Publisert 7. april 2012:

Helnøttbrød

 Knallgodt helnøtt brød fra det «charlsienske kjøkken» det som er viktigst og tenke på når du baker dette brødet, er at du baker nok. Jeg har sakt det før men jeg sier det igjen, brødbaking er ikke tidkrevende men du må ha tilgjengelig tid og ikke minst tålmodiget. Det går nemlig ikke an og skyndte seg med det og bake brød, da må du iallefall bake ett slikt brød som dette….. Det er flere elementer som krever litt oppmerksomhet, nøyaktighet og i tillegg trengs litt kjærlighet til brødbakingen. Det er jo ikke bare tilfeldigheter som gjør at det blir et godt luftig smaksrikt brød, det handler om rett mengde, ferske bakevarer, rett temperatur, elting (viktig for glutenstukturen) og ha tid til å la brødet få den hevetiden den trenger. Det er også viktig med nok salt i et brød som er med på og bringe frem de gode smakene, samt at steketiden ikke er verken for lenge eller for kort, men akkuratt passe.

 Til denne oppskriften trenger du 200 gr blandede nøtter, hassel, pekan, mandler, macadamia, cashew og valnøtter som ristes på middels temperatur til de er møre, ca 5 min pass på så de ikke blir brent, trekk pannen til siden og hell på 2 ss god olivenolje og bland dette i nøttene. Resterende oppskrift følger under. 

 I tillegg trenger du: 5 dl romtemperet vann, ca 600 gr hvetemel, 50 gr havregryn (lettkokte), 50 gr sammalt fin rug, 50 gr grovbakst, 30 gr gjær, 15 gr salt+ – det du liker eller hva «blodtrykket tåler». Blir 2 brød  a ca 600 gram.

 Ha romtemperert vann og gjær i en bakebolle til kjøkkenmaskin med eltekroken, smuldre i romtemperert gjær la dette blande seg skikkelig så har du i saltet, havregryn, rugmel, grovbakst og blander videre noen min, stopp maskinen og dekk til  bollen og vent til blandingen har begynt og boble (gjæren begynner og jobbe) tar ca 30 min. Ha i de hele nøttene og bland dette sammen. Ha så i hvetemel og elt dette i ca 15- 20 min eller så lenge maskinen eller armene orker. Sett til heving dekket med plastfilm til dobbel størrelse, tar ca 2 timer.

Når første heving er klar setter du en dyp langpanne i bunnen av ovnen, sett ovnen på 230 grader.

Når hevetiden er ferdig elter du brødet med hånd, presser ut luft og former til 2 like store runde brød, dekk med plast og hev i ca 45 min. Strø over litt mel og lager ett snitt i brødet med et barberblad (tapetkniv blad). Sett brødet mitt i ovnen og kast inn 2 dl vann i den dype langpanna og smell igjen døra og stek i 10 min, senk temperaturen til 200 og stek videre i ca 35 min, ta hullyd testen ved og banke på undersiden av brødet, det skal være en hul åpen lyd.  Avkjøl på rist og her er kunsten å moderere seg viktig.

 Hjemmebakt brød er matlystens store mester, dette brødet smaker fortreffelig og blir ikke liggende lenge her i huset.

Foto: Charls

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

2 svar til Helnøttbrød

  1. MissMette sier:

    Å, så mange fristende oppskrifter og innlegg du viser :) Har sittet å tittet nedover her en stund – og bare kost meg ღ Ønsker deg en fortsatt GOD PÅSKE :) ) Klem fra Mette

    • charls sier:

      Takk for det Mette, fint at du lar deg bli fristet så det er bare og plukke oppskrifter og koke, da sier jeg ikke takk det samme siden påsken nå heldigvis er over. Men ha en fantastisk ny uke med nye opplevelser og nye muligheter Klem fra Charls.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>