Publisert 24. april 2011:

Bringebær- og basilikumyoghurt

Yoghurt etter min smak
Jeg er veldig glad i yoghurt, helt siden jeg var barn har denne kremete, friske, lett syrlige herligheten vært noe jeg har spist mye av. Favoritten var i mange år melon- eller sviskeyoghurt, nå er det bringebær&basilikum og mango. Jeg har nemlig begynt med hjemmelaget yoghurt, men her må jeg slå av litt for kjente, hjemmesmaksatt er vel det rette ordet. Jeg har i en tid stusset over at på kjøpeyoghurten står det ikke land eller produsent på frukt og bær. Dette er noe jeg liker å vite, så jeg fant ut at jeg like så godt kunne lage min egen. Når jeg blander yoghurten selv kan jeg styre hvilke frukter og bær jeg vil ha i, velge kvaliteten på disse, styre sukkerinnhold og fettmengde. Her må jeg være ærlig: Diett/lavfett-yoghurter synes jeg smaker veldig lite, så her foretrekker jeg yoghurt med fettprosent fra 8-10 %. Siden dette er noe jeg ikke spiser daglig synes jeg det går helt fint med et slikt fettinnhold. Det er bedre å spise vanvittig god yoghurt to ganger i uka enn dårlig yoghurt hver dag. Jeg bruker også denne type yoghurt som dessert og når vi snakker 8-10 % fett på en dessert da er det jo plutselig en light-dessert.
Anvendelig produkt
Jeg bruker Lindahls grekisk yoghurt 10 % som er en kokbar type. Denne har jeg alltid stående i kjøleskapet. Noen lignende produkter fra Tyrkia finnes på Asia-butikkene som er litt rimeligere, men jeg synes Lindahls er den beste. Den er veldig fast og har en ren, frisk og mild yoghurtsmak, noe som gjør at den passer til det meste. Jeg bruker den bl.a. til brødbaking, kakebaking, potetsalat, dessert, is, saus, dressing og dip, så den har et stort anvendingsområde og kan på mange områder erstatte creme fraice og rømme. Den er også en fin erstatning til majones-baserte dressingprodukter.
Bringebær og basilikum
Når jeg lager bringebær- og basilikumyoghurt bruker jeg 2 dl Lindahls yoghurt og 2 dl tinte bringebær fra Valldal, som er bringebær jeg kan anbefale når det ikke finnes friske i sesong. Bringebærene er singelfryste og har en utrolig fin aroma og friskhet i seg, her er vi ikke langt unna ferske bringebær. Finnes på Meny. Frosne bær er noe jeg generelt anbefaler da fryseprosessen gjør at bærene får mer intens farge. Jeg blander bringebærene med 2-3 ss acaciehonning og en neve finhakket basilikum, og lar dette trekke noen timer. Bland bringebærmiksen med yoghurten og sett i kjøleskap i noen timer, da kommer smakene mer til sin rett. Mengde honning kommer an på hvor søte bærene er eller hvor søt jeg ønsker yoghurten. Her kan du også bruke annen søtning som passer deg og dine behov.
Mango og honning
Når man lager hjemmelaget yoghurt kan man variere stort og etter tilgang på frukt og bær. Her har jeg laget en nydelig mangoyoghurt med samme oppskrift: 50 % frukt og 50 % yoghurt, men her er 25 % av mangoen kjørt i blender med honning og et par spiseskjeer vann for å få en purè. Resten av mangoen er kuttet i terninger.
  • Lagt inn kl. 19:22
  • Kategori: dessert
  • Kommentarer: 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>