Publisert 7. juli 2011:

Havabbor med blåskjellrisotto og ristet kantarell

Havabbor: sportfiskernes og kokkenes favoritt
Havabbor er en ettertraktet fisk for sportfiskere, for her snakker vi krefter i bøtter. Jeg har ikke vært så heldig å få den på kroken, men jeg er så heldig å ha den på kjøkkenet for tilbereding. Havabboren trives i middelhavet og svartehavet, men er også å finne her i norden. Særlig når det er god temperatur i vannet, da kan den trekke nordover. Fisken kan ligne litt på gjøs utseendemessig. Smaken synes jeg er meget god med en fin og rolig fiskesmak (minner meg litt om hvitting). Fisken er fast og kritthvit i kjøttet. Jeg kjøpte fisken hos Brødrene Berggren i Sandefjord og den var på ca 1,5 kg. Jeg ville prøve havabboren med risotto, blåskjell (dampet i chili og koriander) og kantareller. Jeg fileterte fisken, men beholdt skinnet på. Hadde på salt og pepper, litt olivenolje og bakte den med skinnsiden opp under plastfilm på 160 grader i ca 5-7 min. Da er det lett å dra av skinnet når filetene er ferdig bakt.
Damp blåskjellene (et nett) i hvitvin med sjalottløk, hvitløk, chili og koriander. La dette avkjøle og rens dem.
Ta vare på den unike kraften.
Risotto
Fres 1 stk finkuttet sjalottløk og et fedd hvitløk i 2-3 ss god olivenolje til det blir blankt. Det skal ikke ta farge. Ha i 2 dl risottoris (Arborio eller Carnaroli) og vend rundt så all ris blir mettet med olje. Hell på 1 dl tørr hvitvin eller vermut noilly prat extra dry og kok inn. Tilsett halvparten av blåskjellkraften som du blander med 5 dl fiskekraft (kjøp ferdig hvis du ikke har hjemmelaget) og kok inn. Tilsett så litt kraft av gangen fortsett til all kraft er kokt inn. Her smaker du og kontrollerer om risen trenger mer koking. I så fall tilsett vann, men bare litt om gangen så ikke risen blir overkokt. Når risen begynner å nærme seg har du i 1 dl fløte eller 1 god ss mascarpone (italiensk kremost), en neve parmesan, litt smør og 2 ss god olivenolje. Smak til med salt og pepper, eventuelt litt sitronsaft.
Vend forsiktig inn de ferdig renskede blåskjellene og grovt kuttet frisk koriander.
Rist kantarellene i litt nøytral olje på god varme til gyllen og crispy. Tilsett en liten klikk smør, salt og pepper.
Ovnsbakt havabbor med blåskjellrisotto og ristet kantarell.
Her har jeg bare en ting og si, dette er fantastisk mat.
Det er mye kjærlighet i god mat.
Foto: Charls
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

5 svar til Havabbor med blåskjellrisotto og ristet kantarell

 1. Kristine sier:

  Hei! Kristine fra VG her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, kanskje poster jeg det på Facebook http://www.facebook.com/lesernesvg og twitter http://twitter.com/lesernesvg også :-)

 2. Anonymous sier:

  Ser nydelig ut.Blåskjell i seg selv, tilberedet på den måten du beskriver over her er også nydelig.Vi har ofte Sjømatkvelder hvor de er hovedpersonene. Får man kjøpt "fornuftig" Havabbor i Norge?

 3. Hverdagslivet sier:

  Hei Charls!Jeg fant bloggen din tilfeldig etter leting for matblogger, og her må jeg si det bugner av inspirasjon. Jeg har nettop opprettet en matblogg selv, helt på amatørnivå, da jeg har bestemt meg for å "utforske" meg selv på matfronten ved å teste ut 2-3 nye retter hver uke. Alt fra middager til kaker og desserter. Min mann hjelper meg meg vinvalget da han har stor viten innenfor vinens vidunderlige verden. Både tekst og bilder og oppskrifter her hos deg er delikate og innbydende, med andre ord en perfekt matblogg! Gleder meg til å følge og lære av deg!:)Hilsen Anne Karin

 4. Anonymous sier:

  Utrolig flotte bilder og maten så nydelig ut. Dette er bare super bra. Hils så mye til alle sammen. God ferie. Her er det ferie om et par timer. Deilig. Klem fra onkelbarnet ditt.

 5. Charls sier:

  Tusen takk for flotte kommentarer og tilbakemeldinger!Kristine: Takk for at jeg fikk komme på VG!Anonym: Takk! Jeg kjøper som oftest min havabbor på Brødrene Berggren i Sandefjord. Er fornøyd med både kvalitet og pris.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>