Publisert 27. mars 2012:

Grillspyd med peanutsaus og thaisalat

Knallgod satay inspirert rett, med en himmelsk  salat med smaker fra thaikjøkkenet. Denne retten er lettlaget, men inneholder en haug med ingredienser så innkjøpet må planeres i forveien. Mange av ingrediensene finner du på vel-sorterte asia butikker. Dette er mat som jeg er veldig glad i, «spicy» med stort smakregister og kontrast mellom syrlighet og smakene. Jeg steker ikke grillspydene men griller de under grillelementet, når grillsesongen er skikkelig i gang da bruker jeg selvsagt grillen.

Dette trenger du til 4 pers: 500-600 gr kylling filet kuttes i strimler og tres på grillpinner.

Marinade

Du trenger: 2 fedd hvitløk, en bit ingefær, ca 10-12 gr revet, en halv lime, 2-3 ss rapsolje, 2 ss søt black bean saus, 3-4 ss teriyaki saus, 2 ss soya saus, 1 ss god medium hot karri samt noen dråper med chili olje eller finkuttet frisk chili.

Gni karri inn i grillspydene og la trekke ca 30 min, mens karrien godgjør seg på kyllingen blander du marinaden slik. Riv hvitløk  og ingefær, ha det i en bolle, tilsett sausene, olje og saften fra limen. Ha grillspydene i en pose med kyllingen vendt INN, hell på marinaden, knyt igjen og sett i kjøleskap i ca 2 timer, vend litt på posen underveis. Stekes under grillelementet på 240 i ca 6 min.

Peanut saus

Du trenger: 3 ss med økologisk peanøttsmør fin type, ca 1 dl kokosmelk, 2-3 ss rappsolje, saften av en halv lime, 1 ss brunt sukker, 2 ss av marinaden 1/3 fintkuttet grønn chili (synes den er mest aromatisk) 1/2 fedd hvitløk rivet, en halv gul løk (ca 50 gr) rivet.

Slik lager jeg sausen: Ha olje i en kjele,sett på lav temperatur, ha i riven hvitløk, løk, chili og mykne dette. Må ikke få farge, dette gjør man også for å trekke ut smaker. Ha i peanut smør, marinaden, limesaft, kokosmelk og sukker. Gi ett raskt oppkok, om sausen skulle bli for tykk, tilsett et par spiseskjeer vann. Smak til med salt og eventuelt mer lime.

Himmelsk thai salat

Dette trenger du: 1 stk romanosalat, 1 liten rødløk, 1 gulrot, 1/2 agurk, 1 bit daikon, 1/2 rød paprika og 1 grønn chili.

Slik gjør du: Vask salaten og la den trekke i isvann i ca 20 min, fordel den i hele biter i ett fat, kutt rødløk i tynne skriver, gulrot skjæres i tynne skriver lag gjerne stjerneformet, agurk kuttes i staver, daikon i grov julienne, paprika i små terninger, samt grønn chili i tynne skiver, alle grønnsakene fordeles over salaten i ønsket rekkefølge. Her kan du også selvfølgelig variere grønnsaker etter smak.

Thai marinade til salat: Saft av 1 1/2 lime, to spiseskjeer søt chilisaus, en spiseskje brunt sukker, en halv finkuttet grønn chili, en god neve finkuttet koreander, to ts gjæret fiskesaus (Nam Pla) og noen dråper eple cider eddik.  Alt blandes og helles over salaten rett før servering. Denne salaten kan jeg anbefale på det varmeste, helt magiske smaker. 

Denne retten lagde jeg for ett par uker siden, i etterkant har jeg kommet over en ny oppskrift på peanut saus som jeg har stor tro på, oppskriften er fra Mats Lauvvang Høilund og kommer på blogg ved anledning.

Dette må prøves … Enjoy!

Foto: Charls

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

13 svar til Grillspyd med peanutsaus og thaisalat

 1. AC sier:

  Dette så digg ut! Kylling satay og peanøttsaus er noe av det beste jeg vet, og nå minte du meg på at det er altfor lenge siden jeg har spiste det… Gleder meg også til den neste oppskriften på sausen :-)

 2. [...] pommes frites [Mat på bordet] Flatbread med nypotet, mozarella og vårløk [my food passion] Kyllingspyd med peanøttsaus og thaisalat [Charls] Del denne artikkelen [...]

