Publisert 11. mars 2011:

Gutten og krydderboksen

KANEL  KARDEMOMME   INGEFÆR   NELLIK   MUSKATNØTT   ALLEHÅNDE   ANIS
En boks lik denne og dens innhold er en av grunnene til at jeg ville bli kokk og til at jeg fikk så stor interesse for mat og matlaging. Da jeg var barn hadde min mor en tilsvarende boks som jeg til stadighet viet stor interesse for. Ikke for boksen i seg selv, men for innholdet. Det var en hel krydderverden for en liten gutt, med alle de forskjellige duftene og smakene som jeg kjente igjen fra da mor bakte krydderkake, pepperkaker, sirupskake og ikke minst kjøttkaker. Å se at disse kunne gjøre så mye med deig og røre var spennende. Det var ikke alltid jeg fikk lov til å snoke i boksen, men nysgjerrigheten og interessen var stor så når mor ikke var hjemme var det jeg som var sjefen på kjøkkenet. Med stor iver ble det mye miksing og triksing for å prøve å gjenskape de fantastiske smakene fra mors baking. Etterpå så kjøkkenet ut som en svinesti og det var klissete både her og der. Jeg kan garantere at mor ikke ble veldig blid når hun kom hjem, men hun beholdt glimtet i øyet og et lurt smil fordi hun hadde stor sans for sønnens interesse. Så jeg bestemte meg for at når jeg ble voksen skulle jeg ha en sånn boks med samme krydder, som bare var min og som jeg kunne rote i når jeg selv hadde lyst. Jeg kan ikke tenke meg et kjøkken uten alle disse fantastiske, eksotiske, sensuelle krydderne som bringer frem romantikken i oss med alle sine unike dufter og smaker. Jeg kan heller ikke tenke meg en rosinbolle uten kardemomme eller surkål uten karve. Alle disse herlige krydderier har fått sin plass og vært en stor del av matkulturen i flere tusen år og kommer til å være det i all fremtid. Samtidig lærer vi oss å bruke nye krydder og aromater som sitrongress, limeblad, galangal, sichuankrydder, stjerneanis og flere typer chili. Jeg har fått tak i et veldig spennende og spesielt krydder som heter svart kardemomme og i skrivende stund kan jeg ikke si noe om smaken, men duften minner om intens røykelukt. Kommer tilbake til svart kardemomme i et blogginnlegg senere. 
 Min krydderboks anno 2011.
Takk til mamma for at jeg av og til fikk snoke i krydderboksen!
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

6 svar til Gutten og krydderboksen

 1. Lene Wilma sier:

  Hei Runar.Det er så koselig å lese bloggen din, blir skikkelig glad av den. Du skriver å levende og koker så vakkert. tusen takk.

 2. Anonymous sier:

  Herlig :)

 3. Cecilie sier:

  Fant bloggen din via Trines MATbloggs oversikt over norske matblogger – HERLIG, FLOTT, INSPIRERENDE er alt jeg har å si! Gleder meg til å følge med her fremover!Ha en fin mandag videre :)

 4. Kokken sier:

  Lene Wilma: Tusen takk for det. Fint at jeg kan glede deg gjennom maten, liker også at du synes jeg skriver på en levende måte.Anonym: Takk for det komplimentet.Cecilie: Blir så utrolig glad av kommentarer av din kaliber. Følg med, spennende ting på gang.

 5. Monica sier:

  En sånn krydderboks har jeg også, bare at den er firkanta og større. I tillegg har jeg mange krydderglass i krydderhylla mi. Krydder er spennende.Kjempefin blogg. Den må legges til favoritter. Gleder meg til å følge med framover.

 6. Kokken sier:

  Hei Monica takk for kommentaren.Krydder er spenndende ingrediens i gastronomiens verden,morsomt at du også har en slik boks buk den ofte ( innholdet) bak kokkeler og kos deg.Mat hilsner…fra kokken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>