Publisert 6. oktober 2011:

Torsk med oksehale

Torsk i sesong
Endelig er det igjen sesong for torsk etter noen måneder uten bokstaven R. Det er måneder med R den er i sesong nemlig. Fiskehandleren har nå torsk av topp kvalitet å tilby. Det skal visst være store mengder torsk i år og jeg hører om rekordfangster. Det er meget hyggelig å høre da torsken nesten var totalt utryddet etter ekstremt overfiske. Fint at naturen henter seg inn igjen. Kanskje torsken kan komme ned på et mer normalt nivå prismessig. Jeg kjøpte 3 skiver torsk i Kragerø i september. For 1002 gram måtte jeg ut med 167 kr. Det synes jeg er helt i overkant for torsk selv om det er et fantastisk råvare. Det er bare å håpe at prisen justerer seg til et normalt nivå etter som tilgangen er blitt meget stor.

Jeg har kjøpt noen skikkelige torskebiffer fra torsk på 5 kg (ryggstykket). Høye, faste, spenstige stykker som jeg liker å kalle for biff, torskebiff. Av disse laget jeg: ovnsbakt torskebiff med oksehaleragu og torskebrandad.

Jeg beregnet 250 gram torsk per person. Jeg saltet fiskestykkene med en liten klype på hver side og satt på kjøl til dagen derpå. La en god neve butterbeans i kaldt vann som stod over natten. 

Oksehalekraft
Jeg kokte en kraft av 1 kg oksehaler (brunes skikkelig i ovnen før koking) sammen med 2 delte løk som jeg bruner godt i pannen på snittsiden, 1 stk grovt kuttet purre, 2 gulrøtter, en liten grovkuttet fennikel, en hvitløk delt i to, en bit selleri, 2 stk laurbærblad, noen pepperkorn, litt frisk timian og litt salt. Jeg kokte dette i 2-3 timer til kjøttet ble mørt, silte av og kokte kraften inn til den tyknet og det gjenstod ca. 3 dl. Oksehalene renset jeg for kjøtt og satte til side. Kuttet 2 stk gulrot og en pastinakk (kan bruke persillerot i stedet) i små terninger og skrelte noen småløk. Beregnet 4 per person og forvellet disse.

Brandad
Brandad laget jeg ved å trekke 600 gram slagside av torsken i h-melk og litt smør med ett par finsnittede sjalottløk, 3 knuste fedd hvitløk, 1 stk laurbærblad, litt frisk timian, salt og pepper. Det er viktig å ikke være gjerrig med saltet her. Jeg lot dette trekke 10-12 minutter, tok ut fisken, silte melken og tok vare på melken. Avkjølte fisken og plukket av fiskekjøttet. Jeg kokte en kilo mandelpoteter uten skall til de ble møre (det er nesten umulig å ikke klare,) dampet av og tilsatte fiskekjøttet, noe av den varme melken jeg trakk fisken i, litt smør, salt og pepper. Blandet dette forsiktig sammen.

Jeg hadde litt olivenolje i en ovnsikker form med høy kant og la i torskestykkene. Jeg hadde på ekstra salt, trakk over plastfilm og bakte dette på 150 grader i ca. 15 minutter.

Kraften satte jeg på koking 2-3 minutter med det rensede oksehalekjøttet. Hadde så i rotgrønnsakene og kokte til de var passe møre. Det tar et par minutter. Jeg hadde i løk og litt grovt kuttet persille.

Jeg hadde et par gode skjeer med oksehaleragu på tallerken, la på fisken og nøt dette sammen med den fantastiske brandaden.

Kos deg, dette er fisk og kjøtt i skjønn forening.

Foto: Charls

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

4 svar til Torsk med oksehale

 1. lars.fredriksen sier:

  Ser herlig ut! ;)

 2. Charls sier:

  Takk for det, Lars! Takk også for fin kommentar på innlegget om lofotlam (det havnet på testbloggen). Veldig spennende med nytt bloggkonsept.

 3. Anne Brith sier:

  Ser utrolig godt ut! Si meg er dette noe for viderekommende? Eller tror du at en som ikke er så flink til å lage mat også klarer det?

  • Charls sier:

   Takk! Det var et godt spørsmål som egentlig er litt vanskelig å svare på. Det med matkunnskap er jo ganske individuelt. Er man helt blank og sliter med å koke poteter er ikke dette retten å begynne med, men har man litt innblikk i matlaging og fortsåelse for kraftkoking er dette en rett det ikke er vanskelig å lykkes med.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>