Publisert 14. desember 2011:

Pai til julens lunsj

 God pai med røkelaks, blomkål, rødløk og snøfrisk. Røkelaks er jo en juleklassiker for mange, og blir som regel servert til julefrokosten eller julelunsjen. Men røkelasksen fungerer fint selv om eggerøren ikke er med og den smaker fortreffelig i denne paien. Som alle vet er det lett å kjøpe på seg for mye mat spesielt i julen, da er en pai en fin måte og få brukt opp eventuelt overblivende rester så slipper man å kaste mat, det bør man prøve og unngå synes jeg. Du kan fort ende opp med en ny favoritt pai. Det meste fungerer i pai.

Tertedeig

Dette er en fransk oppskrift som jeg synes er utrolig bra og lett å lage, smidig og jobbe med i tillegg er den god på smak og holder fint på sprøheten. Du trenger: 220 gr hvetemel, 150 gr kaldt smør i terninger, en eggplomme, 2-3 ts vann.

Sikt melet og ha det i en foodprosessor tilsett salt og smøret, kjør «av og på teknikken» med pulsknappen og kjør til det er smuler. Ha i eggplomme og vannet og kjør hurtig sammen. Kna degen samme til en bolle putt den i en pose og la den hvile på kjøl min en time.

Smør en springform ø 24 cm, kjevle deigen 3-4 mm tykk ha den i formen og trykk den fint inn til kantene. Sett formen kaldt i 15 min.

Paifyll

 Du trenger: 350 gr forvellet blomkålbuketter, 200 gr røkelaks, 100- 150 gr rødløk i båter, 8 egg, ca 3 dl fløte, 1- 2 ss grovkuttet dill, 60- 70 gr snøfrisk ( kremost av geitemelk), salt og pepper.

Pisk sammen egg, fløte og dill smak til med salt eventuelt pepper, legg blomkål i bunnen av formen så rødløk for så og fordele røkelaksen rundt om, hell på egg og fløteblandingen, fordel snøfrisken på toppen med en ts. Stek paien på 200 grader i ca 40 min.

Severes med salat og en god sennep dressing eller crem fraiche dressing med dill. 

Mye godsaker i denne paien

 Ferdig stekt pai pyntet med dill siton og rødløk.

Ut på tur aldri sur, «om maten er ferdig når du kommer hjem».

Jeg regner med at det er flere enn meg som synes det er deilig og komme seg ut på tur, spesielt er det viktig og deilig i jula da det blir mye spising. Denne paien kan man lage ferdig med alt fyllet klart untatt egg og fløteblandingen, så da bår det ikke være noen unnskyldning for å  komme ut på tur. Når du kommer hjem fra turen er det bare og helle på egg og fløteblandingen og sette paien i ovnen og den er ca ferdig da du kommer fra dusjen.

Glem ikke å komme deg ut på tur i julen frisk luft, forbrenning skaper god matlyst med medfølgende god samvittighet.

foto: charls

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

2 svar til Pai til julens lunsj

  1. Heidi sier:

    Hei.
    Denne paien så veldig spennende ut, og jeg har veldig lyst til å prøve meg på den. :) Jeg lurer på to ting; Kan paideigen lages kvelden før og stå i kjøleskapet i ca. et døgn før jeg skal lage paien? Og; når du skriver 3 dl fløte, er det da matfløte det er snakk om?

    • Charls sier:

      Hei Heidi takker og bukker. Ja degen kan ligge i kjøleskapet natten over men må hvere godt innpakket, når det står flåte i mine oppskrifter menes kremfløte, men dt går fint med matfløte, da sparer du jo litt in på fettet. Matglad hilsen Charls

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>