Publisert 6. juni 2011:

Kalv med asparges- og färskpotatissalat

Kalvemørbrad med lun asparges- og färskpotatissalat og morkelsaus.
Endelig er grillsesongen for alvor i gang ,og med den også rosévinsesongen, etter en mai som føltes mer ut som oktober. Ullgenseren ble flittigere brukt en shortsen for å si det sånn. Med en helg bak oss med temperaturer godt over 20-tallet og lange lyse kvelder, synes jeg det passer seg å spise seint. Og hva smaker da bedre enn kald rosè i glasset? Til og med jeg får jo grilleånden over meg da. Grilling har aldri vært helt min greie. Jeg elsker selvfølgelig å lage mat både ute og inne, men det med grilling syntes jeg tidligere var mye styr. Enten var det slutt på tennvæske, eller for lite grillkull, så jeg måtte springe til naboer for og låne. Men, naboen var jo som oftes på  ferie ,og enden på visa var at jeg måtte sette meg i bilen for å kjøre til nermeste Statoil og kjøpe grillkul til dobbel pris. Eller så fikk jeg ikke noe fart på varmen. Og så all venting, da! Og kjøtt som av og til smakte tennvæske og var for mye grillet eller for lite grillet. Jeg var nok litt for utålmodig, men det er lett å bli det med 3 barn, som maser om maten snart er ferdig.
Etter at jeg kjøpte meg en god, robust gassgrill med 4 brennere og har nesten voksne barn, så synes jeg nå det er spennende å grille. Det er mye mindre styr, lettere å planlegge grillig og ikke minst grille på sparket. En god grill er ikke bare til for grilling, men også for annen koking. Jeg liker ikke å være for tradisjonell med grillingen, alt som kan spises kan i utgangspunktet også grilles. Grillen er på en måte som et lite minikjøkken ute, det er en varmekilde som kan brukes på samme måte som komfyren inne (med modifikasjoner). Der kan man bl.a. dampe blåskjell, koke fiskegryte, krabber, kreps, røyke fisk, kylling skalldyr… Denne tiden på året og de kommende månedene er det sesong for de «coloriserte» råvarene som jordbær, asparges, melon, salater, neper, reddiker, rabarber, reker, sjøkreps, rips, solbær, villaks, blåbær, markjordbær og spiselige blomster. Det gjelder å være kreativ, tenke nytt, prøve nye kombinasjoner, smaker og utforske mangfoldet. Grillen er også en perfekt arena for dessert. Noe av frukt og bær kan grilles og med fantasi er det ikke noe som står i veien for en vellykket desssert fra grillen.
Kalvekjøttet
Smør inn kalvemørbraden med olje og grill 3-4 minutter på hver side på direkte varme. Jeg har brukt 200 gram Limousin Unik La deretter kjøttet få 2 minutter på indirekte varme med lokket på grillen på. La så kjøttet hvile og ha på salt og pepper.
Svenske färskpotatis
Kok små, fine og jevnstore färskpotatis (nypoteter) nesten møre i saltet vann. La potetene dampe av seg litt, og brun de godt i nøttebrunet smør.Ha på salt og pepper (her liker jeg brent sortpepper).
Asparges
Kok asparges i saltet vann med litt sukker, maks 1-2 minutter og avkjøl i isvann (for å stabilisere grønnfargen og stoppe kokingen). Tørk av overflødig vann og stek dem i nøttebrunet smør, for så og blande poteter og asparges.
Morkelsaus
Legg 20 gr tørkede morkler i 2 dl vann for bløtlegging. Finkutt 1 stk sjalottløk, og stek den myk uten at den får farge i litt nøytral olje. Hell på 1 dl tørr hvitvin og kok nesten tørt, ha i den bløtlagte soppen og 1 dl av
væsken. Kok nesten tørt. Ha i 3 dl fløte, 1 dl h-melk og en liten klikk smør. Smak til med salt og pepper, og la sausen koke noen minutter. Kjør den i blender eller med stavmikser, sil ut restene av soppen (ikke kast, bruk til annet), ha sausen i kjelen igjen og kok opp. Trekk kjelen fra varmen og rør inn 2 ss pisket krem, smak til. 
Jeg elsker Sverige og det svenske. Her har jeg brukt de beste råvarene fra Norge og Sverige, asparges fra Aspargesgården og färskpotatis.
Kos deg!
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

6 svar til Kalv med asparges- og färskpotatissalat

 1. Magne D. Antonsen sier:

  Hei! Nå ligger oppskriften som anbefaling på Lesernes VG, jeg deler det muligens på Facebook også: http://www.facebook.com/lesernesvg Hilsen Magne og VG Nett.

 2. Anonymous sier:

  Super…. hmmm… hungry de lux… out and try, but i dont think i manage like you..keep on the good work Runar.Br. Sten

 3. Anonymous sier:

  Min svært matnysgjerrige mor prøver å komponere en ny fiskerett! Hun har bestemt seg for en enkel søtpotet-mos, og torsk. Har du noen spennende ideer å inspirere med? Spesiellt saus/sky synes hun var vanskelig

 4. ArildH sier:

  Fin blogg, kommer nok på besøk en annen gang også ;-) Arild

 5. Morten Pedersen sier:

  Flott blogg med fin lay-out. Også all denne gode maten da….

 6. Charles sier:

  Tusen takk for kommentarer! Og takk Magne for link på VG.Anonym: Jeg ville prøvd med en lett søtet tomatsaus, gjerne med oliven. Eller en soyasjy.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>