Publisert 20. april 2011:

Lettrøyket landkylling

Kald smaksrik vårmat
Påske er ikke bare tid for lam, jeg synes personlig at det også er tid for å spise god kylling. Da smaker det spesielt godt med min egen lettrøykede landkylling som jeg har røyket i grillen. Påske er også tid for å spise ute, dette er noe jeg har savnet på vinterstid. Når termometeret har forflyttet seg opp på et tosifret tall på det røde synes jeg det er godt å spise kald mat, som f.eks denne retten: Lettrøyket landkylling med rødvinskokte rød sjalottløk og hjemmelaget potetsalat by Charls.
Potetsalat
Kutt 8 stk kokefatse poteter i terninger (ikke for små) og kok de passe møre i usaltet vann. Hell potetene i dørslag og avkjøl potetene litt under rennende iskaldt vann, men ikke for lenge. Siste resttemperatur bør tørke opp potetene. Bland 1 dl majones med 3 dl yoghurt (Lindahl grekisk 10%), salt og pepre dette rikelig, Potetene trenger mer salt enn du tror. Tilsett 10 skiver finkuttet søt agurk, 3-4 ss kraft fra agurken, 1 fedd revet hvitløk, 3-4 stilker finsnittet vårløk (få med en del av det grønne) og 1 finkuttet syrlig eple (f.eks Granny Smith). Bland dette godt sammen og ha i de avkjølte potetene. Bland forsiktig videre med en slikkepott for å unngå å mose potetene. Sett dette på kjøl en time eller to slik at smakene får satt seg. Smak og evt. ettersalt og etterjuster med majones og yoghurt etter hvor kremete du liker potetsalaten.
Kaldrøyket landkylling
Min teknikk når det gjelder å røyke kylling, fisk eller skalldyr er å legge aromater som f.eks urter på en kassert grillpanne og helle over røykspon for så å kjøre ekstrem varme på dette for å skape mye røyk. Denne formen for røyking kalles kaldrøyking fordi det ikke er noe temeperatur i grillen. Kyllingfiletene legger jeg på hvileristen i grillen. Når jeg har oppnådd ønsket menge røyk slenger jeg grillpannen inn i grillen, smeller igjen lokket, venter noen minutter og repeterer. Hvor mange ganger jeg repeterer avhenger av hva jeg vil røyke og hvor stor mengde. Her må du prøve deg frem. En liten aburøyk kan være verdt å investere i for å røyke mindre ting og for å skape spennende smaker, prøv f.eks å røyke ferske råreker.
Noen timer før røyking tørrsalter jeg kyllingfiletene. Etter røykingen bruner jeg dem i panna på høy temperatur med skinnsiden ned. Så har jeg på litt mer salt, brent sortpepper og smør, og steker dem ferdig i ovn på 180 grader i 10-12 minutter. Dette er ca-tider, du må prøve deg frem.
Rødvin- og kanelglasert småløk
Kok ferdig skrelte rød sjalottløk i lettsaltet vann i 3-4 minutter avhengig av hvor store de er. Avkjøl i isvann. Kok 3 dl rødvin med en bit kanelstang og 80 gram sukker inn til lett sirup, siste minutt kan løken være med.
La løken ligge i sirupen for og trekke smak.
Dette er nydelig vår og sommermat. Den lettrøykede kyllingen får en røyksmak som om den skulle vært stekt i bakerovn.
Charls ønsker alle en fin påske!
  • Lagt inn kl. 08:28
  • Kategori: kylling
  • Kommentarer: 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>