Publisert 29. februar 2012:

Lyx-semlor

 Med all respekt for fastelavensboller må jeg komme med en innrømmelse. Jeg liker ikke den norske varianten av semlor, men de svenske semlorna elsker jeg. Semlor spises på fettisdagen som i år falt på 21. februar, noen dager etter norske fastelaven som i dag falt på 19. februar. Disse datoene varierer jo fra år til år og derfor er det så vanskelig å huske. Jeg var opptatt med å spise meg gjennom Oslo-restaurantene på fettisdagen, så jeg fikk dessverre ikke anledning til å bake og spise denne härliga, mulliga, söta, kremiga bakelse. Nå har det gått noen dager siden fettisdagen og nå kunne jeg ikke holde ut lenger. Jeg måtte bare få bake og fråtse i dette fantastiske bakverket.

Den klassiske semlespisingen har jeg tatt med meg fra mine fantastiske år i Göteborg. Jeg husker veldig godt første gangen jeg smakte en semla. Det var i 1998 da jeg jobbet som frukt- og grøntansvarlig på Jiffys matmarknad. Da serverte fru Franzen, som var kjøpmann på butikken, semlor til lunsj. Men dette var ikke en vanlig semlespising. Man tok en suppeksål, fylte den med varm melk, for så å senke semlan ned i melken (det kalles hetvegg). Der lå den og duppet i melk som ble sugd inn og bollen ble jo gjennomvåt. Alle som har smakt brød eller bolle som har blitt våt av melk eller andre ting vet at dette kan være udelikat og ekkelt å spise. Det var faktisk ganske OK, men det holdt med den gangen å spise semla på denne måten. Jeg har spist mange semlor i mitt liv, kanskje for mange. Da jeg jobbet som butikksjef på ICA Meny tok jeg gjerne en 2-pakning med semlor til lunsj i stedet for varm, næringsrik mat. Sånn er det når man elsker bakverk og søtsaker.

 Oppskrift på min semlebolle

Du trenger: 580 gr hvetemel, 100 gr smør, 2,5 dl h-melk, 100 gr sukker, 1 egg, 35 gr fersk gjær for søte deiger, 1/4 ts hornsalt, 1 1/2 ts nymalt kardemomme. I tillegg trenger du egg og litt h-melk til pensling.

Varm opp melken med sukkeret og nymalt kardemomme til ca. 30 grader. Trekk til side, ha i romtemperert smør og la det smelte i melken. Hell blandingen i en bakebolle og tilsett smuldret gjær. Bland til gjæren har løst seg. Tilsett mel, hornsalt, egg og elte deigen til den slipper kantene av bakebollen. Ha plastfilm over bakebollen og la heve til dobbel størrelse, ca. 40 minutter. Fordel deigen i 7 emner av 150 gr og form til boller. Trekk plastfilm over og la heve i ca. 30-40 minutter. Pensle med sammenvispede egg tilsatt et par spiseskjeer h-melk. Stek bollene på 250 grader i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.

 Jeg er stadig i mitt andre hjemland for å handle saker jeg savner, bl.a. mandelmasse. Om du vil prøve deg på en hjemmelaget, som slett ikke er komplisert, finner du f.eks. oppskrift her.

Mandelmassen 

Jeg skjærer ut en god trekant på toppen av bolla, tar ut en liten klype bolle og tar bort litt bolle fra trekanten. Disse bollerestene bruker svenskene å blande i mandelmassen. Jeg velger en annen variant her siden jeg har svakt hjerte for småfuglene, så jeg skjenker en liten smak til dem. Den kjøpte mandelmassen (200 gr) blandet jeg med 3 ss fløte og 1 ts sitronsaft. Jeg liker at det blir litt friskhet i mandelmassen. Deretter hadde jeg dette i en spritsepose og fyller ca. 30 gr i hver bolle.

Oppskrift på luksuskrem 

Kanskje du lurer på hvorfor jeg kaller dette for lyx-semlor (luksus-semlor). Selvfølgelig er det fordi de er gode, men mest er det for trikset med å dra inn litt vaniljesmak av ekte tahiti-vanilje i kremen. Dette gjør jeg på følgende måte: Jeg tar en 4 cm bit av en feit, god, fersk tahiti-vanilje og skraper ut frøene. Har dette i 1 dl fløte sammen med vaniljestangbiten. Varmer dette opp, tar kjelen bort fra platen og lar stå å trekke en 15-20 minutters tid. Jeg pisker i fløten for å fordele vaniljekornene. Dette avkjøles og blandes med 3 dl fløte. Når jeg pisker kremen gjør jeg det med 1 ss melis.

 Kremen fylles i en spritsepose med stjernetyll og spritses rikelig oppå hullet med mandelmassen.

 Sett på trekant-lokket og gi bollene et realt dryss med melis. Nå veier hver lyx-semla by Charls 235 gram!

 Det finnes mange matdatoer eller spesielle tider for spesiell mat. Koselig det, men semlor – det spiser jeg når jeg har lyst!

Foto: Charls

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

9 svar til Lyx-semlor

 1. Tora sier:

  oj, wow! Så fantastisk ut. Fikk dødslyst til å blåse alle sparepengene (sparepenger? Tyrkisk pepper? Hallo? Hvor er dere) på Tahitisk vanilje. Men kjenner jeg behøver en generell gjennomgang av økonomien. ÆSJ.

  Fabelaktige bilder, ser så utrolig godt ut, den kremen spesielt. Interessant med hornsalt i bolle! Det tror jeg ikke jeg har sett før. Mm nam nam, det så fantastisk ut. Vi som er marsipanhatere (deltid) kan jo spise med rørte multer eller no!

  • charls sier:

   Takk for det, håper jeg ikke har latt deg friste, så økonomien blir sabotert.Synes ikke multer i bollene var en god ide om du ikke liker mandelmasse prøv da med en god tykk vaniljekrem, men kutt da ut vaniljen i den piskede kremen eller omvendt. Store fete ferske Thaiti vaniljestenger får du kjøpt på Meny til en super god pris i følge undertegnenede (44,90) velldig mye vanilje for pengene, bak og kos deg.

 2. Nam nam! Disse så virkelig lyxiga ut:)

 3. Anne sier:

  Men hvor er melken? :-)

 4. Unni sier:

  Her i Bergen serveres også fastelavnsbollene fra gammelt av med varm melk over, kanskje også fløtemelk. Og de heter heitevegger!
  Det er nok en gammel tradisjon som både Bergen og svenskene har fått fra Tyskland.
  Semlorna ser forresten mektig gode ut! Passer bra i dag, på feitetirsdag :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>