Publisert 26. oktober 2011:

Sashimi med asiatiske reddiker

Og hjemmelaget aromatisk sashimisaus, liker jeg og lage til denne retten som består av rå salmalaks og rå særegne grønnsaker. Det går mot slutten av sesongen på landbruket, men det er fortsatt grønnsaker som står i jorden og fremdeles vokser. Blandt annet disse fantastiske asiatiske reddikene ved navnet «beauty heart» (også kalt vannmelon reddik), mini daikon og grønn luobo og polkabetene som jeg serverte som en råkostsalat. I tillegg hadde jeg en liten salat med asiatisk bladgrønt som besto av tatsoi, bladsennep, mizuna og Tokyo bekuna. Og her bruker du salater som du har tilgang til for eksempel baby leafs og annen småsalat.

 Vask og skrell grønnsakene, kutt de i tynne skiver - bruk en mandolin om du har. Så kutter du skivende i staver (julienne). Her kan du bruke det som du liker og har tilgang til,  jeg synes både reddiker og beter av ulike slag og milde neper passer utmerket til rå fisk.

Jeg brukte salma laks til denne retten, jeg lagde sashimi for noen dager siden, av fersk laks som jeg kjøpte hel og filetrerte. Men jeg syntes den blir litt for seig. Salma laksen er mørere, og det er noe jeg foretrekker. Dessuten er det mindre jobb med salma laksen og den er veldig delikat å jobbe med. Til sashimi liker jeg å skjære fisken i litt tykkere skiver - 3 til 4 mm. Blir litt mer og tygge på, som jeg syntes passer bedre med de crispy grønnsakene. I tillegg syns jeg det passer med noen skriver av grønn chili på laksen.

 Min lille hemmelighet til sashimi eller andre retter med rå fisk, er denne fantastiske aromatiske asiatiske sausen som jeg har lært av den dyktige kokken Tor Ingo på J&G i Skien.

Aromatisk Sashimisaus

2,5 dl cherry eddik av god kvalitet, 3 dl kikkoman, 300 gr sukker, 60-80 gr finkuttet shalottløk,1 dl limesaft, zest av 2 st lime, 30 gr finkuttet ingefær, 1/2 grønn chili finkuttet og stor plante koriander finkuttet.

Kok eddik og sukker til sirup, tilsett kikkoman og kok inn ett par minutter. Trekk fra varmen og ha i ingefær, limesaft, lime zest og chili. Når blandingen er avkjølt har du i løken og koriander og setter den på kjøl. Jo mer tålmodighet du har til bedre saus får du. Den blir bedre og bedre for hver dag den får ligge og trekke. Dette er den beste asiatiske sausen jeg noensinne har smakt. Jeg må stadig innom kjøleskapet for en smaksprøve.

Dette er bare helt rått !!

Foto: charls

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

9 svar til Sashimi med asiatiske reddiker

 1. Fru Timian sier:

  Dette ser veldig godt ut! Og, du tar så friske og fine bilder – bestandig!

 2. Charls sier:

  Tusen takk for det Fru Timian,velldig hyggelig du er alltid så positiv til maten jeg blogger…:) :) :)

 3. Det er når jeg leser innlegg og ser bilder som dette jeg virkelig blir irritert over min egen evne til å ikke klare å spise fisk. Det ser unektelig veldig godt ut, og kjempefine bilder! :)

 4. charls sier:

  Tusen takk for det May Kristin,synd du ikke spiser fisk du går glipp av fantastisk mat og unike smaker…

 5. Kristoffer sier:

  Så veldig spennende ut den sashimisausen. Derfor står det nå et eksemplar i kjøleskapet her og godgjør seg :-) Har sniksmakt litt og det kjennes veldig bra ut. Var litt i tvil om hvor lenge sherryeddiken skulle koke, eller hvor mye den skulle reduseres før det blir til sirup. Forhåpentligvis blir det bra :)

 6. charls sier:

  Hei Kristoffer.Koselig at du prøver deg på sausen,det er vanskelig å gjenngi eksakt hvor lenge en ting skal koke inn. Det har jo litt med utstyr og hvor mye varme den enkelte koker på. Vi kokker bruker å si kokes inn til sirup og da mener vi en tykk saus. Håper du lykkes med sausen og at den falt i smak…..

 7. Dagny sier:

  Hei!

  Hvor lenge vil du si at sausen holder seg i en tett beholder i kjøleskapet?

  Tusen takk for en flott blogg! :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>