Publisert 15. februar 2011:

Kalv: Limousin Unik

 
Kalv Limousin Unik
På meny der jeg av og til handler kom jeg over dette kalvekjøttet fra rasen Limousin som har franske aner, og opprinnelsen er fra distriktet Limoges som har litt likt landskap og klima som Norge. I Frankrike blir limousin kalt for den gylne rase. Limousin er et lyst, mørt, saftig og delikat kjøtt med mindre fett og kortere fibre. Med saftigheten (væske) som kjøttet inneholder er det raskere å steke da varmefordelingen går fortere mellom fibrene, men det gjør også at det er lettere å oversteke. Man må være litt mer oppmerksom.
Det har ikke vært så mye kalv å få tak i i dagligvaren de senere åra. For 40-50 år siden var kalvekjøttet veldig vanlig her til lands, både i husholdet og i hotell og restaurantbransjen, men nå ser det ut til at det er på vei til å endre seg noe. Det blir stadig mer fokus og interesse for nisjeprodukter og kortreist lokalmat, så jeg tror vi kan få mye fine råvarer og nisjeprodukter i fremtiden. Når vi nå går våren og sommeren i møte med konfirmasjonstid, barnedåp, brylluper, 17. mai og en hel hau andre helligdager i vente, kanskje du skulle prøve litt kalv til selskapet som en forandring. Det finnes i mange forskjellige stykningdeler. Er det ikke noe kalv i din butikk spør ferskvaresjefen om de kan skaffe for deg.
 
Kalvekjøttet jeg kjøpte var indrefilet av limousin som koster en halv tusenlapp for kiloen og det er ikke så galt når du må betale firehundreogtretti kr kiloen for indrefilet av en gammel melkeku. Jeg grilla kalven hurtig på hver side.
 
Dette kjøttet ville jeg spise plain, så her var det bare salt, pepper og litt smør. Jeg etterstekte kjøttet i ovn på 180 grader. Det tar ca 7-8 minutter på om du har en biff på 180-200 gram, men dette er ca, her må man alltid føle seg frem.
 
Viktigst av alt er hvile, hvile, hvile like lang tid som det var i ovnen.
Bare kalv - bare kjøtt
Se så saftig. Dette er meget godt kjøtt, utrolig mørt, saftig og delikat. Men jeg hadde det nok litt for lenge i ovnen, dette kjøttet krever minimal varmebehandling. Jeg har spist mye kalv av norsk rødt fe i min læretid og jeg synes at kalvekjøttet fra rødt fe har litt mer av den karakteristiske smaken av kalv. Men dette er kanskje noe jeg bare føler siden jeg kun har prøvd limousin en gang.
Så det ligger i ordet: 
Kalv limousin unik (unikt kjøtt)
Takk til Henning på Meny Myren for koselig og lærerik matprat.
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

3 svar til Kalv: Limousin Unik

  1. Anonymous sier:

    I Frankrike kaller man limousinen for "slakterens rase". Det er nærmere en million limousinkyr i Frankrike. Merkevaren for kjøttet fra rasen heter Blason Prestige og kalvkjøttet "veau fermier". Mye eksporteres til det kanskje mest kresne kalvekjøttmarkedet i verden, Italia. I Norge ble limousin importert først på 90-tallet. Organisasjonen for avlerne heter Norsk Limousin. En ting man bør være klar over når man kjøper kjøtt av både Limousin og andre raser, er at du forvisser deg om at det er renraset dyr du kjøper. Det har vært vanlig å selge kryssingsdyr som renrase og da får du ikke den kvaliteten du er ute etter. Det er to måter du kan gardere deg. Kjenner du avlere kan du gjøre avtale. Det andre er å be om dokumentasjon. Renraset Limousin som kan føres tilbake til grunnstamboka fra 1886 uten at det er krysset inn andre raser, har i Norge tillegsbetegnelsen "Full French". Limousin holder kalvepreget lenge, men skal du ha god kvalitet på kjøttet bør kalven ikke være eldre enn 10mnd. Ved 11mnd begynner voksenpreget å gjøre seg gjeldene, kjøttfibrene blir grovere og kalvepreget svekkes.

  2. Anonymous sier:

    Den ypperste kategorien av kalvekjøttet til Limousin kalles "Veau eleve sous la mere" som betyr "ammekalv". Slaktet skal minimum veie 85kg og maksimun 170 og være lyst, rosa på kjøttfarge.Det skal oppnå slakteklasse E,U eller R i EUROP-systemet og har en fettklasse på 2-3.

  3. Anonymous sier:

    http://bevicor.free.fr/recettes.htm Denne siden fra Accueil / Bevicor viser en del franske oppskrifter med Limousinkjøtt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>