Publisert 31. august 2011:

Smaksrik husmannskost

Langtidskokt lettsaltet svineknoke med kålrotpuré og honning-, timian- og sortpeppersmør.
Som jeg har nevnt tidligere er jeg stor tilhenger av husmannskost. Både den norske og den svenske ligger mitt hjerte nær. Husmannskosten og tradisjonsmaten vekker gode minner i meg. Minner fra besteforeldre, tante og onkel, venner og gode naboer. Tryggheten jeg kjente da jeg kom hjem fra skolen eller etter lange fisketurer med pappa og hjemmet var fylt av duften av norsk husmannskost. Enten det var ertesuppe og pannekaker, fersk suppe, kjøtt og sursøt løksaus, knoke, fårikål, bankekjøtt, grøt, hønsefrikassè e.l., var det trygt og godt å komme hjem og stilne sulten. Min mor er en «klippe» til å lage husmannskost. Jeg er veldig glad for at jeg vokste opp på 70- tallet og fikk så og si husmanskosten inn med morsmelken. Nå mener jeg ikke at mor lagde husmannskost daglig, men det var noen dager i uken - og søndager var det obligatorisk. Husmannskosten er god næringsrik mat som jeg håper ikke går i glemmeboka, for mye av denne maten er unik norsk og må læres bort til den nye generasjonen.
Jeg vil anbefale alle matinteresserte å kjøpe boken «Norsk husmannskost» av Tom Victor Gausdal – en unik bok om husmannskost. Boken har blitt kåret til verdens beste kokebok.
Oppskriften på retten på bildet finner du her. Siden sist jeg lagde retten har jeg gjort to justeringer: knoken er skjært i skiver (det får du hjelp til i kjøttdisken). Dette har jeg gjort med hensikt for at det er lettere å servere, jeg får bedre kontroll på koketiden og så gir det et visuelt rustikk uttrykk som jeg liker. Den andre justeringen jeg har gjort er med honning- og sortpeppersmøret som her er tilsatt finsnittet timian.
Ikke glem husmannskosten!

Fotograf: Julia Isabelle

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

4 svar til Smaksrik husmannskost

 1. pepperkverna sier:

  Nam, nam! En smule nedtur å ha forlatt franske markeder for å handle i norske nærbutikker……Da er det en stor glede å se innom deg for inspirasjon. Alltid fristende og med spennende vri! Takk skal du ha!Hege

 2. charls sier:

  Hei Hege..Tusen takk for veldig fin tilbakemelding,den satt jeg stor pris på.

 3. Linn sier:

  Lekker måte å presentere husmannskost på også! Jeg har ofte tenkt på det hvis jeg lager kjøttkaker – at det er ikke lett å få til en flott presentasjon. Men her fant jeg inspirasjon – både til ny mat og flottere husmannskost rent estetisk!

 4. charls sier:

  Hei Linn..Takk for det, fint du finner ispirasjon på bloggen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>