Publisert 16. oktober 2011:

Dobbel rognebærgele

Høsten og vinteren er høysesong for vilt.Norge er en nasjon med stor tradisjon for jakt, jeg har selv en lang fartstid som jeger,men den har avtatt kraftig de senere årene. Nå blir det bare litt due og ande jakt i lokalmiljøet om jeg er heldig å få tillatelse av bonden. Noen år har jaktsesongen ikke vært mer utbrett enn en tur i kjøttdisken på meny for å finne viltet,eller jeg får overtalt en jeger til og selge meg litt av sin fangst. Hos meg er det tradisjon med rognebærgele til vilt og selvfølgelig også rårørte tyttebær. Nå fikk jeg ikke plukket tyttebær i år, men fine rognebær og hvite rognebær fikk jeg plukket, som ble til god gele.

Du trenger

1 kg fryste rognebær,9 dl sukker,4 dl vann,saft av 2 sitroner,40 gr certo pulver (fruktpektin). Kok rene rensede rognebær i 20 min, trekk fra varmen, la trekke yteligere 30 min, sil med en finsil og så med klede. Ha dette over i en ren kjele og kok opp tilsett sukker, certo og sitronsaften. Kok dette i 3 min, skum godt underveis ha saften i rene glass og oppbevar kalt.

Jeg lagde gele av hvit og vanlig rogn.Den hvite har jeg på Århus andelslandbruk der jeg har andel, som nevt lagde jeg dobbel rognebærgele med det mener jeg halve glasset med vanlig rogn og halve med hvit rogn.Den hvite er litt mindre besk og rundere i smaken når jeg kombinerer disse i ett og samme glass får jeg en mildere variant, fint å se på blir det også.

Jeg fylte glassene halvfulle, satte på frys i ca 30 min til geleen hadde satt seg og var kald. Så helte jeg på den avkjølte saften fra den hvite rognen. Den hvite rognen får et lett rosa preg i fargen og blir en fin kontrast til den rød oransje fargen fra den vanlige rognen. 

Fin kontrast i fargespillet, her oser det av høst både i smaker og i farger. De nostalgiske glassene er kjøpt hos Søstrene Grene.

Rognebær kan fint brukes til annet en vilt,funker fin til fløtebasertegryter med svin eller oksekjøtt. Det er heller ikke noe i veien for å bruke rognebærgele til klassiske kjøttkaker i brun saus.

Kos deg med viltet!

Foto: charls

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

4 svar til Dobbel rognebærgele

  1. Olav Knutsen 3850 Kviteseid sier:

    Hei! Vi har et fint hvitt Rognebærtre i hagen. Har bodd her i Kviteseid 13 år,men først i år at vi vil prøve oss på litt gele.Vi har fått høre at det skal være hvit rogn, de ser akkurat ut som på bildet ditt. Mvh Olav.:-)

  2. Olav Knutsen 3850 Kviteseid sier:

    Takk vi skal prøve,takk for den fine siden din,er selv litt av en hobby kokk uten og skryte, lager middag for oss hver dag,og gjerne når vi har venner på besøk,er ung til sins er bare 78 år. Ha det godt Charls. Olav

  3. Olav Knutsen 3850 Kviteseid sier:

    Hei! Har rensket og fryst ned 2 kg. Hvit rogn,her i nærheten finnes det ikke Certo fruktpektin i poser,bare flytende , er det OK og bruke den ? Er det greit og bruke oppskrifta på flaska? Mvh Olav. :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>