Publisert 18. mars 2012:

Tante Ingers epleterte…

 …er en god enkel røre-sammen terte rikelig med eplemos. Terte deigen er en mørdeig variant som er tilsatt bakepulver, i tillegg pisker jeg smør og sukker hvitt og resultatet blir en luftigere mørdeig med en kledelig heving. Min tante er veldig  flink med matlaging og har alltid en god kakeoppskrift på gang, som denne jeg fikk av henne for noen år siden. Denne terten kan lages med kjøpt eplemos eller om du gjør som meg lager en selv det er super enkelt og tar ca 20 til 30 min, men om du velger og kjøpe, ta en av god kvalitet, det finnes også noen økologiske på markedet.

 Min eplemos

Du trenger: 1 kg epler ca. 5-6 stk, 150 gr sukker, 1 dl norsk ufiltrert eplejuice gjerne laget av gravensteiner, 6 gr ingefær, 2 gr kanel, litt tørket vaniljestang.

Stikk ut kjernehuset

Skrell eplene

Del eplene, halvparten i grove biter og resterende litt finere (dette gjør jeg for og beholde litt biter i eplemosen) ha eplebitene i en kjele med eplejuicen, kanelstang, en hel bit skrelt ingefær og vaniljestang (disse aromatene er med for og skape litt dybde i eplemosen) kok opp og la små koke i 10- 15 min tilsett sukkeret og kok til det er mos og det er litt biter av eple igjen, smak til om du er innenfor med sukker. Det tar ca 25-30 min, avkjøl og ta bort ingefær, vanilje og kanel.

  Slik ser resultatet ut, herlig, smaksrik eplemos, som da er et nydelig utgangspunkt for en knall god epleterte.

 Tantes tertedeig 

Dette trenger du: 200 gr smør, 200 gr sukker, 400 gr hvetemel, 2 egg, 3 ts bakepulver, 1 ts vaniljesukker (helst hjemmelaget).

Pisk smør og sukker hvitt, sikt hvetemel og bland med vaniljesukker og bakepulver. Ha dette i det hvite luftige smøret og bland sammen rør så inn eggene. Trykk deigen i en smurt terteform på ø 28 cm (helst med løs bunn) spar noe til gitter eller annen type pynt på toppen av terten, det er rikelig med deig og det skal det være siden det er mye eplemos i terten. Stekes på 170 i ca 40 min.

 Jeg synes det er noe spesielt med denne terten, liker det uttrykket tertedeigen får ved heving, nydelig er den også sammen med litt god vaniljeis eller pisket krem. Eller du kan lage en mascarponekrem med ett lite innslag ev lønne-sirup.

Bak og kos deg!

Foto: Charls

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

2 svar til Tante Ingers epleterte…

  1. Therese E sier:

    Så morro å se mammas oppskrift her.
    Den hadde jeg rent glemt, men den var virkelig god den:)
    Flotte bilder, også. Du er flink, fetter.
    Hilsen therese Espegard

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>