Publisert 22. juni 2011:

Svensk matjessilltårta

Jeg elsker Sverige og det svenske
Når det nærmer seg midtsommer (St. Hans Aften) går tankene mine tilbake til Sverige. Svenske midsommarafton og norske St. Hans Aften ser jeg på som to totalt forskjellige ting. Dagen har litt mer tradisjon over seg hos svenskene. Ikke for å blande meg inn i den svenske nasjonalfølelsen, men jeg liker å kalle midsommarafton for Sveriges nasjonaldag. Dette fordi jeg synes den utarter seg som en nasjonaldag skal være. Tradisjonene står i kø; kirkebesøk, folkedrakter, midtsommerstang, dans, musikk, glade mennesker, familiefester, sammenkomster og sist men ikke minst: den gode maten og drikken. Det går mye i sild-, laks-, eggeretter, øl og nubbe (snaps). Mycket nubbe. Måltidet avsluttes som oftest med jordgubbar. Mycket jordgubbar. Det er dette jeg elsker med Sverige og det svenske. De er eksperter på sammenkomster der mat, familie og venner står i sentrum. Jeg er veldig glad for de årene jeg fikk i dette fantastiske landet. Mye av kulturen, matgleden og ikke minst tradisjoner har jeg tatt med meg og vil føre det videre til min neste generasjon.
Silltårta fra Lise-Lotte
Oppskriften på denne fantastiske matjessill-retten (tårta) kommer fra min eks-svigermor Lise-Lotte. Retten bringer minner tilbake til tiden i Sverige og midtsommerfeiringer i Halland. Svenskene elsker sild og bruker det på alle mulige måter, det eneste jeg ikke har smakt med sild i Sverige er «glass». Det er silltårta, sillsmörgås, innlagd sill, sillsallad osv. Det er ikke vanskelig for en sild-elsker som meg å forstå svenskenes kjærlighet for dette fantastiske fiskeproduktet. Jeg har valgt å bruke matjessill fra Klädesholmen som ligger på Bohuslandskysten til denne silltårtan. Klädesholmen er kjent for sin mildt krydrede matjesill og jeg har selv hatt gleden av å besøke stedet og fått kjøpe sild direkte fra produsenten. Det er gode minner jeg har med meg.
Oppskrift og fremgangsmåte
3 bokser innlagt matjessill kuttes i 1 cm skiver og fordeles ut på et fat med litt høy kant. 1 bunt dill grovhakkes og strøs over silden. 1 bunt gressløk og 1 liten rødløk finkuttes og strøs over. 6-8 hardkokte egg finhakkes hvite og gule hver for seg og strøs over matjesillen. Vær kreativ! Pynt gjerne med ekstra sild, dill, gressløk og rødløk. Så kommer bomba i denne retten: Smelt 200 gram smør og la det få høy temperatur uten å ta farge. Hell dette varme smøret over silderetten. Nytes straks med rikelig med färskpotatis (nypoteter), øl og nubbe. Her anbefaler jeg svensk øl og svensk nubbe. Gjerne Hallands fläder-nubbe. Eller om du velger det alkoholfrie eller det alkoholsvake alternativet kan jeg anbefale svensk lettøl. Verdens beste lettøl!
Sill, färskpotatis, öl, nubbe. Det er Sverige, det!
Ønsker alle matglade en fortreffelig midtsommerfeiring (St. Hans), enten du er svensk i Norge, svensk i Sverige, nordmann i Sverige eller norsk i Norge.
Takk Lise-Lotte for tradisjonene og matgleden du delte.
Fotograf: Julia Isabelle
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

4 svar til Svensk matjessilltårta

 1. Bjørnar Waage sier:

  Praktfulle bilder, fin side.. god lesing

 2. charls sier:

  Hei Bjørnar:Takk for fin kommentar,det varmer.

 3. Anonymous sier:

  Tack! Så vackert du har lagt upp rätten!Inspirerande blogg! Lise-Lotte

 4. Charls sier:

  Hej Lise-Lotte, tack själv! Trevligt att du kan hämta inspiration från min blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>