Publisert 16. november 2011:

Klassisk fyrstekake

 Fyrstekake kan være anonym og trist å se på og har vel ikke helt fått utseende med seg. Men skinnet kan bedra kraftig, når det gjelder fyrstekaken, for her gjemmer det seg en fantastisk god smaksrik og energigivende godbit av en kake. Kaken kom til Norge ca i 1860 årene med en konditorlærling på ærverdige Eriksonskonditori i Trondheim. Denne oppskriften kommer fra min fetter Luis, som er en erfaren hjemmebaker og har alltid en god oppskrift på lur. Vi deler ofte oppskrifter og erfaringer både med matlaging og baking.

Jeg vokste opp på 60-70 tallet og har mange fine minner med fyrstekaken, både fra min mormor, morfar og den snille dama borti gata der jeg bodde som barn. Og fra alle jakt og fisketurene på 80-90 tallet med kaffe koking på bål, og med et stort stykke fyrstekake til, smakte dette eventyrlig sammen med den varme kaffen. Dette ga også bøtter med etterlengtet energi.

 Fetter Luis fyrstekake

Mørdeig: 250 g hvetemel, 125 g sukker, 125 g smør, 1 stk egg, 1 ts bakepulver, 2 ss vann. Ha smør, sukker og bakepulver i en «food processor» og kjør det godt sammen. Ha i egg, vann og kjør dette hurtig sammen. Ta av 1/3 av deigen i en pose og den andre i en annen og la de hvile i ca 1 time. Start med steg 2: makronfyll.

 Den største deigen tykkes så ut i en smurt form 22-24 cm (jeg liker best å bruke en terteform med løs bunn) trykk godt opplangs kantene.

Steg 2 makron fyll

Kjør 150 g mandler sammen med 150 gr melis i «food processor» til du har en passe grov makron, kjør hutig inn 1 ss hvetemel og 2 ss vann. Noen liker å ha rom essens i kaken, men jeg er ikke så glad i det, men sherry derimot fungerer utmerket. Om du foretrekker dette kutter du ut vannet og tar 2 ss sherry. Bre massen utover mørdeigen, den resterende 1/3 rulles eller kjevles til striper som du lager et ønsket mønster på toppen av kaken. Stek kaken nederst i ovnen i ca 40 min på 180 grader. Fyrstekake egner utmerket til frysing.

 Kilde til sunnhet

 Litt pynt gjør seg, på den ellers så triste fyrstekaken.

Nå for tiden synes det smaker best med en stor og varm kopp te til fyrstekaken.

 Sett i gang og bake, så har du litt kake på lur til helgeturen, eller til kommende kaffebesøk.

foto: charls

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

3 svar til Klassisk fyrstekake

 1. karna sier:

  Som ca samme årgang som deg så er dette en kjent favoritt. Og siden jeg fikk svigermor er hun som lager, men det frister å prøve denne oppskrifta.
  Det jeg er mest vant til fra oppveksten er toscakake som mamma laget helt vidunderlig (selvsagt). Tynn bunn, mandlene snittet på langs og fyllet på toppen perfekt. Din fetter har ikke noe tips på den kaka?
  Koselig blogg du har, men sliter med å følge deg.

 2. charls sier:

  Takk for tilbakemelding, det kommer en oppskrift på tosca kaken senere.

 3. Luis Garcia Eidem sier:

  Hei igjen. Morsomt innlegg. Ja er ikke fyrstekaka god. Spesielt godt etter en treningsøkt. Intressant tekst.

  lykke til videre. Stå på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>