Publisert 11. mai 2011:

Jeg har kjøpt økologisk andelslandbruk

Jeg har i lang tid hatt lyst til å dyrke mine egne grønnsaker, frukter, bær og urter, men det lar seg ikke gjøre slik jeg bor. De to seneste årene har jeg sett fantastiske økologiske grønnsaker fra Århus Gård i Skien og jeg blir veldig fascinert av disse lokale produktene som familien Hoppestad har dyrket. Jeg har gått med en tanke nå i vår om å ta kontakt med en bonde for en ide jeg har til et blogginnlegg. Siden jeg er svært interessert i å se hvordan maten vi spiser blir dyrket og vokser frem hadde jeg lyst til å lage et innlegg hvor jeg følger produktene fra jord til bord og der jeg har muligheten til å være med underveis for å se utviklingen, fra frøet går i jorden til ferdig råvare og ferdig rett. Etter å ha tatt kontakt med en bonde fikk jeg vite om andelslandbruk og tenkte at dette var perfekt for meg og min store lidenskap: mat/råvarer/koking, siden jeg i den senere tid har begynt å interessere meg mer og mer for økologiske produkter og nisjeprodukter. Århus gård ligger et par kilometer nord for Skien sentrum og kun et godt steinkast fra mitt hjem, noe som gjør det lettere for meg å være delaktig i prosessen.
I et andelslandbruk er det medlemmene som sammen bestemmer hva som skal dyrkes hvert år. Andelslandbruk fungerer slik at det er en gartner som planter og steller arealene, det eneste andelsinnehaveren bør være med på er innhøstingen, men de som absolutt har lyst og energi er velkomne til å hjelpe til med å grave i jorda, plante og dyrke også. Det er sikkert flere enn undertegnede som liker å få jord under neglene. Alle andelseiere får utdelt en høsteplan der man ser forventet tidspunkt for høsting av de forskjellige grønnsakene. I sesongen 2011 vil det bli dyrket bl.a. kål, belgevekster, løk, beter, squash, salat, bladgrønn, potet, rotvekster og urter. I tillegg har andelshagene tilgang til å høste på gårdens bærfelt med solbær, aronia, hyllebær, tindved og hvite rognebær. Andelslandbruket på Århus gård er det tredje andelslandbruket som er startet i Norge.
Det blir veldig spennende med lokal, kortreist mat. Om jeg tar sekken på ryggen og sykler ned til Århus gård for så å sykle mine økologiske grønnsaker hjem – da blir det ikke bare 100 % økologisk, det blir også 100 % miljøvennlig. Nesten.
 Jeg elsker grønnsaker og i høst skal det spises mye grønnsaker. Økologiske grønnsaker.
Men jeg kommer aldri til å bli vegeterianer.
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

2 svar til Jeg har kjøpt økologisk andelslandbruk

  1. ina sier:

    Fantastisk god idé!Skal sjekke mulighetene her i Oslo – synes å huske at det var venteliste her i byen….:(

  2. Kokken sier:

    Ina: Takk for kommentaren gleder meg til det er klart for innhøsting,spennende og følge maten fra jord til bord kortreist, økologisk,miljøvennelig.Håper det fikser seg for deg at du kan kjøpe deg en andel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>