Publisert 2. februar 2011:

Torsk vs Lange

Lange (Molva molva)                                          Torsk (Gadus morhua)
Tirsdag hadde vi lange til middag. Dette er en fisk jeg ikke har jobbet så mye med, men som jeg har spist en hel del av, både selvfisket og flybåren fra Statfjord A-plattformen. Ja, du leste riktig, min far jobbet der på slutten av 70-tallet. På den tiden var det tillatt å fiske fra plattformen, nå er det ikke en gang lov til å ha et par kilo for mye, med risk for å miste jobben. Min far fikk utrolige mengder med stor sei og lange og det er ikke rart med all den maten som gikk ut over rekka der på den tiden. Det måtte jo vært et Eldorado for fisk under plattformen. Lange er en torskefisk i brosmefamilien og er ikke så ulik torsken på utseende og smak, men i motsetning til torsken liker langen seg på utrolige dyp ned til 800m.
Siden jeg skulle lage risotto til langen trengte jeg litt parmesanost.
Klorofyll-risotto
Jeg sentrifugerte en pose spinat og helte væsken i risottoen helt på slutten av koketiden. Det gir risottoen en spennende smak og unik farge. Til langeretten stekte jeg også litt spinat som jeg smaksatte med litt smør og sitron.
Ovnsbakt lange med oliventapenade, klorofyllrisotto og timianbakt tomat.
Langa ble veldig saftig og passet bra med oliven (tapenade). Langa har fin fiskesmak og jeg føler at den har litt mer fiskesmak enn torsken, men den er litt løsere i kjøttet. Kombinajonen med risottoen gjorde dette til en utrolig vellykket rett. Langen hadde jeg skjært i lange, smale fileter som jeg bakte i ovnen med maldonsalt, litt brent sortpepper og påsmurt oliventapenade på 180 grader i ca 8 min.
Det ble en del risotto til overs etter langemiddagen, og siden torsken og langen skulle konkurrere på like vilkår, tenkte jeg det kunne passe å kjøre samme risotto. Torsken ble krydret med malt koriander, saltet med maldon og peppret med brent sortpepper. Den ble stekt på skinnsiden i olje og smør og øst med dette under stekingen. Risottoen har fått tilsatt noen dampede asparges og så har jeg satt en oksehale-parmesanostravioli på torsken.
Jeg visste det vel nesten fra før, men det er artig å sette fisk litt opp mot hverandre. Jeg er i hvert fall ikke i tvil i denne sammenheng; seieren går til torskeretten. Den ble kjempegod, spesielt godt var det med raviolien med oksehale og parmesan som satt klistret til risottoen, og torsken kledde koriander utmerket.
Vinneren er torsk.
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

6 svar til Torsk vs Lange

 1. Ingvild sier:

  Spennende, jeg er så heldig å ha en mann som jobber på en linebåt, så her har vi fryseren full av både lange, torsk, breiflabb, hyse, sei og kveite alt etter sesong. Likevel kjører vi altfor ofte safe når det kommer til fiskemiddag desverre. Jeg skal jaggu sende mannen innom her og vise han hvordan det skal gjøres!Klem Ingvild

 2. Espen sier:

  Dette så digg ut, kommer til å stjele ideen om å gjøre risottoen grønn med spinat. Har også lyst til å lage en gul risotto med safran. Risotto blir sjelden feil ass, sjuukt godt. :-)

 3. lillesøster sier:

  ser ut til at det vanker masse god mat hos dere om dagen……heldige er de som får smake dette:-) Flotte farger og delikat mat:-)

 4. Kokken sier:

  Hei Ingvil takk for fine komentarer du er heldig som har tilgang på fisk bruk den og ver kreativ bare husk ikke stek, bak, eller trekk fisk for lenge og ver ikke red for og bruke aromater urter, krydder, siton, og limskall, smør og olinenolje ol..matglad hilsen charls..

 5. Kokken sier:

  Hei Espen takk det er bare og prøve deg frem masse du kan bruke for smaksette risotto og gi den et nytt visuelt utryk,angående safran bør du vere forsiktig kan få en kraftik smak som kan vere vanskelig og kombinere du kan eventuelt bruke litt safren og litt gurkemeie.. matglad hilsen charls..

 6. Annie sier:

  De fisker fortsatt på plattformene den dag i dag :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>