Publisert 29. april 2011:

Asparges: sensuell keiser

Tid for asparges
Nå er det asparges-tid eller den er i hvert fall rett rundt hjørnet. De første er allerede høstet litt før skjemaet i år til stor glede for kokker, restauranter, matentusiaster og vi matbloggere. Men enn så lenge er det nesten umulig å få tak i de første norske aspargesene fra Vestfold. De første går til utvalgte restauranter o.l. og noen utvalgte Meny-butikker, desverre ingen i nærheten av meg. Så i ventetiden må jeg ta til takke med importerte fra Spania. Her kan du få litt tips og ideer slik at du kan være kreativ når den norske aspargesen er på ditt kjøkken.
Jeg har laget noen forskjellige retter/måter og bruke aspargesen på: suppe, pai og grillet asparges, for den funker fint sammen med det meste av kjøtt, fisk, skalldyr, i salater, i pai, i suppe (varm og kald) og ikke minst naturell. Jeg har til og med vært med på å lage is av den, men det må jeg innrømme ble litt spesielt. 
Nå er det bare å glede seg til enda en sesong med deilig vår- og sommermat og fantastiske norske asparges med den gode smaken, kjøttfyldigheten, den vårgrønne fargen og den fantastiske sprøheten den har.
Lun aspargessuppe med Västersbottenost-toast
Jeg kokte opp 6 dl h-melk med 1 dl fløte og hadde i skall og biter av asparges. Lot dette trekke 5-6 min for så og kjøre dette sammen i blender, helte tilbake i kjele og kokte opp. Smakte til med smør, sitron, salt og finmalt hvitpepper. Denne suppen kan spises varm, kald eller som undertegnende foretrekker: lun. 
Min favorittpai…
…er en variant med asparges, småtomater, stekt sopp og lettrøyket skinke. Du trenger en porsjon tertedeig, enten om du velger å lage eller kjøpe ferdig, ha deigen i 28 cm smurt form, fordel 3-4 stk forvellet asparges i biter i formen sammen med 2-3 stekte sopper i skiver (sjampinjong) som er saltet og peppret, legg i noen småtomater, 100-150 gr skinke og 100 gr ost i biter. Så heller du på eggestand av ca 8 egg, 3 dl matfløte, salt og pepper. Dette er ca-mengder, det er helt umulig å skrive eksakt mengde. Her snakker vi volum-matte over min evne…
Pai er nydelig mat som kan varieres i det uendelige. Jeg elsker pai, selv om det er en enkel rett er den full av smak og fungerer like bra til fest som til hverdag. Pai er helt herlig med kombinasjonen sprø deig, det myke lune eggefyllet, sprø smaksrike grønnsaker, ost og kylling, skinke, Parma eller en eller annen god pølse som f.eks. shorizo. Jeg synes ost er en viktig ingrediens i pai og her foretrekker jeg Jarlsberg, Västerbotten (svensk) eller en blåmuggost.
Pai med karriyoghurt.
Art of nature.
Grillet asparges
Asparges er nydelig grillmat som er fantastisk alene naturell eller med grillet kalv som er en nydelig kombinasjon, men her er det bare å variere med fisk som laks (prøv villaks), makrell osv… Når jeg griller asparges forveller jeg dem først: Koker 2-3 min i saltet vann for så å avkjøle i isvann. Deretter tørker jeg aspargesen, vender dem i olje og griller ca. 1,5 min på hver side.
Ha en god aspargessesong!
Vin til asparges: les dagens Aftenposten og se hva Geir Salvesen anbefaler. 
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

6 svar til Asparges: sensuell keiser

 1. Trine ;) sier:

  Kjempebra innlegg med mange gode tips! Ha en fin helg!Trine ;)

 2. Cafelatter sier:

  ÅÅå…elsker asparges!! Har spist en helt vanlig variant nå i kveld, med parmaskinke og parmesan. Dine forslag skal prøves en annen dag :-)

 3. Kokken sier:

  Takk for hyggelige tilbakemeldinger! Ha en fortsatt fin helg.

 4. Anonymous sier:

  Hei Runar. Asparges er nydelig….Pai har jeg aldri laget, men denne så fristende ut. Så dette skal nok prøves. Hilsen fra Line.

 5. Cathrine Møller Øyen sier:

  Aaahh, så deilig. Måtte jo kjøpe det på butikken i dag! Jeg endte opp med den litt enklere naturell-varianten, med litt parmesan og ørlite smør, sammen med parmakylling. Det ble godt. Takk for tips, skal jammen prøve disse varinatene dine!Mvh Cathrine

 6. Kokken sier:

  Takk for hyggelige tilbakemeldinger! Fint at dere finner inspirasjon på bloggen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>