Publisert 30. november 2011:

Fiskegrateng «Min Beste»

 Smaksrik fiskegrateng med italienske smaker. Dette er den enkelt retten som jeg har laget flest ganger av alle mine retter, ikke så rart for her snakker vi god mat med mye smak. Fiskegratengen er annerledes enn de tradisjonelle. De fabrikklagde fiskegratengende innholder svært lite fisk. Manko på fisk blir komplitert med masse makaroni, og det er ikke mye grønnsaker å se. Og i disse kjøpegratengene er det jo ikke mer fisk enn fisken som» svømte hurtig forbi fabrikken». I denne fiskegratengen er det masse godt og rikelig med fisk. Kremet smaksrik hvitvinsaus, god fyldig tomatsaus med biter av tomat og løk, aromatisert av rikelig med frisk oregano. Denne gratengen blir toppet med en god ost med smak og gratinert i ovnen. Gratengen er ikke spesielt vanskelig men det er flere elemeter som trenger litt tid, men den kan lages ferdig 1 time eller 2 i forveien og kan bare stekes rett før det er dags for å spise eller før du eventuelt får gjester. Denne må prøves.  

 Du trenger til 6-8 personer: 1,2-1,3 kg gode melene poteter (mandel, fjellmandel) 800 gr torskefilet (eventuelt Strøm torsk) eller frossen torsk i blokk, 5 dl fløte, 1,5 dl tørr hvitvin, 1 boks tomatkross, 6-8 små aromatomater, 150- 200 gr riven god ost, 1 stk sitron, 1 liten plante oregano, 6 stk shalottløk, litt sukker, 1 god ss tomatpureé, 1 fedd hvitløk, 2 egg, 2 ss smør, 1/2 dl olivenolje, salt, pepper, litt riven muskatnøtt, en liten kniv spiss cajennepepper.

Pommes Duchesse

   Skrell poteter og kok 60o- 800 gr av disse til de møre i usaltet vann, la potetene dampe av, før du presser potetene i en bolle, tilsett 2 stk eggplomme, 1 ss smør, pepper og litt riven muskatnøtt, bland dette sammen ha i salt og bland det inn (ikke bland lenge når saltet er i) ha dette i en spritsepose med en stjerne tyll og spritse Duchessen i en ovsikker form som rommer min 3 liter (se bildet under). De resterende potetene koker du og presser, om du ønsker noe i tillegg til Duchessen.

Fisken posjeres

Ha hvitvin og saften av en halv sitron i en kjele med skivet hvitløk og 1 stk skivet shalottløk, kok opp, kutt torsken i like store biter og ha de i kjelen, senk temperaturen (skal bare trekke) ha på salt og pepper og la trekke til fisken er nesten klar (blir klar i ovnen). Fordel fisken i formen og spar kraften til  hvitvinsausen.

 Tomatsausen

Kutt 4 av shalottløk i skiver av ca 5 mm, fres i rikelig med olje uten å ta farge, tilsett tomatpureé og fres litt til, ha i en boks tomatkross og grovkuttet, flådde aromatomater og hele planten med oregano, grovt kuttet (spar litt til pynt). Ha i litt sukker, rest av olje salt og pepper og la tomatsausen koke minimum 30 min, spe med litt vann om det trengs smak til, sausen skal over fisken i formen. Mens tomatsausen koker starter du med hvitvinsausen.

Hvitvinsausen

 Fres 1 stk finkuttet shalottløk i nøytral olje til blank og myk, hell på kraften fra fisken pluss en fiskebuljong terning eller 2 dl god redusert fiskekraft og kok inn 50%, hell på 5 dl fløte og ha i en ss smør «om du har kan ikke erstattes» og kok inn noen min til sausen tykner, smak til med salt og cajennepepper. Hell sausen over tomatsausen i formen (se bildet nedenfor). Ha på riven ost og gratiner gratengen i 210 grader varm ovn i ca 30-40 min.  

 Tomatsausen over fisken

 Gode aromatomater

 Hvitvinsausen helles over tomatsausen.

 Gratengen ferdig gratinert.

 Jeg har alltid litt presset poteter (engel-potet som jeg kaller det) til denne retten selv om det er Duchesse i gratengen.

 Saftig, smaksrik, velsmakende og grateng med smeltet god ost.

Kos deg!

foto: charls

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

5 svar til Fiskegrateng «Min Beste»

 1. Siri sier:

  Denne gratengen såg hærleg ut!!

 2. Therese sier:

  Nydelig! Denne skal prøves

 3. Kine sier:

  Åååhh! Ser herlig ut.Denne må prøves…..

 4. Espen sier:

  Takk for oppskrift. Er nå stappmett for denne var ekstremt god.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>