Publisert 21. september 2011:

Atlanterhavshummer – Asian style

Hummer: delikatesse for overklassen
Hummersesongen er rett rundt hjørnet og denne overprisede delikatessen er snart blitt så høyt priset at du må tilhøre overklassen eller en av de nyrike i finanseliten, eller være en amerikansk rapper eller nære venn for å ha råd. Jeg har enda ikke sett en fiskebutikk med 6 måneders betalingsutsettelse på hummer, men det er nok flere som kunne trengt det når prisen på den norske hummeren ligger på 600-700 kr kiloen. Man må jo regne med 500 gram per pers og med 4-6 til bords snakker vi om prisnivå som en restplass til Syden. Jeg skal imidlertid komme med en erkjennelse: jeg synes personlig at hummer er oppskrytt og da mener jeg vanlig tradisjonell kokt hummer. Den blir fort tørr, tråete og ikke særlig smaksrik, men hvis du råsteker den får du en helt annen opplevelse av hummeren. Smakene kommer frem på en annen måte og du får en karamellisert overflate og en fantastisk saftig hummer. 

Asian style
Jeg fikk noen små frossene atlanterhavshummer av en kollega fra Jacob & Gabriel for prøvesmaking, siden jeg skulle sette menyen til et felles jubileum kokkene på J&G skulle feire sammen. Da jeg skulle sette menyen til jubileumet og fikk høre at de ville ha hummer gikk tankene i retning asiatiske smaker, noe som jeg har erfaring fra tidligere med hummer og sjøkreps. Hummerne jeg brukte veide ca. 150 gram. Jeg stekte dem med ryggsiden ned i glovarm panne med nøytral olje i ca. 1 minutt. Så hadde jeg i litt smør og lot det steke videre i 1 minutt for så å riste hummerene litt rundt i pannen. Deretter tilsatte jeg noen dråper med appelsinsaft som jeg hadde litt appelsinskall i (kun det ytterste oransje skallet). Saltet og peppret. Kokte så ut pannen med litt vann, tilsatte en god klikk smør og kokte dette inn. Dette napperes* over hummeren. Til dette serverte jeg dampet hjertesalat. Hjertesalaten er god på smak og tåler noe varmebehandling. Jeg ville foretrukket pak choy eller mangold, men fikk ikke tak i dette. Salaten dampet jeg i litt fiskekraft, chili, revet ingefær, østersaus og gjæret asiatisk fiskesaus. Jeg serverte også nudler til denne prøveretten, men i menyen til kokkene byttet jeg ut dette med daikonspaghetti (spaghetti laget av daikonreddik).

* Ha kraft/saus/sjy over fisk/kjøtt/fugl/skalldyr o.l.


Hummer stekt fra rå tilstand blir en smakssensasjon. Sammen med de asiatiske smakene blir dette en fantastisk velsmakende rett, noe jeg også fikk god tilbakemelding på av kokkene på J&G.

Norsk hummer- sykt god, men ikke for folk flest.

Foto: Charls

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>