedre dag to og tre.

Foto: Charls

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

11 svar til Ganske så «jalla» hverdagsmat!

 1. Åsne-Marit sier:

  He he he :-) Vi har vel alle vokst opp med hverdagsretter som vi jazzer opp litt :-) Sikker på at dette er en helt grei hverdagsrett! :-) Selv om tomatene spares til et annet måltid :-)

 2. elisabeth sier:

  ¨jalla jalla, dette så super godt ut! Pasta er godt ! BASTA, hehe . og nydelige bilder .. ;)

  • Charls sier:

   Hei ja det er det. Jeg liker spesielt godt at du omtaler bildene som fine, siden jeg legger stor vekt på det. TAKKER….

 3. Fru Timian sier:

  Skal aldri kimse av god, enkel hverdagsmat. Absolutt ingenting å være beskjemmet av! Så veldig godt ut! Ikke jalla!!

  • Charls sier:

   Takker Fru Timian. «Jalla» er min måte og legge litt humor i det hele og enkle (kokker skal liksom ikke lage mat med en haug med ketchup):)

 4. MissMette sier:

  Nam, god hverdagsmat – og som så nydelig
  godt ut :) Kreativ og fine bilder her hos
  deg også… Du, jeg lurte på en ting?
  Når jeg skal lage pasta carbonara og skal
  ha Parmesanost i – hvilke merke kan du
  anbefale? – Jeg har ikke brukt så mye av
  denne osten, og vet ikke hvilken jeg skal
  bruke? – den siste like ingen av oss… :)

  Ønsker deg en fortsatt fin uke, klem fra Mette

 5. Charls sier:

  Hei Miss Mette da må du bruke den orginale parmigiano reggiano. Det beste er og kjøpe i bit og høvle eller rive selv, selv foretrekker jeg og kjøpe bit som er vakuum pakket. Den er ikke så tørr som den de kutter og pakker i butikken. (blir ofte liggende lenge dårlig innpakket)

  Ha en strålende uke matglad hilsen Charls!

 6. [...] Lars spiser, drikker & synser, deilig rekesmørbrød med eltefritt brød fra Trines matblogg, «Jalla» hverdagsmat fra Charls, og ikke minst Oda`s italienske pastasaus. Med andre ord; vi har kost oss masse med [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>