Publisert 13. februar 2011:

Valentinsmeny med passion

Hovedrett: Ovnsbakt kyllig med saffransris,
dampet sukkererter, baby leafs og pasjonsfruktsaus.
Dessert: Sjokobanan-twist med vaniljeis og acasiehonning.
Enkel og rimelig kjærlighetsmeny kjemisk fri fra røde hjerter og rosa dall. Jeg synes det blir litt i overkant mye hjerter rundt valentinsdagen, eller kjærlighetsdagen som jeg liker å kalle den, men det er jo slik at konsumindeksen for all del må holdes oppe. Har laget en meny med fokus på lette råvarer, men med smaker og aromater som jeg forbinder med det sensuelle, som pasjonsfrukt/passion fruit (her ligger det i ordet), jasminris (det er vel få ting som dufter så sensuelt som jasmin) og når du kombinerer det med safran tar det helt av. At retten i tillegg er rimelig har jeg også gjort med baktanke, da blir det mer kroner til en gave-overraskelse til din valentin.
Hovedrett
Dette trenger du til 2 personer
2 stk skinnfrie kyllingbryst
2 dl jasminris (thai-ris)
3 stk pasjonsfrukt
1 st hønsebuljongterning
(eller 2 dl redusert kokekaft)
1 pose safran
Salt og hvitpepper 
2 dl fløte
2 ss nøytral olje
6 ts smør (glem margarin)
2-3 ts acaciehonning
Baby leafs (blandet småsalat)
16 stk sukkererter
Brun kyllingbryst lett i pannen med skinnsiden ned 3-4 min og snu og stek samme tid. Ha fileten i ovnsikker tallerken eller form med salt, hvitpepper, litt smør og litt olivenolje. Sett til side og kok risen etter anvisnig på pakken med en pose safran. Kutt biter av 8 stk sukkererter i 5 mm biter og damp dem i litt vann og smør til  passe møre, legg til side og bland dem i risen når den er ferdig kokt. Når risen er halvkokt setter du kyllingen i ovnen på 180 grader, den trenger 10-12 minutter for så å ut og hvile 8-10 min. Ha vann og buljongterning (kraft) i kjele med det utskrapte fruktkjøttet fra pasjonsfrukt og kok dette til vannet er redusert til halv mengde. Sil av og spar litt av frøene (skal i sausen, det gir et spesielt utrykk), ha væsken tilbake i kjele og tilsett fløten. Reduser til halv mengde, tilsett honning og smør og smak til med salt og hvitepper. Hvis sausen er for tynn jevner du med litt maisena rørt ut i kaldt vann. Noen minutter før servering dampes 8 hele sukkererter møre. Når det er klart for å legge opp maten vender du litt baby leafs i litt olivenolje og litt balsamico. Dander dette på tallerken ved servering.
Siden dette er en kjærlighetsrett foreslår jeg at du legger opp på en stor tallerken og nyter maten med din valentin med felles bestikk. Romantisk, intimt, humoristisk.
Symfoni
Denne retten ble veldig balansert i smakskombinasjonene, nesten som en symfoni. Noen ganger synes jeg det er en felles greie mellom det å skape en perfekt balansert rett der konsistens, syre, sødme, aromater og tekstur fyller hverandre og løfter hverandre, som i en symfoni eller perfekt laget musikk der toner, intrumenter, overganger, arrangementer og stemme passer perfekt sammen og griper oss, eller romantisk musikk som gir oss håp og lengsler. Men noen ganger blir det nesten mer enn perfekt og det er en utrolig god følelse om det er musikk som er skapt eller gode smakskombinasjoner.
Spis, elsk, lev.
Dessert
Crispy sjokobanan-twist
Du trenger til 2 personer
2 stk rette bananer (ikke for modne)
4 stk filoflater 21,5×21,5 cm (asiatiske butikker)
1/2 dl fløte
70 gr dronning kokesjokolade
1 stk egg
2 ss smeltet smør
En god spiseskje acaciehonning
6-7 dl frityrolje
Litt hyssing
God vaniljeis (her foreslår jeg Mövenpick,
eller å lage egen slik som jeg gjorde)

Del bananene i 6-7 centimeter biter med skall på og stikk ut hull i sentrum av bananen. Kok opp fløten, hakk sjokoladen og legg i en bolle, og ha den varme fløten i sjokoladen. Rør til glatt ganache, ha ganachen i spritsepose, sett bananer på høykant på en tallerken på bakepapir og fyll med ganache. Frys bananene stående i en time. Når bananene er ferdig i fryser skreller du dem forsiktig.
Sjokobanan-twist klar til frityr.
Pensle 2 stk filodeig med smør, legg de andre filoflatene på de penslede og legg en bit banan i midten. Pensle deretter kantene på filodeigen med sammenpisket egg, rull sammen, stram opp, knyt begge ender (se bilder) og kutt av litt av endene slik at det gjenstår 2-3 cm. Knyt opp før du frityrsteker twistene på 180 grader til de er gylne. Legg dem på dobbelt kjøkkenpapir for å trekke av rester av oljen. La twistene hvile noen minutter på papiret så varmen får fordelt seg.
Del den ene banantwisten, hell over acaciehonningen og server rikelig med kvalitetsvaniljeis. Spis, gris og kos dere. Dagen i dag har vi, morgendagen har ingen sett.
Honning, naturens eget underverk.
Dette er en romantisk dessert full av afrodisikum som bør spises på en romantisk måte,
spis den med hendene og en felles skje.
Kos deg med din valentin!
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

3 svar til Valentinsmeny med passion

  1. Anonymous sier:

    Go kveld til deg. Å, så herlig. Leste akkurat avisa på nettet. Oppskriften din ligger i varden, kjempe gøy og noe helt spesielt for de som ønsker å bruke den. Helt sikkert. Hils og god klem til en flink onkel.

  2. Anonymous sier:

    de banan twistene så farlig gode ut!!!!Du er flink og vanvittig kreativ. Godt jeg ikke for nærmere . Da hadde jeg trillet…..:-)klem fra lille søster

  3. Anonymous sier:

    Skal lett prøve den bananoppskriften :) Hjelpes meg det så godt ut. Stå på videre, dette var inspirerende. Anne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>