Publisert 28. juni 2011:

Første høsting på Århus

Høsting på Århus
Som jeg har skrevet tidligere har jeg kjøpt del av økologisk andelslandbruk på Århus, som ligger litt nord for Skien sentrum. Som den høyteknologiske tiden vi lever i tikket det inn en sms med en link til årets første høsteplan. Veldig spennende å komme i gang. I linken fikk jeg info om at reddiker, ruccola, kinesisk gressløk og karse var klarert for høsting. Jeg tok med meg en kurv, en god kniv og en saks, og reiste til åkeren for høsting. Må si det er en fantastisk følelse å kunne sitte i åkeren i nydelig sommervær og høste av mine egne økologiske grønnsaker.
Fine økologiske reddiker på vei fra jord til bord.
Dette er kortreiste grønnsaker som jeg vet opphavet på og de har mer smak. Jeg tok med meg en bunt til restauranten der jeg av og til jobber, og kokkene ble overbegeistret over hvor stor forskjell det var på disse og de du kjøper på supern. Det er jo ikke så rart at de fra supern ikke smaker så mye, de er jo pakket for flere uker siden. Det var en fin følelse å høste av egne grønnsaker fra grønnsakenes rette element.
Duften og smaken av det svenske
Den fantastiske hylleblomsten (fläderblom som jeg liker å kalle den) gledet jeg meg til å kunne ta i bruk. Nå har jeg vært oppe og plukket rikelig med hylleblomst sammen med min datter. Fine bilder ble det også. Så nå er årets første ladning med saft (kommer i et innlegg senere) satt og står nå klar på kjøl. I tillegg til god saft skal jeg lage granite, sorbet og så skal jeg prøve meg på noe jeg har tenkt på lenge. Kommer tilbake til dette. Hylleblomsten lærte jeg først å kjenne da jeg bodde i Sverige. Der er den veldig oppskattet og blir brukt i stort omfang til saft- og ciderproduksjon. Min eks-svigermor var en klippe på å lage fläderblomssaft, og det er fra henne jeg har så gode minner om denne blomstersaften som dufter og smaker helt fantastisk. Jeg tror jeg vil kalle fläder (hylleblomst) for den nordiske smaken.
Koriander
Man tar et bittelite frø i jorden, gir det vann og sol, og vips bryter det seg en plante opp av jorden. I dette tilfellet koriander. Denne er så vidt kommet opp, bare ca 4-5 cm, men har allerede den fantastiske og karakteristiske smaken. Utrolig fascinerende for en gastrofil som meg.
Naturen er vakker.
Det gror godt på Århus.
Gartner Tom Harald har orden på sakene.
Århus andelslandbruk ligger fint til, omkranset av fin natur.
Gartner Tom Harald gjør en flott og tidkrevende jobb med å dyrke og holde ugress unna.
Siden det er en så tung og tidkrevende jobb er det viktig å få i seg nok vann.
Så snart disse er solmodene skal jeg lage spennende desserter, kaker og god saft.
Håper du synes det var spennende og se hva som skjer på andelslandbruket og hvordan det fungerer. Om du ikke er så heldig å bo et sted som har dette og du er interessert kan du jo komme med forslag til noen bønder i din nærhet. Jeg tror personlig vi kommer til å se mer av dette i fremtiden.
Bruk mangfoldet og oppdag nye smaker!
Foto: Charls
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

2 svar til Første høsting på Århus

  1. Anonymous sier:

    Fantastisk.

  2. Charls sier:

    Takk for det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>