Publisert 24. november 2011:

Pastaen lager jeg selv!

 

Den beste pastan lager du selv.

 Det er kun to ingredienser og slettes ikke vanskelig, det er faktisk morsomt og fasinerende å lage sin egen pasta. Men det kan selvfølgelig som alt annet, gjøres komplisert som å blande flere melsorter og smaksette med forskjellige ting. Når du velger og smaksette pastaen, kan det være litt mer komplisert å få perfekt konsistens på pasta deigen. Det som er fint med pasta er at du kan velge om det skal være enkelt eller avansert, og det er ikke nødvendigvis at den avanserte som smaker best.

 Det kan være morsomt og interessant å prøve seg med nye smaker. Som jeg nevnte tidligere består pasta av kun to ingredienser, det er mel og egg men om du velger kan du tilsette en tredje og få en smaksatt pasta. Nå skal ikke jeg skryte på meg å være en ekspert på pasta men jeg liker å lage det og har gjort det en del, men hadde nok kviet meg for å invitere en italiensk husmor på en pasta middag.

Mitt liv med pasta

  På 80-90 tallet lagde jeg mye pasta, og var veldig stolt da jeg kjøpte min første pasta maskin hos Werner&Werner i Göteborg. Den bruker jeg enda, det har blitt en gammal god traver som funker like fint idag som for 20 år siden. Den blir tatt frem med gjevne mellomrom men blir ikke brukt på langtnær så mye som på mine glansdager i pastaproduksjonen.

Det er flere meltyper som er spesial egnet til pasta men det funker utmerket å bruke vanlig hvetemel som du har hjemme, men durum hvete er jo en favoritt. Men nå til dags er det lettere å få tak i forskjellige sorter pasta mel som Farina tipo «00″, Farina tipo og Semolato di grano duro. I tillegg til bra mel trenger du også gode ferske egg, gjerne økologiske eller egg med ekstra gul eggeplomme som gir pasta all’uovo (egg pasta) den fine gule fargen.

I utgangspunktet er en pasta grunnoppskrift 100 gram mel til ett stort egg, men det er også vanlig med ekstra eggplommer og da er 1 egg som to plommer. Det blandes ofte ulike meltyper, jeg liker å bruke ofte 1/3 Semulato di grano duro og 2/3 Farina tipo «00″.

 Når jeg lager pasta i maskinen lager jeg aldri større pasta deig enn 300 gram mel og 3 egg, da er det lettest å få blandet den ordentlig. Når du skal smaksette pastaen for eksempel med våte ting kan det være nødvendig å justere opp mel mengden, vanskelig å gi en eksakt oppskrift. Her må du bare se ossen deigen oppfører seg, den skal bli gjavn, fast men allikevel myk og den skal ikke være klissete.

 Pasta med spinat er en klassiker.

Slik lager du god hjemmelaget pasta

 Pastaen kan lages på to måter, enten du har melet på benkplaten og lager en grop og har egg oppi å blander egget fra innsiden til utover til en klump, elt den i min 10 minutter, eller bruk en «food prosessor» der liker jeg å kjøre eggene sammen for så å tilsette i mel litt og litt. Uansett om du velger den siste eller første versjonen er det viktig og kna deigen godt, så den får fin spenst for så å hvile den på kjøl i 1-2 timer før kjevlig eller bearbeiding i pastamaskin om du har. Det går fint og lage tagliatelle uten pastamaskin, du bare kjevler den ut og har på litt mel ruller den sammen og skjærer i 1 cm skiver, enklere blir det ikke.

Om du velger å ha smaksatt pasta så syns jeg det er lettere å få til med en «food prosessor» for gjavnere farge og smaksatt pasta, da kjører jeg f.eks den forvella spinaten helt fri fra vann (jeg putter den forvella spinaten i ett hånkle og vrir rundt til det meste av vannet er ute.) i sammen med eggene så jeg får fordelt spinaten i eggemassen for så å tilsette mel litt og litt.

Smaksatt pasta

Det er ikke grenser for hva du kan smaksette pasta med, her er det bare fantasien som setter grenser for hva du smaksetter den med. Men om du smaksetter med våte ting passer det bra å kjøre det sammen med eggene, vil du smaksette med tørre ting kan du blande dette sammen med melet. Pasta kan smaksettes med så si alt som trøffel, safran, urter, krydder, tomatpure, gåselever, blekksprut blekk, gulrot og hvitløk eller om du vil prøve deg på en dessert: sjokolade pasta. Det som er viktig med smaksetting av pasta er at det skal mer til enn du tror, f.eks om du skal ha hvitløk så må du iallefall ha 3-4 fedd hvitløk til 300 gr mel.

 Koketider for pasta:

Beregn 60-75 gr per person, koketid for fersk pasta: 1-3 minutter, fylt pasta: 3-6 minutter, tørket lang pasta: 8-15 minutter, tørket kort: 8-13 minutter, pasta skal jo være kokt «al dente» som betyr mot tennene, tygge motstand kaller vi det her i Norge. Personlig syns jeg det kan være utfordrende å koke pastaen perfekt fordi jeg hater den for lite kokt og hater den for mye kokt, men elsker den desto mer når den er perfekt kokt.

 20 år gammel traver og fortsatt like hjelpsom.

 Ferdig pasta tagliatelle verde. Grønn pasta smaksatt med spinat.

 Pasta by Charls, spinat, hvitølk og timian & sitron.

 Når du lager fersk pasta, er det viktig å få på mel så den ikke kleber seg. La pastaen tørke seg en time eller to.

 Spinatpasta med røkelaks, purre og rødløk:

150-200 gr hjemmelaget spinatpasta, 150-200 gr røkelaks av god kvalitet, en halv purre (den grønne delen), en rødløk, to sjalott løk, en stikk nepe, 1-2 fedd hvitløk, 1-2 dl fløte, 1-2 ss creme fraiche, 2 ts snøfrisk naturell, litt olje, salt & pepper. Skive hvitløk, del purre i to på langs og kutt i 1 cm skriver, del rødløk og nepe i båter, varm opp oliver olje i en panne og soter nepen ett minutt eller to, tilsett de andre grønnsakene og soter ett par minutter, ha på fløte, creme fraiche, snøfrisk salt & pepper og kok inn til kremet konsistens, tilsett røkelaks, smak til med salt & pepper. Ha den ferdig kokte pastaen i pasta sausen og bland dette, server omgående.

Viva Italia !

foto: charls

 

 

 

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

6 svar til Pastaen lager jeg selv!

  1. Siv sier:

    Tusen takk for supre pastatips, nå kan jeg kanskje hente fram motet til å prøve meg på hjemmelaget pasta:-)

  2. pål og cecilie sier:

    Detså da veldig godt ut runar,lysten på pasta kom
    direkte,drømmer meg bort til pastans hjemland:-)

  3. Charls sier:

    Cecilie og Pål: Tusen takk for det,her har jo dere mere kunnskap om hvordan pastan smaker der nede: Jeg har jo ikke hatt gleden av å besøke dette fantastiske matlandet.

  4. Charls sier:

    Hei Siv: Fint du finner Innspirasjon på bloggen.

  5. May Kristin sier:

    Hjemmelaget pasta fikk jeg prøvd for første gang i Italia tidligere i november, laget av nettopp en ordentlig italiensk mamma :) Ingenting over og ingenting ved siden av, og veldig glad for tagliatelletipset ditt, hadde sett for meg at det skulle være komplisert uten pastamaskin.

  6. Trine sier:

    Hei,
    takk for supre tips! Må fersk pasta brukes med en gang, eller kan den f eks ligge til dagen etter? :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>