Publisert 10. april 2011:

Ekstrem grønnsak – Ekstrem suppe

Mens vi venter på at det skal bli grønt ute, kan vi jo spise grønt inne. Tror det er flere enn meg som priser våren velkommen etter tidenes verste vinter, som har tappet en for energi og krefter. Heldigvis finnes det en ekstrem grønnsak som gir styrke, vitaminer og mineraler. I tillegg er det verdens raskeste grønnsak, det er nesten så man må ta i bruk stoppeklokka for her snakker vi ikke koketider, men sekunder når man kokkelerer med spinat. Og grunnen til at jeg beskriver denne grønnsaken som ekstrem er ikke så rart, den er jo ekstremt rask, ekstremt sunn, ekstremt god og ekstremt anvendelig. Den passer så og si til alt, fra vilt til skalldyr, så dette er en grønnsak med stor G…

Jeg er en 65-modell, det betyr at jeg har blitt foret mye med spinatsuppe i min barndom. Minst to ganger i uken var den grønne suppen på bordet, ofte servert med et halvt egg i som lå og duppet i suppen på samme måte som duppen jeg brukte på fisketur. Jeg likte faktisk suppen veldig godt, om det var alle røverhistoriene om en kjent tegnefigur og de kreftene denne grønnsaken gav han eller om det var egget som gjorde susen, det vet jeg ikke. Spiste, det gjorde jeg i alle fall. Nå har jo i tillegg forskerne funnet ut at det ligger noe i det at spinat gir styrke, men nå er jo forskerne flinke til å finne på både det ene og det andre, som den ene dagen er rett og den andre feil. Nå som jeg har blitt en voksen mann og i tillegg kokk er denne ekstreme grønnsaken blitt en favoritt. Etter flere år i kokkelære ble jeg godt kjent med spinaten, veldig godt kjent. I læretiden ble jeg også veldig dreven på å vaske og rense spinat, da det til stadighet var flere kilo som skulle behandles. Det var helt nytt for meg å se spinaten i fersk tilstand, for i min barndom husket jeg den bare som et frosset produkt i en liten pappforpakning.
Tanken bak denne suppen var å ikke bruke buljong, verken grønnsak eller kylling, for å få en renere og mer naturlig spinatsmak. I stedet sentrifugerte jeg to Granny Smith-epler og det ga ca. 2 dl juice som ga en fin friskhet og balanse til suppen. Jeg sorterte sjalottløk og hvitløk (1/3 fedd) i en kjele, hadde i eplejuicen og reduserte til halv mengde. Kokte så opp vann, fløte og melk og hadde i 200 gram forvellet spinat og den reduserte eplejuicen. Deretter kjørte jeg dette med stavmikser til slett og fin suppe og smaksatte suppen med smør, cayenne, noen dråper sitronsaft, salt og finmalt hvitpepper.
Denne suppen ble kjempegod, her har jeg funnet en fin balanse mellom smak og friskhet.
Enjoy springtime.
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

Ett svar til Ekstrem grønnsak – Ekstrem suppe

  1. Ally M sier:

    Spinat er godt, og spinatsuppe har jeg faktisk aldri spist. For en som er 86-modell var ikke det noe man fikk servert hjemme – da gikk det mer i Toro.. Suppe er skikkelig comfort food, men har hatt en litt traumatisk tilnærming siden jeg av medisinske grunnet havnet på en 3 ukers flytende diett for noen år siden. Takk for nydelige bilder og utrolig inspirasjon til å prøve å presentere mat på en delikat måte – også i hverdagen. Kanskje du kunne lage en 101-guide for do's and dont's når det gjelder pen opplegging?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>