Publisert 9. februar 2011:

Pizza – sexy, sensuell mat

Mitt liv med pizza
Pizza er vel en av verdens mest spiste retter og det er ikke så vanskelig å forstå. Pizza er sosial, sensuell, sexy mat. Ja, jeg synes pizza er sexy mat. Det kan varieres i det uendelige og spises når som helst og hvor som helst, du trenger bare en hand. En god pizza smaker alltid og det skal mye til for å lage en ekstremt dårlig pizza. Det har jeg bare opplevd en gang og det var under OL på Lillehammer da min nevø og jeg var hos en vertsfamilie og fikk servert den tørreste og mest smaksfattige pizzaen jeg noen gang har smakt. Jeg tror den inneholdt bare ketchup og ost i tillegg til at den var stekt en halv time for mye. Skorpene var som store vedpinner og like tørre, og smaken minnet mer om ved enn mat. Hver pizzabit måtte svelges ned med store mengder drikke. Det er helt umulig å glemme denne opplevelsen. Jeg har levd et langt pizzaliv, ja faktisk så langt tilbake som på midten av 70-tallet. Det var da denne italienske spesialiteten begynte å luske seg inn i det norske kjøkken. Jeg var 8 år når jeg lagde min første pizza. Vi fikk uanonnsert besøk av en venn til mine foreldre (ja på den tiden var det helt vanlig) og jeg ville lage noe godt. Kokkeleringsinteressen var godt i gang allerede da, men mangfoldet av råvarer var ikke like godt i gang. Det var ca. 25 år før hvitløk, parmesan, mozarella og parmaskinke hadde sneket seg inn i gastronomien i Norge. Så pizzaen min den gangen ble laget med rundstykkedeig, ketchup, norvegia, fiskepudding og purre. Hvordan det smakte kan jeg ikke huske, men jeg husker at vi spiste rubbel og bit (ikke kravstore den gang) og besøket var begeistret for hva den lille gutten hadde fått til på kjøkkenet. Siden har denne fantastiske retten hatt stor plass i mitt liv. Som 15-åring brukte jeg lommepenger og lønn på en kjent pizzarestaurant i Brevik, da jeg kom til Göteborg på 80-tallet spiste jeg pizza til lunsj 5-6 dager i uken og noen ganger til kveldsmat. Jeg ble aldri lei. Også etter at jeg fikk barn har pizzaen hatt en vesentlig plass hos oss. Annenhver helg når barna kom til meg ville de ha pizza. Det var spesielt en jeg lagde mye på den tiden som hadde marinerte reker og mais på. Barna elsket pappas pizza og var ofte med på tilberedingen. Så pizza har vært og vil alltid ha en stor plass i mitt kjøkken.  
Starten på en god pizza
Jeg bruker kjevle bare for tynne ut/fordele deigen litt og så går jeg over til å bare bruke håndflaten. Jeg jobber meg rundt - ikke glem cornicione (kantene). Så er det på med god tomatsås, jeg liker best å lage om jeg har tid, og da lager jeg ekstra som jeg fryser ned slik at jeg slipper å lage hver gang. Det er litt tidkrevende å lage en god pizzasås, men det finnes noen gode ferdiglagde å få kjøpt. Barilla har en med basilikum som jeg liker godt. Her kommer min lille hemmelighet når det gjelder pizza, og det er crème fraiche eller mascarpone med et fedd revet hvitløk, som jeg fordeler over tomatsåsen (se bildet). Det gir en litt kremet konsisten og rundere og rikere smak. Så til det viktigste av alt ved pizzabaking: osten skal alltid før pålegget eller så blir pålegget kokt i stedet for stekt. Jeg bruker ikke oppskrift når jeg lager pizzadeig så det blir hva jeg føler for den dagen og hva jeg skal ha på pizzaen. Men jeg bruker alltid tipo 00 eller tipo 0 (spesialmel) og jeg setter ikke deigen til heving, jeg bare baker den ut. Hvis jeg planlegger så setter jeg deigen dagen før og hever den over natta i kjøleskap. Deretter står deigen i romtemperatur en time før jeg baker den ut.
Her følger en modifisert oppskrift på pizzadeig fra boken LA PIZZA
Til 2 stk personspizza
12 gr gjær
1,25 dl vann (fingervarmt)
200 gr spesialmel (farina tipo 0 eller tipo 00)
1/2 ts salt
Løs opp gjær og vann i en bakebolle, tilsett 1/3 av melet og bland til glatt røre. Dekk med plast og vent 30 min, ha i resten av mel og salt, og elt i kjøkkenmaskin i minimum 10 min. Når deigen er smidig, fin og slipper fra bollen dekker du med plast og lar heve i 2 timer. Elt deigen i 2 min og form til pizza. Ikke glem cornicione (kantene) som har en funksjon ikke mange vet om, det er for at olje, ost, væske ol. skal renne ut av pizzaen under steking.
Pizza Napoli
Etter min mening blir pizzaen bedre jo mindre du har på den. Min favoritt er kun tomat, blandet ost, sardeller og oliventappenade. Over ser du en annen variant jeg liker utolig godt, den har god tomatsås, hvitløks-crème fraiche, 60% jarlsberg og 40% parmesanost, lett røyket skinke, sjampingjong, spinat, tomatpesto og oliventappenade.
Sykt god pizza som du kommer til å elske.
To klassikere side om side.
Kos. Kona og jeg ved peisen med pizza og Häagen-Dazs.

