Publisert 23. mai 2011:

Norske asparges fra Østby

  
Endelig er den her, den norske aspargesen fra Aspargesgården på Østby i Tjølling. Ventetiden har vært lang, men denne råvaren er verdt å vente på. Jeg reiste til Tjølling på lørdag for å kjøpe denne fantastiske grønnsaken, på gården er det selvbetjening (takk for tilliten!) av frisk nykuttet asparges. Her tror jeg vi snakker timer, og ikke dager, siden denne keiseren sto æresvakt i sitt element, virkelig en ferskvare. Og jo kortere tid fra høsting til matfat, jo bedre. Aspargesen de hadde var litt tynne, det har sikkert noe med temperaturen og solforhold å gjøre. Eller så går alle de beste til eksklusive restauranter, for her snakker vi eksklusiv råvare (kun 5 % av konsumet av asparges i Norge er norskdyrket). Når jeg er på disse kanter tar jeg alltid en tur innom Brødrene Berggren for å kjøpe fisk av beste kvalitet og av betjening med den beste servicen og beste kunnskapen. Jeg blir like imponert hver gang. Brødrene hadde mer enn fisk, jeg fant noen flotte asparges med rett tykkelse som også er norske, men fra en annen produsent i distriktet.
Naturell asparges med sitronsmør
Jeg kokte aspargesene i lettsaltet vann med litt sukker i 1 1/2 minutt og så laget jeg et sitronsmør som jeg lagde på følgende måte: smelt 1 ss smør i en kjele, tilsett skall fra en sitron og saften fra halve sitronen. Varm dette lett og la stå og trekke litt, sil ut skallet og avkjøl smørsitronblandingen. Pisk 100 gr smør luftig sammen med det fra kjelen. Dette er rikelig med smør, mer enn du trenger til noen asparges, men det funker ikke å piske bare litt smør luftig. I hvert fall ikke i min maskin. Det som blir til overs kan spares og kan brukes til f.eks. fisk, skalldyr og kylling. Det er viktig at aspargesene er varme (lune) og at sitronsmøret er romtemperert når du spiser dette. Det er mye spennende du kan gjøre med den norske aspargesen og den passer like godt til kjøtt, fisk og skalldyr. Siden dette var mine første for året var det naturlig for meg å spise dem naturell. Dette for å få mest feeling med råvaren uten for mye forstyrrende elementer.

En perfekt asparges skal kuttes ved soloppgang og spises før solnedgang.
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

Ett svar til Norske asparges fra Østby

  1. Jonas sier:

    Var hjemme hos min mor for 2 uker siden. Hun hadde plantet noen få Asparges som var klar. Tidligere har jeg bare spist asparges fra butikken. Dette var noe helt annet. Fantastisk saftig og sprø konsistens. Dessverre ble den fort spist opp. Du er heldig som har tilgang på en kilde til gode asparges!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>