Publisert 16. januar 2012:

Lakse-klassiker i moderne setting

Salma med Sandefjordsmør, dampet aspargesbønner og agurksalat.

Med den nye salmatrenden får denne klassiske retten en helt ny identitet og da mener jeg spesielt med smak, struktur og konsistens på laksen. Det er mye lettere å varmebehandle salmalaksen perfekt enn de klassiske lakseskivene som ble trukket i saltvann. Lakseskivene blir veldig lett tørre og kjedelige. Laks er en råvare som er best med lite varmebehandling, dette gjelder spesielt salmalaksen. Ellers er retten stort sett den samme, bortsett fra en liten forandring med agurksalaten. Og så synes jeg aspargesbønner passer utmerket til denne retten.

 Salmalaksen skjæres i stykker av 250-300 gram per person. Tørrsaltes med litt maldonsalt ca. 1 time før varmebehandling, legges på en ovnsikker tallerken smurt med litt olivenolje, plastfolie trekkes over og bakes i ovnen på 140 grader i ca. 8-10 minutter. Denne metoden gjør at salmalaksen blir helt perfekt varmebehandlet, saftig, smaksrik og med en unik konsistens.

 Smørkrisen 2011
Den såkalte smørkrisa som har vært i Norge fra lenge før jul og ikke gitt seg enda har for meg ikke vært en krise, men en spennende reise i smør-Europa. Nå har jeg hatt smør fra Irland, Skottland, Belgia, Nederland, Frankrike, Danmark og Sverige på kjøkkenet og jeg kan bare bekrefte her og nå at det er ikke bare i dette landet vi kan lage godt smør. Faktisk er det sånn at mye av smøret fra andre land i Europa er vel så bra, om ikke bedre. Men noen er av det salteste laget…

 Sandefjordsmør

1 1/2 dl fløte, 200 gr smør i terninger (fra det landet du ønsker), 2 ss mellomgrovt hakket persille eller kuttet gressløk.  Jeg liker best gressløk, 1 ss sitronsaft, salt, hvitpepper.

Kok inn fløten til 50 %, trekk kjelen fra varmen og vent litt. Sett varmen på laveste temperatur og sett kjelen tilbake. Pisk inn smøret litt og litt til du har en fyldig saus. Smak til med sitron, evt. salt og hvitpepper og tilsett persille/gressløk. Etter dette må sausen ikke koke. Til ca. 4 pers.

 Sitron: balansemester i særklasse. Unværlig.

 Agurksalat

4 dl vann tilsettes 2-3 ss sukker, 6-8 ss epleeddik (Vinagre de Manzana). Jeg liker å lage denne 1 time eller 2 i forveien så smakene får trekt seg. Epleeddik eller eplecidereddik synes jeg passer utmerket til agurksalat da den ikke er så fremhevende, men mer behagelig. Jeg bruker hel agurk og drar lange strimler med en potetskreller.

 Til denne retten synes jeg det er nydelig med franske amadinepoteter. Detter er lettspist, god mat som mange kan tenke seg er festmat  det kan det også være. Men jeg synes man skal unne seg mat som dette til hverdag i ny og ned. Det er mye vi bruker penger på i Norge, hvorfor ikke bruke penger på sunne, næringsrike og gode råvarer også mitt i uka.

Kos deg.

Foto: Charls

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

2 svar til Lakse-klassiker i moderne setting

  1. Rune sier:

    Den laksen så utrolig god ut! Skal definivt prøve denne tilberedingsmetoden :)

  2. Åsne-Marit sier:

    Nam! Det så kjempegodt ut! Den tilberedingsmetoden har jeg lyst til å prøve også!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>