Publisert 16. april 2011:

Påskeis: Appelsin og kvikk lunsj

Tid for påske, tid for vår
Endelig er det vår og påsken er rett rundt hjørnet etter 6-7 måneder med vinter, minst. Kjennes i hvert fall slik ut. Det er en utrolig lykkefølelse som bruser i oss nå som knopphus springer ut, blomster titter frem, bekker renner stri, det kribler i det ene og andre, entusiasmen stiger i oss, vi blir fyllt med energi, får lyst til det ene og det andre: plante og rense opp etter en lang vinter, gjøre det koselig rundt oss. Det er en frihetsfølelse å endelig kunne være mer ute, mens vi kjenner solen varme og strålene fyller oss med D-vitamin som etter vinteren er en mangelvare i kroppen. Dette gir igjen overskudd og søvnbehovet minsker dramatisk. Her skal det leves! Ikke en time, ikke en dag å miste.
Med påske rundt hjørnet velger noen av oss å fylle bilen med ski, staver, ulltøy, pulk, truger, fjellvett-regler, ludo, yatzi, pappvin, lammelår, solkrem med 2-sifret UV-beskyttelse og med iver og entusiasme dra fra våren tilbake til vinteren som var her for kun et par uker siden. For så å gå milevis på ski med blå, gul og grønn Swix (og sikkert også rød) i reneste Bjørn Dæhlie-stil. Men det er noen av oss som liker oss best hjemme, som f.eks jeg, og ikke i sin villeste fantasi kunne tenke seg å reise tilbake til vinteren. Heller være hjemme å kose seg med god mat og drikke, pusle i hagen, utføre en etterlengtet vår-shining av bilen, sitte ute i hagen og bare nyte at det er vår. Men det jeg absolutt skal gjøre er å spise is, masse is. Vår er is-tid og jeg er en iskrem-elsker, så nå skal jeg lage is og spise is. Ute! I dag har jeg laget en påske-is, der jeg har puttet noe av det beste påsken har å by på inn i en og samme is. Nemlig appelsin og kvikk lunsj.
Oppskrift
Sil 2 1/2 dl ferskpresset appelsinjuice i en kjele og tilsett 25 gram honning, kok opp. Smelt 125 gram sukker i en annen kjele til gyllen karamell og hell dette i appelsinblandingen. Kok til karamellen er oppløst. Ha i 2 1/2 dl kremfløte og 1 ss corn syrup eller glykose og la blandingen stå å trekke kaldt i et par timer. Kjør i ismaskin til softis-konsistens. Ha isen over i en bolle og bland inn 1 eller 1 1/2 stk knust kvikk lunsj. Sett i frysern i noen timer før du kan sette deg i solen med hjemmelaget påske-is.
Oppskriften på appelsin-isen er fra den svenske mesterkonditoren Jan Hedh, med litt endringer.
Uansett om du velger å feire påske med vår eller vinter så handler det om å gjøre det man trives med og kose seg med det man gjør og de man har rundt seg.
God påske!
  • Lagt inn kl. 21:02
  • Kategori: dessert
  • Kommentarer: 2
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

2 svar til Påskeis: Appelsin og kvikk lunsj

  1. Ally M sier:

    Det var jo en genial idè å kombinere påskesmakene på den måten! Jeg laget blodappelsinsorbet etter inspirasjon fra din appelsinsorbet for noen uker siden, det ble svært velykket. Kjøpte ismaskin på nyåret – riktignok en sånn enkel amatørmodell, men gleder meg til å teste nye smaker mot sommeren. En gang når jeg får større leilighet skal jeg kjøpe sånn maskin som fryser isen selv! Gleder meg til å lese flere isoppskrifter og bli inspirert!

  2. Kokken sier:

    Hei, så fint at du finner inspirasjon og oppskrifter du liker. Jeg har en ismaskin som heter magamix som er en selvfrysende. Da slipper jeg stresset med elementet i fryseren, så en slik er å anbefale om du lager is ofte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>