Publisert 14. august 2011:

Tid for kantareller: Rustikk pai

Sitron- og timianmarinert kylling- og kantarellpai er min absolutt største favoritt når det gjelder pai. Denne selvkomponerte oppskriften laget jeg for en stund tilbake og det har blitt en gjenganger hos oss. Jeg har laget denne paien på forskjellige måter. Tanken denne gangen var å få et rustikk og landlig preg, bl.a. med den litt høye og ujevne kanten på paien.
Skogen bugner over av skogens gullgule delikatesse: kantarell. Det er en helt fantastisk følelse å traske rundt i skogen med soppkurven og plutselig er de der: små majestetiske lys på bakken. Vakre og feminine strekker de seg opp av grønn mose og grass eller bar mark. Det er vanskelig å ikke få øye på dem der de står å lyser i den grønne mosen.
En koselig sopptur i nærmiljøet med familien.
Deilig med en tur i skogen og høste av gavene naturen gir oss, for så å komme hjem, rense og tilberede unik mat.
Vakker kunst fra naturen.
Paideig
500 gr mel kjøres hurtig sammen med 250 gr kaldt smør i terninger. Tilsett 2 dl vann og kjør hurtig sammen. Ikke jobb for lenge med deigen. Pakk inn i plast og sett på kjøl i minst 2 timer.
Sitron- og timianmarinert kylling
Kutt 500 gr kyllingfilet i grove terninger og ha dette i en bolle. Tilsett saft fra litt mer enn en halv sitron og skall fra en sitron. Finhakk 1/2 liten potte frisk timian og ha dette i sammen med 2-3 ss god olivenolje. Tilsett litt pepper. Sett kyllingen i kjøleskapet til paien er ferdig hvilt.
Kantareller
Stek 200 gr kantareller i litt nøytral olje til de blir gyllene. Ha i litt smør, salt og pepper. Siste minuttet i stekepannen tilsettes 1 stk rødløk i båter og 3-4 stilker med grovkuttet vårløk. Ha også med det grønne på vårløken. Legg dette i en tallerken med kjøkkenpapir for å suge opp overskuddet av fett.
Montering
Kjevle ut paideigen i litt større sirkel enn 28 cm. Ha den i en smørt springform, dytt deigen godt på plass og trekk kantene oppover langs siden slik at du får en skarp kant og nok høyde. Paien trenger stort volum, så det er viktig med nok høyde på kantene. Prikk bunnen med en gaffel og forstek på 180 grader i 12-14 minutter. Pensle så bunnen på deigen med eggule. Stek kyllingen på middels-lav temperatur. Kyllingen trenger ikke å få stekeskorpe. Det er viktig med lav temperatur for å ikke brenne aromatene. Salt og peppre kyllingen under stekingen. Den ferdig stekte kyllingen blandes med kantarellene og fordeles i paiskallet. Legg i noen terninger med lagret Norvegia (100-150 gr). Pisk sammen 8 hele egg med 1 1/2 dl creme fraiche og 1 1/2 dl matfløte. Salt og peppre. Ønsker du en lettere variant kan du bruke 3 dl kesam i stedet. Hell eggestanden i paiskallet og stek på 200 grader i 35-40 minutter til paien har satt seg. Server med en nydelig salat til: som f.eks den på bildet her. Denne paien rekker til ca. 8 personer.
Økologiske salater fra andelslandbruket sammen med små aromatomater og litt rødløk. Perfekt salat til denne paien.
Høsten er tiden for den landlige og rustikke maten.
Fotograf: Julia Isabelle
 • Lagt inn kl. 20:33
 • Kategori: pai, sopp
 • Kommentarer: 11
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

11 svar til Tid for kantareller: Rustikk pai

 1. Mat på Bordet sier:

  Fantastisk fin pai Charls! Flott med høy kant og "skogspynt"! Jeg har vært en tur ute for å titte etter kantareller, fant kun en :( Gir ikke opp og skal ut igjen snart! Må prøve den paien din!

 2. Ingvild sier:

  Takk for at du deler så mange herlige oppskrifter og bilder, det er til stor inspirasjon – denne skal definitivt prøves!! :)

 3. Kristine sier:

  Hei! Kristine fra VG her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, kanskje poster jeg det på Facebook http://www.facebook.com/lesernesvg og twitter http://twitter.com/lesernesvg også :-)

 4. Anonymous sier:

  Dette passet bra, da jeg kom hjem med kurven full av sopp. Flotte bilder !! Har du et tips til hvordan man best bevarer soppen gjennom vinteren ?? Har tidligere forvellet kantarellene, men er blitt tipset om tørking m.m. Takk for fine oppskrifter. Hilsen Marit

 5. ArildH sier:

  Nydelig og veldig inspirerende :-)

 6. Marianne sier:

  Kantareller egner seg ikke så godt til tørking, forvelling og frysing er best. Traktkantareller, gul trompetkantarell og andre slekninger derimot, er velegnede til tørking.Anbefaler http://www.soppognyttevekster.no som en fin kilde til spørsmål og erfaringer rundt sopp i Norge.

 7. charls sier:

  Tusen takk for alle fine kommentarer.Marianne takk for info om soppTakk VG for linke til min blogg

 8. Anonymous sier:

  Ser deilig ut – må prøves!

 9. Charls sier:

  [...] datter og jeg har noen utvalgte kantarellsteder som vi reiser tilbake til år etter år for å høste av soppen. Etter denne turen bestemte jeg meg for å gjøre noe enkelt av soppen. Så [...]

 10. Irene A Gjengaar sier:

  Denne paien er utrolig nydelig :)
  Har du vinforslag/drikkeforslag til denne ?

  Setter stor pris på siden :)

  • Charls.no sier:

   Hei en lettere Italiensk rødvin, eller en god fyldig hvit italiener ikke for tørr, et godt bayerøl sitter også fint. Om du velger alkoholfritt ville jeg godt for en god ufiltrert eplejuice med et balansert syre/sødme innhold…Beste hilsen charls

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>