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

8 svar til Pizza – sexy, sensuell mat

 1. lillesøster sier:

  Både ser og høres nydelig ut denne pizaen din. Her fikk jeg noen gode råd:-)tror aldri barn blir lei av hjemmelaget piza…..slår alltid ann.klem fra lille søster:-)

 2. [kjøkkentjeneste] sier:

  Koselig innlegg. :) Jeg har en stund tenkt til å skrive et innlegg om pizza – og merkelig nok var det etter å ha laget en pizza med tomatsaus og crème fraîche – en for meg ganske ny oppdagelse, men kjempegodt! (Så da blir det nesten litt hermete, men det er jo sånn bloggeverdenen er…) Ellers må jeg si det er morsomt å lese en blogg skrevet av en proff og samtidig få en liten historie til maten.

 3. Lars sier:

  Flott Runar ;) Pizza er nesten verdt å dø for!!!

 4. Kokken sier:

  Takk for koselige inspirerende komentarer.Kjøkkentjeneste: Det er ikke noe problem hele verden er full av herming se bare på moteindustrien,fint at du liker den lille litt personlige historien i innlegget.hilsen charlsLars: Du er inne på noe det er vel bare sykt god mat og vakre kvinner det er NESTEN vert og dø for,og en og en annen Ferarri. hilsen charlsLillesøster: Takk for den interessen du viser,og hjepen med og reklamere for bloggen.Klem fra storebror…..

 5. Anonymous sier:

  Hei Runar. Da blir det trolig pizza på meg og min mann i helgen. Drittlei den sanne gamle vi alltid lager. Her var det nye ideer og gode råd å ta meg seg. God helg.Hilsen Line

 6. Anonymous sier:

  Heter samme gamle da….men samma det ;-) Meg igjen.

 7. Anonymous sier:

  Mmmm.. Have to try this! Hvor mange grader? Og hvor lenge i ovnen? Jeg har gasskomfyr! Sara

 8. Kokken sier:

  Hei Sara takk for tilbakemelling,jeg har lite erfaring med gasskomfyr men grader er grade uansett så jeg steker på full efekt 275 grader pizza restauranter steker på ennå høyere temp.angående tid har det litt med hvilken type pizza du lager men italiensk tynnbunnet så er det ca 10- 12 min tykkbunnet med masse pålegg og da mere fuktighet ma stekes mellom 15 og 20 min. beste hilsen charls………

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>