Publisert 3. juli 2011:

Hjemmelaget økologisk hylleblomstsaft

Hylleblomst – den nordiske smak
Som jeg nevnte i dette innlegget har jeg satt hylleblomstsaft til trekking. Den er nå klar, så nå lesker vi oss med iskald hylleblomstsaft i «sommervarmen». Jeg vurderer å drikke den varm de neste dagene frem til sommeren melder sin ankomst. Hylleblomsten (fläderblom) lærte jeg å kjenne da jeg bodde i Sverige. Der er den veldig utbredt og brukes industrielt til bl.a. saft- og ciderproduksjon. Også i Danmark er hylleblomsten oppskattet. I disse landene vokser hylleblomsten vilt, mens i Norge er det lite utbredt villvoksing av blomsten etter hva jeg vet. Jeg er så heldig å få tak i hylleblomst fra Århus andelslandbruk. Blomstringstiden er fra seint i mai til ca. midten av juli. Etter blomstringen får hylleblomsten bær som også kan brukes til saft, men da får den en helt annen karakter. Det var min eks-svigermor som introduserte meg for den fantastiske fläderblomssaften, men det er ikke bare saft man kan lage av hylleblomst. Jeg har bl.a. laget sirup og sorbet, og har flere ting på tapeten.
Siden jeg var tidlig ute, og det derfor kun hadde blomstret på toppen, måtte jeg ta i bruk min malegardintrapp.
Dette er noe jeg har gledet meg til lenge!
Min datter, som har fått fläderblomssaft inn med morsmelken, har også stor kjærlighet for hylleblomst.
Vakkert.
Du trenger:
80-100 stk hylleblomstkvaster, 8 stk økologiske sitroner, 2 stk lime, 4 liter vann, 4 kg økologisk sukker (jeg tuller ikke), 60 gram sitronsyre, 1 vaniljestang uten frø (bruk gjerne en tørket).
Fremgangsmåte:
De plukkede hylleblomstene renses for så mye stilker som mulig. Ha dem over i en plastbøtte e.l., helst med lokk. Kok opp vannet, ha i sukkeret, sitronsyren og vaniljestangen. Rør rundt til sukkeret er oppløst. Ta kjelen vekk fra platen. Vask sitroner og lime, kutt i tynne skiver og legg dem over blomstene. Hell over sukkerlaken, rør lett rundt og sett i kjøleskap/kjølerom i 4 dager. Rør om et par ganger hver dag. Etter 4 dager siler du saften i klede og har det på plastflasker fylt 90 %. Ha flaskene i fryseren, siden saften ikke er konservert har den dårlig holdbarhet. Ved bruk: Tin saften og hell den på passende glassflaske. Oppbevares på kjøl. Jeg er usikker på holdbarheten her, men den holder seg i hvert fall en uke på kjøl.
Oppskriften gir ca 6,5 liter saft.
Fläderblomssaften (hylleblomstsaften) er frisk og leskende med fin behagelig smak av blomsten.
Hylleblomst.
Fotograf: Julia Isabelle
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

4 svar til Hjemmelaget økologisk hylleblomstsaft

 1. Anonymous sier:

  For en utrolig flott blogg med fantastiske bilder !Glad jeg "ramlet" borti denne, det er veldig inspirerende lesing :-)

 2. [kjøkkentjeneste] sier:

  Nydelig! Bildene dine er fantastiske, og oppskriftene likeså. Jeg har blandet gin med hylleblomstsaft med stort hell, anbefales. Og en ting til: Ina fra Mat på bordet og jeg har startet Matbloggsentralen, en samling med blant annet matbloggere. Dersom du har lyst til å bli medlem, er du hjertelig velkommen til å legge igjen en kommentar i det første innlegget vårt eller sende en epost til kjoekkentjeneste@gmail.com.http://matbloggsentralen.blogspot.com/

 3. Unni sier:

  Idag har jeg vært å plukket hylleblomster på Århus Andelsgård og i kveld laget jeg min første hylleblomstsaft inspirert av hjemmesida di. Gleder meg til den blir ferdig og jeg kan nyte den. Det blir spennende. Morro å lage saft helt selv av hylleblomster som er en helt ny «bekjentskap» for meg. Flott side med fine bilder. Fint å se Julia som voksen dame. Husker hun som lita jente. Ha en fortsatt fin sommer :)

  • Charls.no sier:

   Så koselig at du har laget saft av denne fantastiske blomst. Så du kjenner til familien er usikker på hvem du er..?? Fint at du følger med på bloggen det liker jeg..:) Matglad hilsen Charls..:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>