Publisert 25. september 2011:

Økologisk lunsj til restaurantene Maaemo og Kolonihagen

Gartneren vi har på Århus andelslandbruk, Tom Harald Eckell, har tidligere vært leverandør av økologiske grønnsaker til Kolonihagens abonnement, som igjen leverer til Restaurant Kolonihagen Frogner i Oslo. Tom Harald sitter på utrolig mye kunnskap om det økologiske og om grønnsaker, frukt og bær generelt. Jeg har mange spennende samtaler med han om grønnsaker og det er nok mange med meg som føler han er et levende leksikon innen sitt fagområde. Jeg har lært utrolig mye av ham som gjør matlagingen enda mer spennende.
Siden Århus andelslandbruk er det andre i sitt slag i Norge, og det er Eckell som er gartner der så ville eiere og kokker fra restaurant Maaemo og restaurant Kolonihagen Frogner komme for å se, lære, hente inspirasjon og ikke minst smake på noe av det økologiske mangfoldet vi har på Århus. Og mangfoldet på Århus er stort, ca. 60 sorter økologiske grønnsaker og urter i tillegg til 8 forskjellige økologiske bær. Jeg ble spurt om å lage noe til en enkel økologisk lunsj siden jeg er matentusiast, andelshaver og til og med kokk.
Den første tanken jeg fikk var at grønnsakene skulle serveres så naturlig som mulig, uten at grønnsakene mister for mye av sitt naturlige særpreg i smak, utseende og tekstur. Gartneren og jeg møttes i åkeren og høstet det som var passende å lage noe godt av, med tanke på det som er i sesong.
Vi høstet 3 sorter gulrot. London Torg som er en eldre traver - ca. 300 år gammel. Den har en bred og  kraftfull kropp, er rik på smak og er saftig. Den gir også et særegent visuelt preg. Atomic Red er en rød gulrot med rund og søt smak. I tilegg den vanligste gulroten som vi kjenner så godt, som er en tidlig sort som heter Nantes. Purren vi høstet er av sorten Bulgarsk Kjempe som er rik på farge og smak. Vi høstet to typer kinesiske reddiker: en svart vinterreddik og en utrolig vakker, marmorert, rosarød reddik som heter Beauty Heart. Høstet også sjalottløk, reddikbelger, ruccolablomst, neper, røbeter, gulbeter og Chioggia-rødbet, også kalt polkagrisrødbet pga sine karakteristiske striper.
Jeg lagde gulrot kokt i egen juice og appelsinsaft, pastinakkpurè, purre-cappuccino, rødbeter kokt i egen juice smaksatt med vanilje, purrekrem, sjalottløkmarmelade, råkostsalat av diverse rødbeter og råkostsalat med nepe, kinesiske reddiker, blomkål, og brokkoliskudd samt redikkbelger og ruccolablomst. I tillegg serverte jeg selvrøyket andebryst og økologisk kylling fra Holte gås og and i Drangedal.
De besøkende fra restaurantene Maaemo og Kolonihagen Frogner forsynte seg godt.
Jeg fikk veldig fine tilbakemeldinger på presentasjon, smak og kreativitet.
Grønnsaker har noe alkymi ved seg. De forandrer seg, de har unike fargekominasjoner, smaker og former. Det er ekstremt vanskelig å forstå hvordan et frø i jorda kan forme seg til disse unike råvarene.
Det blir et lite bloggopphold på charls.no en kort periode da det skjer noe veldig spennende med bloggen nå. Dette er noe jeg gleder meg veldig til. I denne anledningen går jeg over fra blogspot til wordpress. Jeg kommer knallsterkt tilbake! Vi blogges.
Foto: Charls
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

3 svar til Økologisk lunsj til restaurantene Maaemo og Kolonihagen

 1. karna sier:

  Lekkert! Og spennende hva som skjer, følger med ,-)

 2. Anonymous sier:

  SEND US THE NEW LINK WHEN YOU ARE FINISH…GOOD LUCK… ALL THE BESTSTEN K

 3. Gry Nielsen sier:

  Kjempemoro!
  Og gratulerer til Tom Harald!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>