Publisert 4. desember 2011:

Rosinboller «med rosiner»

 Jeg elsker boller, vel og merke med rosiner, rikelig med rosiner. Det er det  jo sjelden du finner i kjøpe boller, ikke det at kjøpeboller ikke kan smake bra, det er bare det at de som oftes inneholder lite eller ingen rosiner.  Da har jo bakeren eller de som leker baker på bolle fabrikkene misforstått kraftig. Boller med «hint av rosin» er ikke så spennede om man elsker rosinboller.

Jeg har spist utallige boller i mitt liv, kanskje tusenvis. Morten Schakenda sier det så fint i sin bake bok  »kunsten å begrense seg»  ikke veldig lett, når det handler om gode boller med massevis av rosiner.

 Oppskriften på disse bollene er fra boken, Morten Schakenda om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom. 

 Jeg liker å male mitt eget krydder når jeg baker eller lager mat, krydderet får en helt annen karakter, dufter og smaker himmelsk i forhold til fabrikk malt. Jeg rister kardemommen i tørr kjele noen minutter uten at kardemommen tar farge og så maler jeg det i en elektrisk kaffe kværn og siler dette.

Da får jeg en grov og en fin kardemomme, den fine brukes til baking og den grove brukes til is, panna cotta, te og i andre ting der jeg bare ønsker å trekke ut smak for så og sile ut partiklene.

 Om du prøver deg på hjemme malt kardemomme, eller andre kryderier får du en helt ny opplevelse av krydderet.

 Rosin boller fra bakeriet i Lom

Dette trenger du til ca 15 store boller: 1 kg hvetemel, 1/2 liter h- melk, 150 gr sukker, 150 gr smør, 200 gr rosiner, 50 gr fersk gjær, 1 stort egg, 15 gr salt, 15 gr kardemumme ( gjerne nymalt).

Rosiner legges i vann 30- 40 min, ha alle ingrediensene untatt smør og rosiner i bakebollen og elt dette i minimum 15 minutter, tilsett smøret i terninger og elt videre i minimum 15 minutter til deigen slipper kanten på bollen. Sil vannet av rosinene strø på litt mel og elt dem forsiktig inn.  Denne måten å bake på fungerer best med kjøkkenmaskin.

Ha plast over bakebollen og sett til heving, form bollene til ønsket størrelse og hev dem til dobbel størrelse under plastfilm eller bakehåndkle. Pensle bollene med sammepisket egg  og stek bollene på 180-200 grader i ca 15 minutter. 

 Etter heving.

 Det er få ting som kan måle seg med hjemmebakt gjærbakst, hjemmet blir fylt av duften av trygghet blandet med gode minner. Rosinboller kan være ekstremt vanedannende.

foto: charls

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

5 svar til Rosinboller «med rosiner»

 1. Cesilie sier:

  Hmmm…jeg ELSKER rosinboller…og flaks for meg: er det ingen andre i familien som gjør det…Eneste bakverket (eller mat i det hele tatt…) jeg får ha i fred ;)

 2. Tora sier:

  Boller uten rosiner er helligbrøde! Det finnes ikke noe som er mer kjærlighetsløst.

  Du er en mann av mitt hjerte Charls! Disse så kjempegode ut, mamma bruker også hel kardemomme når hun baker, og så klart vanvittige mengder med rosiner. Det er sånn det SKAL være!

  Tusen takk for at du sprer det gode budskap! Nå fikk jeg grusomt lyst på bolle også ;) Hihi! NAM!

 3. May Kristin sier:

  Boller etter min smak og hjerte! :)

 4. charls sier:

  Tusen takk for fine kommentarer.

 5. Virtuella sier:

  Tusen takk for at du deler, beste bolleoppskriften ever! Jeg brukte bare en tredjedel av så mye salt som du anbefaler og egget hadde jeg ikke i deigen, men brukte det til å pensle godsakene med.

  Keep on blogging!
  Takk igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>