Publisert 22. desember 2011:

Charls’ julemeny anno 2011

 And kan være et veldig godt alternativ til julemenyen. Andebryst fungerer utmerket sammen med det klassiske juletilbehøret. Regner med at det er flere enn meg som har spist mye julemat i dagene før jul.  Da kan det være fint med forandringer som f.eks. å spise and, viltkjøtt eller fisk på selve juledagen. I denne retten har jeg dratt inn klassiske julesmaker som rødkål og typiske  julekrydder.

Rosastekt andebryst med rødkålpurè, rødkål, rosenkål, pommes anna og kryddersjy.

 Rødkål kan brukes til mer enn den tradisjonelle søtsure rødkålen. Til denne retten lager jeg en fantastisk rødkålpurè. Jeg gjør nesten på samme måte som når jeg lager tradisjonell rødkål, men jeg bruker litt julekrydder (stjerneanis, kanel, nellik) som jeg trekker ut i eddik (se bildet under), sukker, solbærsaft og litt rødvin og koker kålen i dette til den er ordentlig god og mør. Så kjører jeg den i blender i 4-5 minutter til fin purè og tilsetter litt av kraften fra kokingen.

Rødkålen koker jeg på samme måte til denne retten, men da bruker jeg ikke krydder. Dette for å få en kontrast i smakene. Rødkålpureen blir litt mer smaksrik og søt, mens rødkålen blir litt mer frisk og naturlig.

 Pommes mille feuilles som jeg liker og kalle den (pommes anna) er en fantastisk potettype som jeg synes passer utmerket til julematen. Smaksrik, god potet som kan varieres med ulike aromater og den kan lages en dag eller to i forveien. Bakepoteter kuttes i tynne skiver på mandolin og legges lagvis i en smurt springform. Pensles med aromatisert smør (f.eks. timian, hvitløk) mellom hvert lag. Saltes og peppres godt mellom lagene. Legges på press, stekes på 160 grader i ca- 1 1/2 time. Avkjøles i form, deles i passe posjonsformer, brunes og varmes i ovnen.

 I tillegg til rødkålpurè og rødkål serverer jeg denne retten med forvellede rosenkål.

Andebrystet ruter jeg og bruner kraftig på fettsiden. Jeg baker det passe rosa i ovnen. Sjysausen er kyllingkraft kokt inn med litt krydderier som stjerneanis, nellik, ingefær og litt portvin. Godt innkokt.

Jeg vil med dette ønske alle mine lesere, alle matglade, alle i matbloggmiljøet og sist, men ikke minst de 7 matnerder en fantastisk jul. Kos dere, det er dere fortjent.

Foto: Charls

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

3 svar til Charls’ julemeny anno 2011

 1. May Kristin sier:

  Veldig god jul til inspirerende deg! :)

 2. Charls sier:

  Hei May Kristin litt sent, men tusen takk og det samme til deg. Godt nytt år med håp om mange nye smaksopplevelser til deg.

 3. Stella sier:

  Hei, takk for en inspirerende blogg, flotte bilder ! Får lyst på alt :-)
  Har du kjennskap til sellerirotpuré ? Synes det er så utrolig godt, men det blir litt grovt og «trådete» selv når jeg bruker stavmikser. Har du noen tips ? Oppskrift på sellerirotpuré ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>