Publisert 12. september 2011:

American dream

Burger og Coca Cola er vel synonymt med Amerika. Hamburger har fått sitt navn fra hamburgerbiff som var en populær rett i byen Hamburg. Det første amerikanske navnet var hamburgersandwich, men på begynnelsen av 1900-tallet kom navnet hamburger. Jeg elsker hamburger av god kvalitet med mye smak og rikelig med grønnsaker. Det er bare en type drikke jeg synes er passende til denne amerikanske retten og det er den amerikanske svarte drikken Coca Cola, oppfunnet av den amerikanske apotekeren John Remberton i 1886. Jeg har prøvd vin, musserende og godt øl, men jeg foretrekker definitivt iskald Cola til hamburgeren. Hamburger har rykte på seg å være usunn mat. Det er noe jeg er både enig og uenig i. Tenk dere en god hjemmelaget hamburger med 100% kjøtt, hjemmelaget hamburgerbrød uten tilsetningsstoffer (her kan man bruke litt grovere mel), friske og rå grønnsaker, litt ost og sennep. Hvor usunt kan dette være? Dressingen kan jo byttes ut med avocadopuré. Kanskje burgeren fortjener et bedre rykte?
Mitt liv med burger
Mitt første møte med hamburger var i 1975 da jeg var 10 år gammel. Familien bygde hytte og jeg fikk være med min far i byggeprosessen. På veien hjem hadde vi obligatorisk stopp i Seljord. Pølsekiosken hadde utvidet sortimanget og solgte nå hamburger (eller en forgjenger av det vi kjenner som hamburger i dag). Hamburgeren var et hjemmelaget hamburgerbrød, en hjemmelaget karbonade, en skvett ketchup og sennep – that’s it. Siden den gang har jeg vært forelsket og forelskelsen sitter fortatt i. Det har vært mye burger i livet mitt og det var en stor favoritt i tenårene. Mye av lommepengene gikk vel til burger og Cola. Jeg har til og med en karriere i burgerbransjen da jeg bodde i Gøteborg på slutten av 80-tallet. Da jobbet jeg på en stor internasjonal burgerkjede. Det var spennende og interessant å komme fra lille Skien og plutselig jobbe for verdens største hamburgerkjede. Det var mye militærlignende disiplin på restauranten og mye vasking, men det var bare å innstille seg. Og betalingen var jo bare småpenger i forhold til innsatsen, men fint var det og mye burger ble det…
Slik liker jeg hamburger
Min hamburger er laget med blandet kjøtt. Jeg blander karbonadedeig med kylling eller svin ca 70-30 og har i litt finhakket chili og røyket tabasco. Det går fin og kværne kjøtt selv, eller du kan lage biff burger ved og grovhakke biff og blande med litt karbonadedeig. Til dette har jeg gode hjemmelagede hamburgerbrød, røyket cheddar (The Cherry Tree), litt dijonsennep, tomat, løkchutney, grove skiver av god tomat, (søt syltagurk), rødløkringer og isbergsalat pluss litt selvkomponert dressing.
Charls’ burgerbrød lager du slik: Løs opp 20 gr gjær i 2,5 dl romtemperert vann, tilsett 1 dl olivenolje, 1 ts salt og kjør dette til fin deig med 7 dl hvetemel og 1 ts bakepulver. La heve ca. 1 time, form til ønsket størrelse og la heve igjen under plast ca. 45 min avhengig av romtemperatur. Pensle med vann eller melk og strø på sesamfrø om du ønsker. Jeg liker burgerbrød best uten frø. Stek på 250 grader i ca 12 min.
I’m lovin’ it.
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

4 svar til American dream

 1. Hverdagslivet sier:

  Her var det mange innlegg jeg ikke har fått med meg, du og du så fristendes og flott å se på! En god hjemmelaget burger er slett ikke å forrakte nei;)

 2. charls sier:

  Hverdagslivet: Tusen takk..

 3. Anonymous sier:

  Hmm…. Hungry.. what a nice page you have Runar, almost everytime i see that you have something new on you page, i am here too see what you have done… Nice food, nice picture, and *cool* text.. i have one wish for you / me, please make some, Mexican and wook food, who are easy for *boys home alone* to make Runar.. keep up you good work Runar.. nice to follow you here.Best regards from Sten K

 4. Cecilie G sier:

  Kjempegode hamburgerbrød. De falt i god smak hos både store og små. : )

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>