Publisert 12. november 2011:

Gratinerte Skorsonerrøtter

En rar grønnsak med fantastisk smak, er vel den rette egenskapen jeg vil sette på skorsonerroten. Svartrot (havrerot) som den også kalles, er en lang svart rotgrønnsak og blir 25-35 cm lange og er ofte dekket av jord. Men skinnet kan bedra, under gjemmer det seg en kritthvit lang delikat, saftig rotfrukt. Skorsonerrot har Spansk opprinnelse og dyrkes ikke i Norge. Den passer til det meste, så jeg har vanskelig å tenke en sammenheng den ikke skulle fungere, men jeg synes den er fantastisk fløtekokt, gratinert, råstekt og ikke minst vaniljeglassert. Da jeg  hospiterte som kokkelærling  på restauranten The Place i Gøteborg i 1990 ble vaniljeglaserte skorsonerrøtter servert til hummer. Rotfrukten inneholder inulin som er et stivelse bygd av fruktose, dette gjør denne rotfrukten godt egnet for diabetikere. Den er også rik på mineraler. Skorsonerrøtter bør ikke spises rå.   

 Kjært barn har mange navn, skorsonerrot, svartrot, svart havrerot, fattigmanns asparges og vinter asparges.

 Røttene skylles godt i kaldt vann og skrelles. 

 Skorsonerøtter må oppevares i sitonvann eller så oksyderer de å blir misfargede.

Til denne retten deler jeg røttene i like biter 2-3 cm lange.

 Slik lager du gratinerte skorsonerøtter

Til 4 personer trenger du: 3 dl fløte, 350 gr ferdig skrellet skorsonerrot, 75 gr permesan ost, 75 gr lagret jasberg, salt og pepper. I tillegg trenger du en sitron til sitronvannet. 

Kok 3 dl fløte inn noen minutter til den begynner å tykne, ha i de klargjorte røttene (se over) og la trekke (små koke) i 8-10 min til røttene begynner å bli møre, ha på salt og pepper. Ha dette over i en ovnsikker form ha på den rivde blandede osten og gratiner under grill elementet på 220-230 grader i noen minutter til osten har fått fin farge. Dette er beregnet som et tilbehør til en rett.

 Nydelig er dette, prøv gratinerte skorsonerøtter til kalv, fisk, kylling, svinefilet og biff.

foto: charls

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

5 svar til Gratinerte Skorsonerrøtter

  1. Linn sier:

    Dette så kjempegodt ut! Er de lett tilgjengelige i matbutikker? Kan ikke huske å ha sett de.

  2. charls sier:

    Takk for det. I velsorterte butikker kan ha innimellom med det har med etterspørsel og gjøre. om du ikke finner så spør i buttiken og de skaffer deg.

  3. Olav sier:

    Har dyrka skorsonerrot i år og hausta ei halvfull bøtte for nokre veker sidan. Prøvde oppskrifta med gratinering i dag saman med panert fisk, og dette gav meirsmak.

    • Charls.no sier:

      Hei Olav, så kult med egendyrket svartrot. Tar gjerne mot tips om de er greie og dyrke og hvordan smaken er i forhold til de i daglivarehandelen. Takk for tilbakemellding..:)

      • Olav Søreide sier:

        Har ikkje kjøpt svartrot på butikken og har heller ikkje sett den i grønsakdisken. Les på nettet at planten ikkje blir dyrka i Noreg men blir importert frå Spania. Trur nok at skorsonerrot har ein viss dyrkingstradisjon i Noreg også med tanke på det norske namnet svartrot. Null problem med å få fram OK produkt i eigen hage i Nordfjord (Sogn og Fjordane), og frø får ein kjøpt hos Zimtrade – http://www.zimtrade.no

Legg igjen en kommentar til Linn Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>