Publisert 17. februar 2011:

Garam Masala kyllingboller med bulgur

Garam Masala kyllingboller med kanel&aprikos-bulgur og tomat saus.
Sunn og næringrik rett som er lett å lage og meget spennende å spise med smaker vi ikke er så vant med i Norge. Retten passer fint nå i vinterkulden med sin varme og rike smak av eksotiske krydder og næringen som vi kan trenge nå på slutten av vinteren. Faktisk sant det, nå er det bare 6 uker igjen av denne monstervinteren, 6 uker… Så i mellomtiden må vi som er forsynte så det holder legge den til side, lage noe god mat, bake eller annet. F.eks. denne retten. Jeg bruker kyllinglår når jeg lager kjøttdeig eller farseprodukter av kylling, det gir mer smak og er saftigere.
Bulgur er et næringsrikt couscous-lignende kornprodukt av durum, hvor større bestanddel av kornet er med, derfor mer næring. Bulgur kommer fra midtøsten og er vanlig mange steder i middelhavsområdet. Det er lett å lage, skal bare trekke i vann eller buliong (kraft) og kan smaksettes med det meste av krydder og aromater. Bulgur erstatter ris, potet, pasta, couscous o.l. og kan spises både varm og kald.
Garam masala er et indisk blandingskrydder som er en veldig viktig ingrediens i det indiske kjøkken. Garam inneholder sortpepper, chilipepper, koriander, spisskummen, kardemomme, kanel, muskat, og nellik. Dette krydderet og bulgur finnes på asiabutikker.
 
Jeg lagde en god tomatsaus med løk, hvitløk, timian, tomatpurè og italienske hermetiske småtomater balansert med sukker, salt og pepper. En god tomatsaus trenger å koke 1 til 1 1/2 time. Etterspe med vann, men den skal være tykk når den er ferdig.
 
Min nye røde KitchenAid food processor fungerte perfekt. Nå blir det mye spennende matlaging fremover.
 Kyllingkjøttboller
Jeg renset 4 stk kyllinglår for kjøtt og fjernet sener og skinn. Beina tar jeg vare på og fryser dem til kraft. Løk og ingefær kjøres i food processor. Garam Masala varmes i litt smør for å trekke ut smak. Ha kyllingkjøttet i processoren, kjør og tilsett salt, Garam Masala og ett egg. Spe med litt fløte. Hvis farsen blir for løs har du i litt potetmel (jeg prøver og unngå dette). Stek alltid en prøvebolle for å se om du er innenfor med salt og krydder.
Bulgur 
Kok bulgur etter anvisning på pakken, jeg trekker den som oftes med kraft eller buljong. I denne bulguren hadde jeg i en bit kanelstang og 8 stk aprikoser i terning. Når ferdig trekt og dampet av rører jeg inn litt smør (olivenolje) og eventuelt mer salt.
Server retten med litt ruccola eller småsalat. Retten kan lages med annet kjøtt og med annet krydder i bollene og i bulguren - med stort hell. Her er det bare å eksprimentere som Kokken hele tiden gjør. Jeg oppdager stadig nye og spennende kombinasjoner. Rosiner sa du? Håpet du ikke skulle se det, men det var ikke noen suksess og derfor ikke nevnt. Dette er en rett der Bollywood og Midtøsten møtes på halvveien.
Ikke vær redd for å prøve nye ting på kjøkkenet, det kan bare i verste fall bli feil og i beste fall så har du en ny rett i samlingen, og har kanskje lært noen nye smaker og teknikker.
Besøk asiabutikken og opplev en ny verden av smaker.
Mathilsen Charls.
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

2 svar til Garam Masala kyllingboller med bulgur

  1. Anonymous sier:

    Dette har jeg lyst å prøve en dag jeg har litt god tid for tid må man ha til dette flotte du lager og det er kanskje ikke det jeg har mest av…..Ser nydelig ut og du inspirerer meg:-) hilsen Beathe

  2. Kokken sier:

    Hei lillesøster takk for fine tilbakemeldinger.Ja dette må du prøve,fint at jeg kan inspirere deg..klem fra bror..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>