 3. elisabeth sier:

  Dette så bare helt herlig ut, prøvde meg på noen thai retter på bloggen min for en stund siden og det skal garantert gjentas, herlige smaker og elsket peanøtt saus.. Den ble også en suksess hos ungdommene i huset. følger spent med på oppskriften på den sausen.. ha en herlig helg, jeg/vi skal til lofoten og «meske» oss på flotte restauranter, -Børsen og -Kjøkkenet.. (studietur, hehe)

 4. Jeanette sier:

  Hei! Jeg har fulgt din blogg, og du er så flink :-) På min bursdagsfest med venninner før påsken hadde jeg «thai tapas», og jeg brukte din oppskrift til Himmelsk thai salat med thai marinade. Jeg må bare si at den smakte helt magisk, og du har HELT RETT. Jeg og mine venninner kom til himmelen liksom. Min kjære, gode mann gjorde servering og oppvask så vi jenter hadde kvalitetstid :-) Jeg er også lidenskapelig glad i matlaging, glad i å lage dessert og bake «gourmet-kaker»!
  Tusen takk for den magiske oppskriften! En dag skal jeg prøve å lage Grillspyd med peanutsaus og thaisalat. Jeg kommer til å prøve flere oppskrifter du har lagt ut her :-) Ha en god dag!

  • Charls sier:

   Hei Jeanette så koselig at salaten falt i smak, det digger jeg stort Ca 90% av rettene/smakene på bloggen er selvkomponerte etter egen smak og da er det sæert hyggelig at andre prøver oppskriftene og finner de smaklige. Tusen takk for tilbakemeldinger. Matglad hilsen Charls.

   Daikon er en hvit tykk lang grønnsak ser ut som en forvokst hvit gulrot, tror den også blir kalt japansk/asiatisk reddik.

 5. Jeanette sier:

  Hei igjen, jeg glemte å spørre deg – hvor får du tak i daikon eller rettere sagt diakon? Jeg var på innvandrerbutikk, og de hadde ikke hørt om den grønnsak? Hvordan ser den ut? Ligner som feks?

 6. Bjørg Merethe sier:

  Jeg har med hell prøvd flere av dine flotte oppskrifter,men denne må jeg skryte av. denne retten var middag her i heimen i dag. Virkelig godt!! og thai salaten med marinaden var en skikkelig «home run»
  Tusen takk for oppskriften!

  • Charls sier:

   Tusen takk Bjørg Merethe, det var meget hyggelig og høre, fint at du finner oppskrifter på bloggen du liker. Matglad hilsen Charls.

 7. Jeanette sier:

  Hei! Det er utrolig gøy å komponere noe selv :-) Jeg lurer på om du kan finne på noen gode eller rettere sagt magiske oppskrifter på saus/marinande til scampi? Gjerne i thai-stil! Jeg har prøvd å finne noen gode oppskrifter, men uten hell. Jeg tenker meg en sånn blanding av lime, chili, hvitløk, frisk ingefær eller noe lignende, kanskje litt kokosmelk? Jeg vil bli veldig glad hvis du allerede har en eller kan få det til :-)
  Jeg lurer på om scampi kan marineres i den thai marinaden (uten hakket koriander?), og stekes etterpå? Eller scampi kan stekes først, og la de ligge i den marinaden etterpå?
  Ha en strålende god helg!

  • Charls sier:

   Her er det et hav av muligheter, og viktig og prøve seg frem med det man liker av råvarer/smaker. selv spiser jeg ikke så mye scampi men jeg synes en blanding av en hot karri hvitløk sitron olje. En stor klassiker er olje, piri piri, hvitløk og sitron. varmer opp oljen med rikelig med revet hvitløk, presset sitron, litt sitron skall, og tørket piri piri etter smak (kruttsterk) la det trekke i oljen uten og ta farge la dette stå og trekke et par dager og sil. denne brukes både til marinade og saus. Så vil jeg ambefalle deg og prøve mango til scampien, sammen med koriander er dette magisk. God helg hilsen Charls.

 8. Jeanette sier:

  Hei igjen! Tuuusen takk :-) :-) Gleder meg til å prøve meg fram med de ingrediensene som du sier, og så skal jeg klare å komponere noe selv :-) Jeg er veldig glad i scampi, spesielt i thailandske retter! Thai mat er også veldig sunn i tillegg ;-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>