Publisert 22. februar 2012:

Banan- og nøttesmør panna cotta

 

Sammen med karamellisert banan og kokos-limeskum (saus) blir dette en nydelig dessert, vel og merke for «bananelskeren» for her blir det mye banan. Jeg kommer stadig på nye syke ideer og mange vil nok tenke at dette er sykt, men det fungerer utrolig godt. Vips så fikk jeg ny panna cotta på reportoaret. Sammen med brunet smør (nøttesmør) kommer banansmaken frem på en annen måte som jeg synes passer utmerket i dessert. Når man i tillegg får behagelig innslag av kokos balanset med lime blir dette nydelig. Denne desserten trenger jo syre for å balansere, for her er det jo fett både i form av fløte og smør. Jeg er ikke spesielt glad i å spise banan naturell. Blir så tørst av den.  Men i dessert og i matlaging synes jeg den er fantastisk.

Banan- og nøttesmør panna cotta

Du trenger: 3 dl fløte, 2 dl h-melk, 100 gr moden banan, 60 gr sukker, 50 gr brunet smør (nøttesmør), 1 plate gelantin, 1 ts acasiehonning.

Smøret bruner du på denne måten: Ha 250 gr usaltet smør (fungerer dårlig å brune mindre smør på denne måten) i en kjele og sett den på middel eller svak varme la det stå og skumme og begynner og bli brunet, og den karakeristiske nøttesmør aroman kommer frem, det tar ca 15-20 minutter. Resten av nøttesmøret kan brukes senere, til å aromatisere fisk eller kjøttretter eller til baking.

Mos bananen med en gaffel i nøttesmøret, legg gelantinplata i bløt, kok opp melk og 1 dl fløte med honning og sukker. Pisk resten av fløten til krem. Ha gelantin i fløtemelken, hell dette over most banan og bland dette godt sammen med en stavmikser. Avkjøl blandingen og vend inn kremen. Hell i ønskede former eller glass og sett på kjøl i et par timer.

Kokos- og limeskum

Du trenger: 2 dl h-melk, 1 dl matfløte, 40 gr fersk naturell kokos fra kokosnøtt (resten kan du jo gi til småfuglene), 40 gr sukker og saften av 1/2 lime.

Kok opp melk, fløte, sukker og finkuttet kokos. Trekk fra varmen og kjør noen minutter med stavmikseren for å trekke ut smak. La fløtemelken trekke i 15 min. Sil ut kokoksen, ha fløtemelken tilbake i kjelen og tilsett limesaft. Smak til om du er innenfor med syre. Serveres lun til desserten.

Karamellisert banan

Du trenger: Relativt rette bananer, melis.

 Kutt bananen med skallet på i 8-10 cm lange biter. Kutt av litt av toppen og bunnen (for at melisen skal feste seg, for at bananen ligger stille på tallerkenen og litt for det estetiske).

Skallet på siden beholdes på. Dryss på melis på toppen og endene. Brenn av til gyllen overflate og dra av skallet på sidene. Her kan du jo lage din egen form. 

Ha det lune skummet over og ha litt acasiehonning over den ene siden av bananen. Strø over limeskall.

Digg dessert!

Foto: Charls

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

3 svar til Banan- og nøttesmør panna cotta

 1. elisabeth sier:

  nok et mesterverk, en sublim sammensetning av smaker som jeg tar hatten av meg for ;) ha en herlig og smakfull helg.

  • charls sier:

   Takker og bukker, for en fantastisk tilbakemelding setter STOR pris på dette. God helg matglad hilsen charls…

 2. Tora sier:

  Så lurt! Banan er veldig godt, men som du sier, svært dominerende til tider. For oss som liker det er jo dette midt i blinken. Lekkert dandert. Du er en trollmann!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>