Publisert 6. september 2011:

Tindved – fantastisk bær til dessert

Her har jeg laget en dessert med det fantastiske bæret tindved. Hvit sjokolademousse med tindvedsorbet pyntet med et sprøtt bakverk og sukkerspiral. Jeg serverte desserten med en hjemmelaget sjokoladesaus laget av Valrhona Caraïbe 66%.
 Jeg er så heldig å få tindved fra andelslandbruket og det var gartner Tom Harald som presenterte det for meg. Dette synes jeg var utrolig spennende og lærerikt. Første gang jeg jobbet med tindved syntes jeg duften minnet litt om molter og som du ser på bildene er ikke fargen langt unna heller. Men smaken derimot, er noe helt annet. Det er som en eksplosjon av tropiske frukter i munnen og jeg synes det er vanskelig å plukke ut en spesiell frukt som den ligner på i smaken. Tindved er utrolig konsentrert og med det drøy i bruk, og det passer jo veldig bra for den er et «helvete» å plukke. Da snakker vi en halv liter i timen. Du stikker deg på de lange tornene og den ekstreme c-vitaminsaften svir godt i sårene, så det svenske navnet passer bra – havtorn. Bæret inneholder 120 mg c-vitaminer per 100 gr tindved, noe som er dobbelt så mye som i en appelsin. Og da snakker vi om et bær som er mindre enn en rosin. Tindved inneholder også sunne fettsyrer, a-vitamin, e-vitamin og b-vitamin + mer, og er et av de mest ekstreme og vitaminrike bærene som finnes. Tindved har et stort potensiale i bruk. Jeg kan nevne: saft, kaker, juice, is, sorbet, panna cotta, drinker, aperitif m.m. Bærene er veldig utbredt i Sverige og Danmark og svenskene bruker de til og med i sildretter.
Tindved er utstrakt langs atlanterhavskysten. I Sverige og Danmark vokser den vilt, mens i Norge er det mest bare plantet. Treet er hardfør og vokser der andre trær ikke trives, f.eks langs kystene der jorden ofte kan være salt. Her får den ikke konkurranse fra andre trær og får stå i fred. Det finnes mange ulike sorter tindved og trærne er også delt inn i han- og hunplanter. Tindved er avhengig av fuglene for å formere seg, da de sprer frø utover landområder. Bærene kan høstes i slutten av august og godt ut i september. Det er en veldig spesiell opplevelse å se et tindved-tre som står tungt med modne bær – det ser faktisk ut som om treet står i full fyr! Tindved har fått navnet sitt fra da man brukte trevirket fra tindved til å lage rivetinder (raker). Dette ble brukt fordi trevirker er meget slitesterke. Rivetinder ble brukt til hesjing.
Prøv tindved og opplev en ny og unik smak!
Foto: Charls
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

8 svar til Tindved – fantastisk bær til dessert

  1. Hilde sier:

    Hei!
    Så flott blogg du har!

    Kan du gi meg tips til hvor jeg kan få tak i Tindved-juice i Osloområdet?

    Takknemlig for raskt svar – planlegger å prøve meg på sjokoladekaken med granateple og tindved-buljong til selskap i helgen :)

    Hilsen Hilde

    • Charls sier:

      Tusen takk for det Hilde, det er jeg ikke sikker på mye av tidvedbærene og juisen som er på markedet kommer fra Sverige. Det beste og sikreste er vel og dra en tur dit, eller stikke innom en av gourmetrestaurantene i Oslo og spørre om og få kjøpt. Eller om du er forbi Skien kan du komme innom meg så har jeg bær og gi bort. Lykke til. :)

  2. Hanna sier:

    Hei Charls! Nå vet jeg ikke om du får sett denne kommentaren, men ville si takk for fin lesning! Det er startet opp tindvedproduksjon som et prøveprosjekt i Lærdal i år, så snart får vi kanskje tindved gjennom det norske markedet også :)

  3. Pia sier:

    Jeg bor i Sverige (er fra Vestfold) og har aldri hört om Tindved för nå, men Havtorn er velkjent her. Jeg kjörer bärene i juicepressa, heller saften i isbitposer og så i fryseren. Tar en «isbit» i et glass vann, sjelden smak, men drikker den mest for vitamininnholdet. Lager også juice med sukker, syltetöy og Havtornkrem til dessert. Artig med bär man kan plukke rett utenfor kjökkendöra. Hilsen Pia

  4. Frøydis sier:

    Plukket masse tindrende i dag ved gulosen. Mengder der!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>